Terug naar overzicht
puglia reis

Roadtrip naar de witte dorpjes in Puglia

Stoppen bij dat mooie uitzicht of voor dat leuke restaurant. Je stapt in de auto en ziet wel waar je belandt. Als je in Puglia deze route aanhoudt, kom je langs de highlights van de regio.

Roadtrip door Puglia

De combinatie van stranden, mooie steden, witte dorpjes, UNESCO Werelderfgoed, lekker eten en veel zonuren is onweerstaanbaar. Puglia heeft het allemaal.

Route

Bari – Martina Franca – Lecce – Brindisi – Bari
Afstand: ca. 350 km

Start: juist naar Bari

Veel mensen slaan de havenstad Bari over. Wij raden je juist aan om er een paar dagen te verblijven. Zo wil je zeker struinen door de middeleeuwse wijk Bari Vecchia. Hier vind je namelijk de ‘Via della Orecchiette’, de straat waar Italiaanse omaatjes ’s ochtendsvroeg de regionale oortjespasta vers staan te maken.

Vervolg: witte dorpjes

Uiteraard rijd je daarna naar het sprookjesachtige Alberobello, want daar vind je de trulli, de witte puntdakhuisjes die je nergens anders ter wereld ziet. De trullivallei bevindt zich tussen Alberobello en ‘witte dorpjes’ Locorotondo en Martina Franca. Via keramiekstadje Grottaglie rijd je naar barokstad Lecce. Het grootste deel van de pracht en praal hier is gebouwd in de zeventiende en achttiende eeuw, toen plaatselijke bisschoppen de stad de allure van het pauselijke Rome wilden geven. Daarbij werd gebruik gemaakt van pietra leccese, poreus tufsteen dat met de jaren een gouden kleur krijgt.

Richting de kust

Vervolgens navigeren we naar de kust. Na havenstad Brindisi raden we je aan nog twee plaatsen aan te doen. Dat zijn Ostuni en Polignano a Mare. Ostuni wordt officieel La città bianca genoemd. In dit sfeervolle plaatsje, dat gebouwd is op een heuvel, zijn de inwoners verplicht om hun huis elk jaar van een frisse lik witte verf te voorzien. Ga je veertig minuten noordwaarts dan kom je in Polignano a Mare. Dit kustplaatsje is niet alleen favoriet op de redactie, maar ook bij filmregisseurs; meerdere keren fungeerde het als decor. Bari airport is hier 40 minuten vandaan.

Tip 1 voor onderweg:

Maak vlak voor Polignano nog een tussenstop in het historische centrum van Monopoli. Bij Giopeppe, een hip industrieel ogend zaakje, eet je een uitstekende melanzane alla parmigiana.

Tip 2 voor onderweg:

Logeer bij Jeroen en Nicole van B&B Yours Trulli in Martina Franca. Op onze website Lees de blogs over hun Pugliese avontuur.

Beeld: Sofie Delauw

Reisaanbieding

Wil je naar Puglia: bekijk onze reisaanbieding

 

Olijfoliepakket in de webshop

Cadeaupakket Olio van Taste of Puglia

Een heerlijke, biologische olijfolie uit Puglia in een mooie keramieken fles met karakteristieke groene spetters of in een frisse gele variant. Dat is nog eens een origineel en leuk cadeau. Keramieken olijfoliefles Met dit cadeaupakket waan je je direct in

Lees meer »

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.