Terug naar overzicht

Yours Trulli, Jeroen en Nicole dromen van een B&B in een Italiaanse trullo

Italiëliefhebbers Jeroen Peeters (46) en Nicole van Wieringen (49) runnen al jaren een theezaak en luxe Bed & Breakfast in Maastricht. Het stel heeft een nieuwe droom: een B&B starten in een echte Italiaanse trullo. Voor ons bloggen ze over hun Pugliese avontuur. Want de weg daar naartoe gaat natuurlijk nooit van een leien puntdakje.

Daar gaan we dan. Dit is alweer de derde trip in korte tijd naar Puglia, met als doel ons droomhuis te vinden in de campagna (op het platteland). Het is ergens in mei 2017. We volgen een stofwolk die veroorzaakt wordt door de ooit witte auto van onze makelaar Pierdonato. Gelukkig hebben we een klein autootje gehuurd, dat hadden we geleerd van ons vorige bezoek. Hier in de Valle d’Itria zijn de wegen smal en de gestapelde muurtjes heel dichtbij. Maar wat is het hier mooi in de hak van Italië, de streek met z’n olijfbomen, de bijzondere keuken en de authentieke mensen met hun eeuwenoude gebruiken. De streek heeft cultuurhistorisch veel te bieden en heeft een geweldig klimaat waardoor ook de Italiaan uit het Noorden in de zomermaanden er graag neerstrijkt al dan niet in zijn tweede woning.

Authentieke huisjes met een kegelvormige puntdak
We rijden dus achter de makelaar aan in zijn witte Fiat Panda die z’n kantoor heeft in Cisternino, een prachtig dorpje in het hart van de Valle d’Itria. Deze groene vallei tussen Bari en Brindisi is de thuishaven van de trullo. Dat zijn authentieke huisjes met een kegelvormige puntdak, enorme dikke muren en mysterieuze symbolen als versiering. En dat is precies wat we zoeken. Een huis uniek in z’n soort en met een eigen ontstaansgeschiedenis. Rond 1500 werden de eerste trulli gebouwd, zonder cement, zodat ze sneller afgebroken konden worden als de belastinginner uit Napels in de buurt was. Aan creativiteit hebben ze geen gebrek, hier in Puglia.

Betoverend moment
Een viertal jaar geleden hadden wij de eerste kennismaking met de trullo. We waren vertrokken uit Matera, de prachtige stad in Basilicata met z’n grotwoningen en gingen op weg naar de trullo-hoofdstad Alberobello. Na een uur rijden zagen we het eerste puntdak in het veld staan. Dat moment was zo betoverend. Het dagdromen om hier ooit te mogen wonen was begonnen.

Meer dan 1.000
Al snel bleek de trullo niet zo uitzonderlijk in deze streek. Het werden er steeds meer. Alleen al in Alberobello staan er meer dan 1.000 trulli-woningen. Maar ze zijn allemaal uniek: ze hebben 1 of 2 cones, een schoorsteen of een lamia erbij, er bestaan zoveel varianten.

Voorbode
Weer terug in Nederland werd dit betoverende moment de voorbode voor ons trullo-project. We gingen meteen speuren op websites van Italiaanse makelaars. De voorpret kon beginnen.

Jeroen Peeters en Nicole van Wieringen
Deze Italiëliefhebbers runnen al jaren theezaak Teazone en luxe Bed & Breakfast Bouteaque in Maastricht. Het stel heeft een nieuwe droom en dat is een B&B in een echte Italiaanse Trullo. Voor ons bloggen ze over hun Pugliese avontuur.