Terug naar overzicht
Livorno

De favoriete plekken van locals in Livorno

Fotograaf Sofie Delauw ging op ontdekking in de Toscaanse stad en portretteerde tien Livornesi. Zij vertellen wat Livorno voor hen betekent en tippen hun favoriete plekken.

Florence, Siena, Luca, Pisa; in Toscane stikt het van de steden die niet bepaald om aandacht of waardering verlegen zitten. Toch zijn er ook in deze regio nog altijd plekken te vinden die door menig toerist worden overgeslagen. Livorno is zo’n plek. Ondanks haar jonge geschiedenis heeft deze havenstad een heel sterke identiteit. 10x de favoriete plekken van Livornesi:

Over Livorno

1.Surfer Tiziano. ‘Livornesi nemen geen blad voor de mond’

De zee en elkaar: dat is alles wat de inwoners van Livorno nodig hebben, zo vertelt visser en surfer Tiziano (45). ‘Siamo gente schietta senza peli sulla lingua: gente di mare’ (‘We zijn eerlijke mensen die geen blad voor de mond nemen: mensen van de zee’). We treffen hem op la Darsena Vecchia (Via S. Giovanni), een open vismarkt aan de rand van de stad. Je hebt er mooi zicht op la Fortezza Vecchia (Piazzale dei Marmi)een groot middeleeuws fort. Zijn favoriete plekjes in Livorno zijn het eilandje Meloria, waar je met een gehuurd bootje naartoe kan, en het strand San Vincenzo.

2. Marktkraamster Sonia. ‘Hier wonen de Napolitanen van Toscane’

Marktkraamster Sonia (70) poseert trots met haar wilde perziken. Samen met haar man en schoonzoon baat ze een fruit- en groentestalletje uit in de Mercato Centrale (Via Buontalenti). De grote markt is een belangrijke toeristische trekpleister voor de stad. Je vindt er talloze eettentjes en -kraampjes met lokale producten. Volgens Sonia zijn de Livornesi ‘de Napolitanen van Toscane’: heel sympathieke, open mensen die veel grappen maken. Haar geheimtip voor een bezoek aan de stad is Fortezza Nuova; een oud fort dat omgebouwd is tot stadspark waar alle inwoners van de stad elkaar op zonnige dagen ontmoeten (Scali della Fortezza Nuova). ‘En als je de typische Cacciucco alla Livornese wil proeven moet je bij Trattoria Da Galileo (dagalileo.com) zijn.’ 

Vanwege de lange bereidingstijd kun je de traditionele Livornese vissoep het best een dag van tevoren bestellen. Verder geniet Sonia heel erg van een avondje ontspannen bij het mooie uitzicht op Terrazza Mascagni of Lungomare. Veel van haar leeftijdsgenoten komen er samen voor een praatje.  

3. Marktkramer Andrea. ‘Inwoners van Livorno zijn joviaal’

In het overdekte deel van de Mercato Centrale vind je het kraampje van Andrea Fanelli (50). Hij verkoopt er zijn verse vis sinds 1987. ‘Per me, si può definire essere livornese come essere folcloristico e gioviale’ (‘Livornese zijn staat voor mij gelijk aan folkloristisch en joviaal zijn’). Zijn geheime tip is Bagni Roma (Viale Di Antignano 76), een plaats net buiten het centrum met leuke zwembaden gevuld met zeewater.

4. Secretaresse Primavera. ‘Maak  een boottochtje door de Veneziabuurt’

Secretaresse Primavera (42) rust even uit bij la Fortezza Vecchia (Piazzale dei Marmi). Met haar fleurige outfit doet ze haar naam (‘lente’ in het Nederlands) eer aan. Veel accessoires en kleurrijke kleren zijn typisch voor de inwoners van Livorno, ook de mannen kleden zich graag in die stijl. Volgens Primavera kan je de Livornezen definiëren als een unieke mix van vrije en provinciaalse geesten. Aan bezoekers raadt ze een boottochtje in de grachten van de Veneziabuurt aan. ‘Je kunt het best vertrekken rond zes of zeven uur, zo kan je proeven van het avondleven. Eindig met een etentje bij Il Covo (Scali delle Pietre 8) en vraag naar een tafeltje op de kade’. Naast het restaurant kan je schippers aanspreken voor een boottochtje (12 euro per persoon voor 45 minuten).

