Terug naar overzicht
Burano Venetie

Eilandhoppen in Venetië rond Murano en Burano

Over Venetie, Murano en Burano

Ga je naar Venetië? Bezoek dan ook de eilanden Murano en Burano!

Kleurrijk en vrolijk

Venetië is prachtig, maar ook erg druk. Wie wil ontsnappen aan de mensenmassa’s, of wie graag een andere kant van de stad wil verkennen, doet er goed aan op de vaporetto, waterbus, te stappen en in zo’n drie kwartier naar het eilandengroepje Burano te varen. Burano is het meest kleurrijke deel van Venetië. Op deze vier eilandjes staan gezellige vissershuizen, geschilderd in de meest uiteenlopende kleuren. Volgens de legende is deze bonte traditie is eeuwen geleden ontstaan uit praktisch oogpunt: de vissers zouden hun eigen huis beter kunnen herkennen vanaf zee als het in een felle kleur geschilderd was. De traditie wordt streng bewaakt. Een huiseigenaar die zijn pand van een andere kleur wil voorzien, moet met een brief aan de gemeente toestemming vragen om zijn eigen huis te schilderen. De gemeente stuurt dan terug of hij zijn huis mag veranderen en zo ja, uit welke kleuren hij mag kiezen. Het klinkt wat betuttelend, maar door dit strenge beleid blijft Burano wel gegarandeerd het vrolijkste deel van Venetië.

Vissers aan de kant

De bevolking van Burano leefde voornamelijk van de visserij en was vrij arm, totdat de vrouwen op het eiland hun eigen traditie ontwikkelden: ze maakten kant. De kennis en vaardigheden werden van moeder op dochter doorgegeven. Het kant werd van steeds betere kwaliteit en vond gretig aftrek bij de gegoede burgerij. Het schijnt dat Leonardo Da Vinci hoogstpersoonlijk een kanten kleed heeft uitgezocht in Burano, dat hij gebruikte voor een altaar in de dom van Milaan. Ook koningin Margherita droeg een kanten jurk uit Burano. Met de verkoop van kant verdienden de eilandbewoners meer geld dan met de visserij. Nog steeds kun je in de winkeltjes op het eiland kant kopen, maar pas wel op: niet al het kant dat op Burano verkocht wordt is echt fatto a mano.

De Smaak van Burano

De jurk van koningin Margherita is nu te bewonderen in het Museo del Merletto, kantmuseum, aan het Piazza Baldassare Galuppi. Net als dit museum is ook de kerk van San Martino een bezoek waard. Ze staat bekend om haar scheve toren en het schilderij Crocifissione van Giambattista Tiepolo. Vlak bij de kerk wordt elke woensdag een markt gehouden, waar vis en zeevruchten uit de lagune worden verkocht. Vis blijft van oudsher de specialiteit van Burano. Je kunt hier dan ook in veel restaurantjes terecht voor antipasti van zeevruchten en de lekkerste visgerechten. Als je dan toch aan het proeven bent, probeer dan ook de bussolà, een donutvormig koekje, en de esse, een koekje in de vorm van de letter ‘s’.

Zeven eilandjes

Neem de vaporetto terug naar de stad en stap onderweg af op Murano. Murano ligt in de noordelijke lagune van Venetië en bestaat uit zeven eilandjes die met elkaar worden verbonden door bruggen. Het gebied staat bekend om zijn verfijnde glaswerk. In de dertiende eeuw besloot de Grote Raad van de republiek Venetië dat alle glasovens bij elkaar gevestigd moesten worden op een plek buiten de stad: Murano. Als er brand zou uitbreken, zou de schade relatief beperkt blijven.

Gevangenen met zwaard

Glasblazers hadden een goede sociale status en genoten privileges. Ze konden niet vervolgd worden en hun dochters kregen het recht om te trouwen met adellijke mannen. Vanaf 1605 werden de stambomen van glasblazersfamilies opgetekend in het ‘Gouden Boek’, waarmee het aantal glasblazers beperkt en beschermd werd. Daar stond tegenover dat ze Venetië niet mochten verlaten. Op deze manier konden de geheimen van het glasblazen niet uitlekken en beschermde Venetië haar monopolie. Doordat de kennis in families werd doorgegeven, ging er geen informatie verloren en werd de knowhow van het glasblazen met iedere generatie groter. De technieken werden complexer en er werd geëxperimenteerd met kleuren, vormen en grondstoffen.

Het echte werk

Ook nu nog wordt het glasblazen beoefend op Murano. Als je met de vaporetto aanmeert bij de stop Colonna en een rondje loopt, kun je in diverse ateliers glasblazers aan het werk zien. Mocht je worden verleid tot aankoop van een glazen voorwerp, dan kun je dat het beste in een van de ateliers doen waar je het glasblazen kunt zien. Net als de vrouwen van Burano hebben ook de glasblazers veel last van concurrentie door de globalisering en niet al het glas dat op het eiland verkocht wordt, is daadwerkelijk in Murano gemaakt. Gelukkig zijn er genoeg studio’s en ateliers overgebleven waar het glasblazen nog tot kunst wordt verheven. Echt Muranoglas kun je herkennen aan het keurmerk Marchio Vetro Artistico Murano.

Eten 

Restaurant Alla Vecchia Pescheria
Een fijne plek om te genieten van antipasti uit zee, pasta met zeevruchten en lekkere visgerechten. Campiello Pescheria 4, Murano

Trattoria ai Frati
Deze trattoria heeft een leuke veranda aan het water. Je betaalt hier deels voor de locatie, maar het eten is over het algemeen van prima kwaliteit. Fondamena Venier 4, Murano

Al Gatto Nero
Dit is een gezellig adres met terras voor de kleurrijke gevels van Burano, waar visgerechten worden geserveerd. Fondamente della Giudecca 88, Burano

Da Romano
Trattoria Da Romano is beroemd om zijn voortreffelijke risotto en meringue. Deze reputatie trok veel belangrijke types aan, onder wie Ernest Hemingway, Federico Fellini en Fausto Pirandello.
Via Galuppi 221, Burano

Meer over Venetië