Terug naar overzicht
Versilia

Versilia, de gouden kust van Toscane

Wie aan Toscane denkt, ziet al snel het plaatje van glooiende heuvels en sprookjesachtige landschappen voor zich. Of historische steden als Florence en Pisa. Wat vaak vergeten wordt, is de 400 kilometer lange kustlijn, waar diepblauw water en fijn zand samenkomen. Een van de mooiste kustgebieden is Versilia.

Versilia is het noordelijke deel van de Toscaanse kust. Het gebied ligt vlak bij steden als Lucca en Pisa en is slechts een uur rijden verwijderd van Florence. Al sinds de jaren zestig is het een populaire bestemming voor zomervakanties, onder meer vanwege het glamoureuze nachtleven. Grootheden als Edith Piaf, Paul Anka en Ray Charles kwamen maar wat graag naar Versilia voor concerten en shows. Ook de 22-jarige John Fitzgerald Kennedy verbleef er met alle plezier toen zijn verloofde studeerde in Florence. Nog altijd is Versilia een graag bezochte bestemming door toeristen die houden van zee, kunst, cultuur en natuur.

Blauwe Vlag

Ieder jaar wordt Versilia beloond met de Bandiera Blu, de Blauwe Vlag. De vlag wordt toegekend aan stranden en jachthavens die hebben aangetoond schoon en veilig te zijn, en dus geschikt zijn voor toeristen. Aan de Toscaanse kust kom je als vakantieganger niet tekort. Er zijn zonnebedjes aanwezig, maar ook strandhuisjes, recreatievoorzieningen voor de kleintjes en bars en restaurants met uitzicht op zee. Waarvan sommigen zelfs een zwembad hebben. De locals zijn ontzettend vriendelijk en doen er alles aan je een zorgeloze vakantie te bezorgen.

versilia

Fort van het marmer

Een van de meest exclusieve en trendy badplaatsen van Versilia is zonder twijfel Forte dei Marmi. De kustplaats dankt haar naam (letterlijk vertaald: fort van het marmer) aan het fortino dat dateert uit 1700. Het werd gebouwd op het centrale plein onder leiding van Groothertog Peter Leopold, later Leopold II, de Heilige Romeinse Keizer. Het fort werd aanvankelijk gebouwd om de kust tegen aanvallen te verdedigen, maar werd later gebruikt om het marmer dat uit de Apuaanse Alpen werd gehouwen te herbergen, alvorens het vanaf de pier werd verscheept. Met de jaren werd Forte dei Marmi steeds populairder, in het begin onder de Noord-Italianen en later ontdekten ook buitenlandse toeristen de charme van de mondaine badplaats. De bars, restaurants en modeboetieks in het centrum zijn echte trekpleisters, net zoals de wekelijkse markt die druk bezocht wordt: elke woensdag worden op het Piazza Marconi onder meer designerkleding, kasjmieren sjaals en lederen accessoires verkocht voor zachte prijsjes. Ook de pier is een populaire attractie. Aan het einde kun je aanschouwen hoe oude, lokale vissers aan het werk zijn. Alsof je in een ansichtkaart terecht bent gekomen.

Het Athene van Italië

Een ander paradepaardje van Versilia is Pietrasanta. Dit middeleeuwse plaatsje staat bekend om haar marmer en brons. Pietrasanta wordt ook wel het kleine Athene van Italië genoemd, vanwege haar centrum voor kunst en cultuur en de vele (internationale) kunstenaars die zich er vestigen en met de materialen aan de slag gaan. Een van die kunstenaars is de Pool Igor Mitoraj, hij werd ereburger van de stad en opende zijn eigen atelier in 1983. Met het witte Carraramarmer en brons van lokale bronnen, maakte hij een aantal van zijn bekendste kunstwerken. De emotionele band tussen Mitoraj en Pietrasanta was zo sterk dat, toen hij overleed, zijn begrafenis groots werd aangepakt.

Versilia

Kunststadje Pietrasanta

Het historische centrum van Pietrasanta is prachtig. Vooral het Piazza del Duomo, de Chiostro Sant’Agostino en het Bozettimuseum moet je bezocht hebben. Stap ook gerust eens binnen bij een gieterij, werkplaats of galerij: je zult versteld staan wat je allemaal tegenkomt. Iedere zomer wordt het centrum van Pietrasanta omgetoverd tot een groot openluchtmuseum, waarin één artiest de kunstwerken verzorgt. In 2016 is de Albanees Helidon Xhixha de uitverkorene. Van juni tot en met september vind je zijn innovatieve, monumentale en suggestieve kunstwerken van roestvrijstaal, brons en marmer in het stadje.

Tot slot kan een bezoek aan marmerstad Carrara niet uitblijven als je de Noord-Toscaanse kust bezoekt. Hier kun je met eigen ogen aanschouwen waar het ‘witte goud’ vandaan komt, en waar kunstenaars als Michelangelo persoonlijk hun marmer haalden voor hun kunstwerken.

forte dei marmi_toscane

TRIPJE TOSCANE?

Tekst: Nicola Bandini. Beeld: Esther Sikkink.