Terug naar overzicht

Zo weet je zeker dat je een fles échte Chianti te pakken hebt

De Chianti is wereldberoemd. Om de regio, en vooral om de fantastische wijnen. Maar wanneer heb je nu een fles échte Chianti te pakken? Wij spraken Giulia Favaro van wijndomein Vignamaggio en zij legt ons uit hoe dat zit.

In Nederland associëren wij de Chianti ook wel eens met de goedkopere wijn die bij de Italiaan op de hoek in een traditionele mandfles wordt geschonken. Wij willen weten hoe we onderscheid kunnen maken tussen die mandfles en de écht goede wijn. Kortom, wanneer mag je een Chianti een échte Chianti noemen en voldoet-ie aan de hoogste Italiaanse kwalificering DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)?

Kwaliteit
‘In de achttiende eeuw werd de locatie van de Chiantistreek bepaald: tussen Siena en Florence,’ vertelt Giulia Favaro van wijndomein Vignamaggio. ‘In die tijd waren de wijnen uit deze streek al beroemd, ze werden ook al Chianti’s genoemd. Op een gegeven moment werd het succes van de Chianti’s ‘gepikt’ door andere streken die, omwille van de vraag, ook Chiantiwijnen gingen produceren. In het maakproces gebruikten ze allerlei druiven en rijpingsperioden waardoor de wijn aan kwaliteit inboette.’

Chianti Classico 
‘In de jaren dertig is daarom besloten dat alleen de Chianti, die daadwerkelijk in dit gebied gemaakt wordt én minimaal tachtig procent van de San Giovese druif bevat een Chianti Classico mag heten. Vignamaggio heeft drie soorten Chianti Classico. De Gran Selezione; dit is de absolute top onder de Chianti, met een rijptijd van dertig maanden, een Riserva met een rijpingsperiode van achttien tot twintig maanden en een Donata waarvan de druiven rijp zijn na twaalf maanden. Daarnaast hebben we ook een Vinsanto del Chianti Classico, die druiven laten we zelfs vier jaar rijpen.