Terug naar overzicht
Warmwaterbronnen Toscane

Deze vijf natuurlijke warmwaterbronnen in Toscane bezoek je gratis

Toscane is dé regio in Italië voor natuurlijke thermen. De warmwaterbronnen zijn er in alle soorten en maten en bieden je de ideale mogelijkheid om te ontspannen tijdens je vakantie. Bovendien zijn er baden waar je je op elk moment van de dag gratis kunt onderdompelen in het warme water. Wij selecteerden vijf thermen.

Badderen in de buitenlucht

De thermen van Saturnia

De zwavelhoudende thermen van Saturnia zijn veruit de bekendste van Toscane. Als je de thermen ziet, zou je het niet zeggen, maar ze zijn net als de andere baden in dit lijstje gratis te bezoeken. Het zwavelgehalte in de thermen is hoog, en dat zorgt voor een aparte geur. Het water heeft een aangename temperatuur van 37 graden. Het hoge gehalte koolstofdioxide en waterstofsulfide heeft een positief effect op de luchtwegen en de huid. Kortom, genoeg redenen om jezelf een dagje in de watten te leggen.

Parco dei Mulini, Bagno Vignoni

In het dorpje Bagno Vignoni speelt de natuurlijke warmwaterbron een grote rol. Op het plein in het centrum staat een groot bassin waar het water van de natuurlijke bron in uitmondt. Het warme water stroomt verder naar de rand van het dorp waar het langs de rotsen naar beneden loopt. Vervolgens mondt de waterstroom uit in het park naturale dei mulini. Het park is genoemd naar de vier molens die hier al sinds de dertiende eeuw staan. Ter hoogte van de vierde molen is een gratis poel waar je volledig tot rust komt.

Tip: heb je geen zin om je volledig onder te dompelen, loop dan naar de plek waar het water van de rotsen stroomt. Dit beekje is ideaal voor een heerlijk voetenbad.
Toscane gratis warmwaterbronnen

Bagni di San Filippo

Naast de thermen van Saturnia, zijn de Bagni di San Filippo het populairst; wellicht omdat ze vlakbij Florence liggen. De baden worden beschouwd als de oudste thermaalbaden ter wereld en liggen aan de voet van de uitgedoofde vulkaan Monte Amiata. Het warme water loopt door een bos en er zijn verschillende natuurlijke baden waarin je kunt zwemmen. Door de hoge concentratie calciumcarbonaat is het water wit gekleurd, via een kalkrots komt het water terecht in het beekje. Deze kalkrots wordt door de lokale bevolking de balena bianca (witte walvis) genoemd. Het water in de baden kan oplopen tot wel 52 graden.

Bagni di Petriolo

De thermaalbaden van Petriolo liggen onder de rook van Siena. Ooit waren deze baden bekender dan die van Saturnia, maar sinds de bouw van een moderne spa stroomt er minder water door de rivier. Dit zorgt ervoor dat sommige bassins zich niet meer vullen met het helende water. Alleen de baden langs de rivier Farma vullen zich nog. Het water van de rivier is niet warm en stroomt direct langs de warme baden. Frist dat even lekker op. Door de hoge concentratie sulfaat verlicht het water gewrichtspijn. Ideaal na een dag sightseeing in Siena.
Gratis warmwaterbronnen Toscane bezoeken

San Casciano dei Bagni

San Casciano ligt op de grens tussen Umbrië en Toscane. Er zijn maar liefst 42 natuurlijke warmwaterbronnen. Dit maakt San Casciano het derde grootste kuuroord van Europa. Het water mondt uit in verschillende stenen baden en heeft een temperatuur van 41 graden. Je vindt hier dan ook overal kuuroorden die gebruik maken van het zwavelhoudende water. Het water is rijk aan sulfaat, magnesium, calcium en fluoride.

Reis mee en ontdek Toscane met de trein

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Ook zonder de zomerzon kun je je opwarmen in Italië. We geven je acht tips voor de mooiste spa's in Italië.

Midden in de Dolomieten vind je Val Gardena, een bijzonder stukje Italië met bijna 200 kilometer piste. Een paradijs voor wintersporters én foodies.

Bezoek de beroemde antiekmarkt in Arezzo. Wij gaan niet alleen op zoek naar antiek, maar ook naar de must-sees in de straten eromheen.