5. Gepensioneerde monteur. ‘Ik ga elke dag even naar zee’ 

Genieten zit in het DNA van Franco (75), een gepensioneerde monteur. ‘Il livornese è vagabondo: lavora ma non troppo, si deve divertire’ (‘De Livornees is een vagebond: we werken, maar niet te veel, want je moet je ook amuseren’). Hij tuurt naar de rotsen op het strand Scoglio della Ballerina. ‘Mijn geheim is elke dag even naar de zee gaan,’ zegt Franco met een knipoog. Om te eten beveelt hij Cantina Senese (ristorantecantinaseneselivorno.it) aan, een typische trattoria.  

6. Restaurant-eigenaar Fabio. ‘Vrijheid is hier heel belangrijk’ 

Ook voor Fabio (43), eigenaar van het restaurant Cantina Senese, staat Livorno gelijk aan libertà (vrijheid): ‘Livornesi willen genieten van het leven en ervoor zorgen dat mensen rond hen zich ook goed voelen’. Zijn lievelingsplaats is het Quercianella-strand.  

7. Studenten Gaia en Illaria. ‘In de zomer is het strand Cala del Leone geweldig’ 

Studenten Gaia en Illaria (16) zijn geregeld te vinden bij het panoramapunt Scogli Piatti. Ze vatten de kern van het Livornees-zijn samen: ‘siamo liberi e aperti’ (‘we zijn vrij en open’). Hun favoriete plekje is het strand Cala del Leone, een populaire hang-out voor jongeren tijdens de zomer.  

8. Student Reina. ‘Cocktailbar Sketch is een bezoek waard’ 

Voor wie ook het nabijgelegen dorpje Castiglioncello wil bezoeken, is wijnbar Sughero Castiglioncello (sugherocastiglioncellodelivery.it) een aanrader. Studente Reina (26) werkt er als serveerster. De kleine enoteca heeft een ruim aanbod aan lokale en biologische wijnen. Reina studeert Engels en Russisch aan de universiteit van Firenze, maar is nog steeds een Livornese in hart en ziel. Voor haar worden de inwoners van Livorno gekenmerkt door een vrij hart, een grote dosis spontaniteit en de geur van de zee. Haar favoriete plekjes zijn het strand Calignaia en de cocktailbar Sketch (sketchcocktailbar.it).  

9. Vader Alessandro, dochter Sara, werken in een kledingzaak. ‘Onze vrienden en de zee zijn het belangrijkst’ 

Vader Alessandro (53) en dochter Sara (21) werken samen in kledingwinkel Serendipity (Via Sicilia 8). Voor hen is Livornees zijn ‘un modo di vivere’ (een manier van leven): ‘zo sereen mogelijk leven, zonder problemen. Onze vrienden en de zee zijn het belangrijkst’. Ontspannen doen ze het liefst bij het strand Romito of de Baia del Quercetano. ‘Kunstgallerij Galleria Giraldi (galleriagiraldi.it) is ook altijd een bezoekje waard. En een tip in Castiglioncello is cocktailbar Station Gallery (Via Castiglioncello 923); erg gezellig en je kan er ook vintage interieuritems shoppen. Het mooiste stukje kust vind je bij Calafuria, dat kun je gewoon invoeren op je navigatie.’ 

 

10. Schipper Luca. ‘Livornesi stellen je graag op je gemak’ 

Tijdens de gesprekken wordt één tip door veel locals herhaald: een boottochtje in het Venezia-kwartier is een absolute must. Schipper Luca (36) leidt bezoekers graag rond op de wateren van zijn stad. Volgens hem zijn Livornezen immer ‘cordiali’ (hartelijk) en stellen ze je snel op je gemak: ‘met een Livornese kan je na vijf minuten praten al samen gaan eten.’ De beste plaats voor een lekkere lunch? Soul-food restaurant Alle Vettovaglie (allevettovaglie.com) in de Mercato Centrale. Voor een boottochtje kun je het beste even bellen naar +393405617490. 

Fotografie: Sofie Delauw

LEES OOK