Terug naar overzicht
Sicilie

Auto huren op Sicilië

De beste manier om het grootste eiland van de Middellandse Zee, Sicilië te verkennen is per huurauto.

Veel dorpen en steden op Sicilië zijn per trein bereikbaar, maar als je een auto huurt ben je veel flexibeler en kun je bovendien gemakkelijk van de gebaande paden afwijken om afgelegen strandjes of authentieke dorpjes te bezoeken.

Over dit artikel

De redactie van De Smaak van Italië maakt tijdens reportages regelmatig gebruik van Sunny Cars en we kunnen je dan ook verzekeren dat het werkt. Kort voordat we vertrekken, reserveren we een huurauto op de website en kiezen we de plek van aankomst en de plek van vertrek. Je kunt je huurauto op verschillende plekken ophalen en terugbrengen (handig als je een roadtrip maakt!). Het online boekingsformulier vind je hier >>

Oudheid en natuur op Sicilië

Sicilië heeft een lange geschiedenis van buitenlandse overheersing die begon met de Feniciërs, gevolgd door de Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden. Van al die culturen is veel bewaard gebleven: prachtige architectuur en oude ruïnes, maar ook schilderijen, fresco’s, mozaïeken en beeldhouwwerken. Die bezienswaardigheden kun je helemaal in je eigen tempo bezoeken als je op Sicilië een auto huurt. De buitengewone natuurlijke rijkdom van het eiland wordt beschermd in vier regionale parken en meer dan 70 natuurreservaten. Vele daarvan zijn alleen goed bereikbaar met een huurauto.

De rijstijl op Sicilië is een tikje anders dan je gewend bent, vooral in de steden. Een Siciliaan vindt een richtingaanwijzer overbodig, parkeren kan overal en voorrang heb je niet, die néém je. Op de snelwegen en andere hoofdwegen buiten de grote steden is het verkeer minder chaotisch.

De autowegen op Sicilië

Er zijn vijf snelwegen op Sicilië. Palermo-Messina en Catania-Messina zijn tolwegen, de andere drie (Palermo-Catania, Palermo-Mazara en Catania-Ispica) zijn tolvrij. Wil je Sicilië echt ontdekken met je gehuurde auto, mijdt dan deze autostradas en volg de kleinere wegen. Wel kunnen de wegen in het binnenland smal en bochtig zijn.

Wees bedacht op de zones in het historische centrum van vrijwel alle grote(re) plaatsen waar autoverkeer beperkt is. Die worden aangeduid met Zona Traffico Limitato. Soms heb je helemaal geen toegang, soms alleen op bepaalde uren of dagen. Om zeker te zijn kun je die zones beter helemaal niet binnenrijden met een huurauto, want de boetes op overtreding zijn heel hoog!

Je hoort vaak dat je op Sicilië het beste een kleine auto kunt huren, omdat je die het makkelijkst door de vaak nauwe en kronkelige straatjes stuurt. Dat is zeker waar, maar die straatjes vind je vooral in de oude, historische centra die niet alleen meestal verboden zijn voor auto’s, maar die je ook veel beter te voet verkent. Aan de rand van die stadscentra vind je vaak ruime parkeergelegenheid voor je huurauto. Gebruik een vergelijkingswebsite zoals EasyTerra voor het huren van een auto op Sicilië, zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken uit de verschillende aanbieders.

Auto huren sicilie palermo

De goed onderhouden weg langs de noordkust van Sicilië biedt vanuit je huurauto prachtige vergezichten.

Straten italy foto -la-so-unsplash

Laat de huurauto even staan en dwaal door oude straatjes op Sicilië, op bijvoorbeeld het eilandje Ortigia, het historische centrum van Siracusa.

Auto huren sicilie

Vanuit de prachtige stad Taormina heb je goed zicht op de vulkaan Etna.

Auto huren

Via de Smaak van Italië huur je veilig een auto zonder zorgen.