Terug naar overzicht
orecchiette pesto

7x op deze plekken in en om Bari proef je de lekkerste Pugliese gerechten

Puglia is de thuisbasis van veel producten waar Italië beroemd om is, van olijven tot tomaten, burrata, kikkererwten, verse zeevruchten en natuurlijk orecchiette pasta. In regiohoofdstad Bari proef je op deze plekken de lekkerste dingen.

Bari wordt niet voor niets een van de Italiaanse en internationale koninkrijken van het streetfood genoemd. We vroegen Jelly Knoll, die in 2015 naar Puglia verhuisde en de regio inmiddels op haar duimpje kent, om de 7 beste culinaire tips in en om de havenstad. 

1. Bezoek deze dagelijkse vismarkt
Iedere dag is er in de oude haven bij teatro Margaritha een verse vismarkt. Hier proef je alle verse vis direct met een stukje brood, én een Peroni-biertje, voor 1 euro. Tip: hoe stekelig de zee-egel er ook uitziet, voor veel Italianen is het de ultieme delicatesse uit de zee. Proberen dus! 

2. Hier proef je de beste focaccia van Bari
Zet koers naar Panificio Santa Rita, voor 4 euro heb je er een heerlijke lunch voor twee personen. De locals staan hier niet voor niets in de rij. Wat dit natuurlijk ook meteen de perfecte plek maakt om je Italiaans een beetje bij te spijkeren. Strada dei Dottula 8, Bari Vecchia

3. Vleeswaren en burrata bij Salumeria Nino
Hier stelt het goedlachse personeel de lokale vleeswaren als ware kunst tentoon. Neem vooral ook een verse burrata mee. Strada dè Gironda, 70122 Bari 

4. Schuif aan bij ristorante Al Pescatore
Al Pescatore betekent letterlijk ‘bij de visser’ en daarmee is geen woord teveel gezegd. Hier eet je alles recht uit de Adriatische Zee, kunstig opgemaakt op je bord. In het restaurant kun je de zee nog nét niet horen ruisen. Piazza Federico II di Svevia 6/7, alpescatorebari.com

5. Het beste uit de regio
Verras jezelf en boek een tafel bij dit heerlijke restaurant. Inmiddels hebben ze alweer drie locaties: twee in Bari en één in het nabijgelegen kustplaatsje Polignano a Mare. En die uitbreiding naar meerdere locaties is natuurlijk niet voor niets, hier proef je het beste uit de regio. Via Giovanni Amendola 197/H/,Via Putignani 11/B (Bari) en in Polignano a Mare: Loc. S. Giovanni

6. Hier dineer je op sterrenniveau
Dit familierestaurant heeft een Michelinster, maar verdient er zeker twee. Chef-kok Maria Cicorella heeft haar keuken zó de sterrengidsen in gekookt terwijl zoon Antonello Magistà zich met hart en ziel op het interieur heeft gestort. Een uitgebalanceerde combinatie van echte ingrediënten en authentiek vakmanschap. Via Morgantini 2, 70014 Conversano, fb: Ristorante Pasha

7. Hoog niveau bij restaurant Due Camini
Vlak bij de archeologische vindplaats Egnazia, is het restaurant Due Camini gevestigd in Borgo Egnazia – een exclusief en schitterend verblijf dat uitkijkt over olijfgaarden en de Adriatische Zee. In de keuken van Due Camini tilt chef-kok Domingo Schingaro de smaken van zijn geboortegrond naar een hoger niveau. Kleine lokale producten zijn zijn passie, Puglia is zijn inspiratie. Na afloop van het diner mogen de gasten mee de keuken in, voor het dessert én om Domingo meer informatie te vragen over zijn gerechten en recepten. Savelletri di Fasano – 72015 Fasano, ristoranteduecamini.it

LEES OOK:

Tekst: Inger van der Ree