Loading

12x hier eet je de beste pizza volgens dé Italiaanse restaurantgids

Als je in Italië bent, wil je natuurlijk een echt goede pizza eten. Volgens de restaurantgids Gambero Rosso ben je daarvoor bij deze 10 restaurants aan het juiste adres.

Gambero Rosso is dé restaurantgids van Italië. Elk jaar wordt er halsreikend uitgekeken naar de lijstjes voor onder meer de beste pizzeria’s van het land. Daar staan zo’n 700 pizzeria’s in vermeld door heel Italië en daarmee wil Gambero Rosso ook de meest volledige gids zijn.

De volgende zaken prijken bovenaan de lijst van beste pizzeria’s van 2020:

12. Ammaccamm (Napels)
Als je een bijzondere pizza wilt eten, ga dan naar Salvatore Santucci’s Ammaccamm. De zaak vind je in Pozzuoli, op een half uurtje rijden van Napels, en de rit is de moeite waard. Salvatore geeft een geheel eigen draai aan zijn pizza’s en blijft toch binnen de lijntjes van het traditionele Napolitaanse pizzabakken. Hij heeft zelf verschillende soorten deeg ontwikkeld, een beetje buiten de gebaande paden, waarin hij verschillende soorten bloem (zoals volkorenbloem) en ingrediënten als pompoen en erwten verwerkt.

11. La Contrada (Caserta, Campanië)
Al ruim twintig jaar bakt de familie Esposito de lekkerste pizza’s. Van hun Toscaanse vader en Napolitaanse moeder hebben Roberta en Alessio de fijne kneepjes geleerd. ‘Pizza zoals je ’m in Napels zelf eet’.

10. Duje (Florence)
Ook al is Florence niet de pizzahoofdstad van Italië, er zitten wél een aantal pizzeria’s waar ze precies weten wat ze doen. Bij Duje (voorheen bekend als Santarpia) bijvoorbeeld bakken ze de lekkerste houtovenpizza’s volgens de Napolitaanse traditie; ook glutenvrij. 

9. Sud (Florence)
Op de eerste verdieping van de Mercato Centrale worden de pizza’s voor je neus in de lucht geslingerd en gebakken. De pizza’s van Sud – met dikke korst en ingrediënten van topkwaliteit – hebben al diverse prijzen in de wacht gesleept. De keuze is beperkt tot vier soorten, waarvan drie klassiekers (Margherita, Marinara en Napoli) en eentje van het seizoen.

8. Sbanco (Rome)
Dit lekker informele, bruisende tentje is een van de beste, moderne pizzeria’s van de Italiaanse hoofdstad. Sinds de opening in 2016 heeft Sbanco zijn naam op de kaart gezet met inventieve houtovenpizza’s, waaronder een cacio e pepe (met pecorino en zwarte peper) en een lasagne van pizza (zeven pizza’s margherita boven op elkaar). Drink er een ambachtelijk biertje bij en je hebt een topavond.

7. Vola Bontà Per Tutti Castino (Cuneo, Piemonte)
Tien jaar geleden klonk de combinatie van pizza en cocktails de Italianen nog vreemd in de oren. Inmiddels is het gesneden koek en dat weten ze ook in Cuneo; een plaatsje niet ver van de Franse grens. Hier zorgt Stefano Vola samen met zijn broer Edoardo voor een paar hele fijne pizza- en cocktailcombinaties. Zo drink je bij de pizza vitello tonato een Langhe Mule op basis van Moscato grappa (de beroemde druif uit deze regio), gemberbier en limoensap. Leuk weetje: Stefano ging eerst in de leer bij Gabriele Bonci (zie nummer 4).

6. Crosta (Milaan)
Crosta (‘korst’) is een mix tussen een bakkerij en een pizzeria. In zijn zaak combineert Giovanni Mineo de kunst van het broodbakken. De fijne kneepjes leerde hij in de keuken van Dry, de eerste gastronomische pizzeria van Milaan. Dus voor zowel knapperig zuurdesembrood als klassieke en moderne pizza’s (zoals pizza met pepercrème, kippenworst, munt en pecorino), ben je hier aan het juiste adres.

5. Zenzero Osteria della Pizza in Pisa
‘Wij zijn niet zomaar een pizzeria, maar een osteria della pizza’. En: ‘gourmet is niet meer mode, het is altijd in de mode om stijl te hebben.’ Met deze uitspraken op de website zet Stefano Bonamici meteen de toon. Wat staat er dan zoal op het menu? Pizza met zwarte truffel, kwartelei en pancetta. Pizza met courgettebloemen. Pizza met nduja-worst, pruimtomaatjes en gerookte mozzarella. Met deze bijzondere pizza’s en plaats vijf heeft hij recht van spreken.

4. Pizzarium, Rome
Dit kleine zaakje vlakbij de Vaticaanse musea is razend populair. Niet alleen bij toeristen, maar ook bij de Romeinen. Het oogt bescheiden en eenvoudig: je koopt pizzapunten aan een toonbank. Toch is Pizzarium een van de meest invloedrijke plekken van de stad als het om eten draait. Eigenaar Gabriele Bonci verheft dit type fast food tot een kunstvorm. Juist de meest ‘simpele’ toppings zijn het lekkerst, zoals aardappel en mozzarella. Rond de lunch zijn er extra gerechtjes zoals supplì, risotto-balletjes.

3. Pepe In Grani, Caiazzo (Caserta, Campanië)
In een gerenoveerd pandje uit 1700 middenin het stadje Caiazzo vind je Pepe in Grani. De pizza’s van Franco Pepe hebben alle (inter)nationale restaurantlijstjes gehaald en meerdere keren is hij uitgeroepen tot dé pizzabakker van het jaar. Volgens sommigen serveert hij de beste pizza’s ter wereld. Kortom, ga proeven als je in de buurt bent. Het leuke is: je kunt er overnachten in een van de twee B&B-kamers. 

2. I Tigli, San Bonifacio (Verona)
Voor de nummer twee zijn we terug in Noord-Italië waar Simone Padoan zijn fantastische pizza’s bakt. Met zes verschillende deegwaren wekt hij en zijn keukenbrigade de drieëntwintig pizza’s van de kaart tot leven, zorgvuldig en met passie. Met toppings als rauwe garnalen, kabeljauw en steak tartaar. Daarnaast blijft Simone zichzelf vernieuwen. Zo geeft hij kookboeken uit en heeft hij het Tigli Lab ontwikkeld (daar koop je online zijn pizza- en bakkerijproducten voor thuis). 

1. SDe winnende pizza van het jaar is de ‘Oceano’ van de gebroeders Salvo in Napels. Belegd met mozzarella, ricotta, gerookte geelstaart-vis, roze peper, citroenschil, gerookte Muraglia-olie. Eentje die je moét proeven.

Campanië voert dus nog altijd de lijst aan met maar liefst 19 prijswinnende pizzeria’s (van de 100). Het blijft natuurlijk de bakermat van de pizza margherita.

LEES OOK:

De beste berichten van De Smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Italy magazine