Terug naar overzicht

Verbeter je Italiaanse uitspraak met deze praktische tips

De Italiaanse taal is geliefd bij veel mensen en dat komt vooral door de stroomlijningen in klinkers. We leggen uit hoe dat zit en hoe je je uitspraak kunt verbeteren.

Als een woord in het Italiaans bijvoorbeeld vrouwelijk is, dan komen daaromheen ook woorden die vrouwelijk zijn. Zinnen gaan hierdoor rijmen. Een goed voorbeeld hiervan is la bella donna.

Veel Italiaanse woorden eindigen ook met een klinker, waardoor een zin niet abrupt wordt afgebroken. Kortom: de Italiaanse taal is prachtig, en daarom willen we het maar al te graag leren spreken. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Wij geven je daarom graag wat tips waarmee je jouw Italiaanse klank kunt verbeteren.

1. Download een app

Om jezelf goed verstaanbaar te kunnen maken, is het belangrijk dat je de Italiaanse klanken goed uitspreekt. Er zijn veel taal-apps waarmee je dit kunt leren. Duolingo is een goed voorbeeld; je schrijft een woord, en hoort daarna hoe het klinkt. Wil je het helemaal professioneel aanpakken, dan kun je natuurlijk ook een taalcursus volgen.

2. Voorlezen aan publiek

Als je de Italiaanse klank een beetje onder de knie hebt, pak dan een Italiaans boek en lees hardop voor alsof je voor publiek staat. Probeer om alle zinnen zo duidelijk mogelijk te articuleren. Je uitspraak wordt hier nog beter van.

3. Neem jezelf op

Als je hardop aan het voorlezen bent vergeet het dan vooral niet op te nemen. Luister de opname daarna terug, zodat je precies weet welke woorden je goed uitspreekt en wat er beter kan.

4. Oefen met tongbrekers

Heb je jezelf teruggehoord? Dan is de kans groot dat je over tongbrekers bent gestruikeld. Dat is helemaal niet zo gek. Mensen die bijna vloeiend Italiaans spreken, struikelen hier namelijk zelfs nog over. Dat komt omdat het Italiaans veel moeilijke woorden kent. Het beste is om tongbrekers op te schrijven en deze om de zoveel tijd te herhalen. Je zal zien dat het dan snel went.
Afbeelding: Sofie Delauw

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Een kijkje in de ateliers van Venetië, tips voor Taormina. Flaneren in Florence: bezoek de Pitti Uomo en nog veel meer!

Er is misschien geen taal waarin die liefde mooier bezongen wordt dan Italiaans. Romantische Italiaanse liedjes op rij.

Sommigen raken er flink van onder de indruk, anderen worden er moe van. Hoe dan ook, je kunt er niet omheen: Italiaanse gebaren.