Terug naar overzicht
marc-vandecasteele-carnaval-venetie-unsplash

Carnaval in Venetië: alles over dit gemaskerde ‘openluchttoneel’

In februari is het jaarlijkse carnaval in Venetië. Tijd voor gekostumeerde bals, parades van prachtige kostuums, pruiken en natuurlijk de beroemde maskers. Waar komt deze traditie vandaan?

Maskers en carnaval; ze zijn onlosmakelijk onderdeel van de Venetiaanse identiteit. Dat gaat verder dan de bekende plekken en de commerciële of toeristische redenen. Tussen de 17e en 18e eeuw (de gouden eeuwen van de Serenissima – de republiek Venetië), droegen de Venetianen zes maanden van het jaar een masker als ze naar het theater of het café gingen. Natuurlijk ook naar feesten, maar tevens naar openbare plechtigheden werden maskers opgezet.

Waarom komen de maskers vandaan?
Het masker diende om de starre sociale conventies te doorbreken, zoals het onderscheid tussen sociale klassen of beroepen. Niet alleen van laag naar hoog, ook omgekeerd. Net zoals bedienden zich vermomden als adel, konden hoge heren zich verkleden als armoezaaiers en om geld bedelen.

Van Vette Donderdag tot Vastenavond
Tegenwoordig worden de maskers tijdens het Venetiaans carnaval gedragen. Het carnaval duurt tien dagen. Musea, theaters en kerken hanteren dan speciale openingstijden.

Hoogtepunten zijn de Vette Donderdag, zaterdag en Vastenavond, als de feestelijkheden worden afgesloten en de vastentijd begint. Op Vette Donderdag vindt de Volo dell’Angelo (Vlucht van de Engel) op het San Marcoplein plaats. Dan ‘vliegt’ een beroemde persoonlijkheid aan een katrol vanaf de punt van de klokkentoren van San Marco tot het midden van het plein (ter herinnering aan een acrobaat die dit ooit deed ter ere van de Doge). Dit spektakel wordt luister bijgezet door de Historische optocht van de Doge en zijn vrouw. Zaterdag is het Festa delle Marie (Feest van de Maria’s), een optocht van San Pietro in Castello tot aan de San Marco. Middelpunt van deze herdenking zijn twaalf mooi verklede meisjes. Dit ter herinnering aan een Doge die enkele eeuwen terug aan twaalf jonge en bescheiden Venetiaanse meisjes een bruidsschat had gegeven. Hun huwelijken konden in elk geval financieel niet meer stuk.

Agenda 2023
De planning voor dit jaar ziet er als volgt uit:

  • Zondag 5 februari 2023 varen de boten vanaf 11:00 uur over het Canal Grande naar de Rio de Cannareggio tijdens het Festa Veneziana.
  • Zaterdag 11 februari 2023 is het Festa delle Marie. De optocht met meer dan 500 deelnemers start om 14.30 aan de Via Garibaldi.
  • Op zondag 12 februari 2023 is om 11.00 uur op het San Marco Plein de spectaculaire Volo dell’Angelo te aanschouwen. Een artiest daalt af van de 92 meter hoge Campanile (St. Markus toren) naar het Piazza San Marco.
  • Zondag 19 februari 2023 start om 11.00 uur op het San Marco Plein de finale van de wedstrijd voor het mooiste masker.
  • Kijk voor meer informatie carnavale-venezia.it

LEES OOK: Zelf naar het carnaval in Venetië? Hier moet je zijn

Voorproefje
Hier zie je een greep uit de prachtige kostuums en maskers die je op straat tegenkomt.

Dit bericht bekijken op Instagram

… Svegliarsi presto e passeggiare per Venezia quando ancora la città dorme è davvero meraviglioso, ha un fascino indescrivibile. Buona serata mattinieri 😉👋🏼 • • • #hello_worldpics #travellingthroughtheworld #passionpassport #tv_pointofview #exploremore #nationaldestinations #whatitalyis #living_europe #exploretocreate #liveauthentic #welltravelled #freedomthinkers #best_italiansites #ilikeitaly #letsgosomewhere #timeoutsociety #kings_villages #loves_madeinitaly #italiainunoscatto #transfer_vision #bellaitalia #framesofitaly #italy_vacations #artofvisuals #beautifuldestinations #carnevale2018 #carnival2018 #hiddenjewelsvenice #canon_photos #venezia360

Een bericht gedeeld door Roby Ciaffoni 🙋🏻‍♂️ (@makemake_rc) op

Tekst: Antonella Galli
LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!