Terug naar overzicht
brievenbus_italie_post

Bellen, sms’en en internetten in Italië

Ga je binnenkort op vakantie naar Italië? Bijvoorbeeld de Alpen van Italië verkennen? Wintersport in Valdidentro? Dan kun je met een gerust hart op reis als het gaat om je mobiele abonnement. Binnen de Europese Unie is er namelijk de Roam Like At Home-regeling. Dit houdt in dat er internationale roamingtarieven binnen Europese landen gereguleerd zijn.

Vroeger was het namelijk zo dat men tijdelijk gingen overstappen naar sim only abonnementen uit het buitenland, omdat dit vaak goedkoper was dan een buitenlandse bundel aanschaffen en de tarieven in het buitenland. Als je voldoende data in je bundel hebt, dan is het mogelijk om in landen die aangesloten zijn bij de Europese Economische Ruimte zonder extra kosten te internetten, bellen en sms’en.

Een tweede huis in Italië?

Maar hoe zit dit met bijvoorbeeld een tweede huis in Italië? Stel dat je op zoek bent naar een vakantiehuis in Italië, is het dan voordeliger om een ongelimiteerd data-abonnement te nemen, of juist een lokaal internetabonnement? Zo’n lokaal abonnement wil namelijk nog wel eens (frustrerend) langzaam zijn. Dan is het juist handig om te genieten van de snelheid van je een mobiel of sim only abonnement met veel data. Toch zul je hier voorzichtig mee moeten zijn. Providers hanteren namelijk een zogenaamde Fair Use Policy. Ondanks dat Italië onderdeel is van de EER, kun je niet de hele tijd gebruik blijven maken van je Nederlandse abonnement.

De kleine lettertjes van internet in het buitenland

De eerste kleine lettertjes gaan om Nederlandse abonnementen met onbeperkt internet gebruiken in het buitenland. Als je in Nederland onbeperkt internet hebt, dan geldt dat NIET ook in het buitenland. Roam Like At Home geldt niet voor onbeperkt internet. Je krijgt in het buitenland maar een limiet. Dit wordt berekend door de volgende formule:

2 x (prijs van je bundel / 3) = het aantal GB’s dat je mag gebruiken.

Dus als je bundel 30 euro is dan krijg je 2 x (30 / 3) = 20 GB aan data. De deling door drie heeft te maken met de maximale groothandelprijs van GB’s in 2021. Deze prijs verschilt per jaar. Ga je in het buitenland over deze 20 GB heen, dan zul je daar extra kosten voor moeten betalen.

De tweede kleine lettertjes gaat over Fair Use Policy. Om geen misbruik te maken van jouw mobiele abonnement in het buitenland door de Roam Like At Home hebben providers beperkingen voor datagebruik opgesteld. De meeste bundels zijn namelijk niet bedoeld voor het buitenland.

Beperkingen zijn er in de vorm van downloadlimieten, maar ook gespendeerde tijd in het buitenland vergeleken met de tijd in Nederland. Als je bijvoorbeeld meer tijd in het buitenland doorbrengt dan in Nederland en ook meer verbruik vertoont in het buitenland, dan kan een provider ervoor kiezen om een toeslag op je roaming verbruik in rekening te brengen.

Conclusie

Overweeg om toch een lokaal abonnement af te sluiten voor internet in Italië als je er gaat wonen of als je er langer dan een maand verblijft. Als je goed let op je verbruik en over een groot mobiel en sim only abonnement beschikt, dan zit je natuurlijk ook goed. Voor de rest blijft het genieten in het prachtige Italië.

BEKIJK OOK: