Terug naar overzicht
Pistoia

De leukste doe-tips in Pistoia

Pistoia ligt op de route naar bekendere steden als Florence en Lucca, en wordt dan ook vaak overgeslagen tijdens een vakantie in Toscane. Ga er op je volgende trip zeker naartoe, want Pistoia is aantrekkelijk genoeg voor een (meerdaags) bezoek. Dit zijn onze tips.

Te doen in Pistoia

Bij het verkennen van de stad kom je dan ook voornamelijk de lokale bevolking tegen. In de werkplaatsen en winkeltjes komen de Pistoiesi samen om de laatste nieuwtjes en roddels uit te wisselen. Maar de belangrijkste plek in de stad is het Domplein. ‘Ci vediamo in piazza!’ roepen de inwoners, waarmee ze bedoelen dat ze elkaar later weer op het plein zullen treffen voor een borrel of een praatje. Bovendien is het historische Piazza del Duomo een lust voor het oog.

Domplein

Op het plein vind je onder andere het baptisterium en de Duomo di San Zeno, gebouwd in de plaatselijke romaanse stijl en versierd met horizontale strepen van afwisselend wit en groen marmer. De Dom werd geteisterd door brand en een aardbeving, maar werd met engelengeduld steeds opnieuw opgebouwd, waarbij zo nu en dan delen werden toegevoegd. Binnen schittert het zilveren altaar van San Jacopo, de beschermheilige van de stad. Beslist de moeite waard om even te bekijken! Naast de Duomo staan het gotische Palazzo del Vescovo en de imponerende klokkentoren met tweelingvensters en galerijen. Aan het bredere gedeelte van het plein liggen het Palazzo del Podestà (waarin nu de rechtbank is gevestigd) en het Palazzo Comunale, beide opgetrokken in gotische stijl.

Piazza della sala. Pistoia. Italy
Piazza della sala

Oude straatjes

Net als duizend jaar geleden wordt het commerciële hart van Pistoia gevormd door het oude Piazza della Sala. Dit pleintje stamt uit de tijd van de Longobarden en ligt precies achter het Domplein. Op en om het piazzetta (pleintje) werd in de afgelopen eeuwen handel gedreven, tot op de dag van vandaag. De namen van de steegjes die eromheen liggen, verwijzen naar die handelsgeschiedenis: de Via del Lastrone (het straatje van de grote plaat) met een oude stenen plaat waarop de vis werd uitgestald, de Via Stracceria (straatje van de vodden), Via del Fabbri (straatje van de smeden) en de Via degli Orafi (straatje van de edelsmeden). Als aan het eind van de middag de laatste groenten- en bloemenkramen van het plein verdwijnen, zetten de cafés en de vele trattorie hun tafeltjes buiten. Het is borreltijd!

Bruidssuiker

In Pistoia vind je veel werkplaatsen waar ambachtslieden vaak met de hand de mooiste spullen produceren. Of ze nu keramieken beelden maken of sierlijke meubels van smeedijzer, de ambachtslieden – jong en oud – storten zich vol overgave op hun werk. De echte trots van de stad zijn de zoetigheden, en dan in het bijzonder de bruidssuikers. Deze confetti stammen uit de middeleeuwen. Aan een goed recept moet je niet sleutelen, zo vinden de Pistoiesi. En dus worden bij Confetteria Bruno Corsini, aan het Piazza San Francesco, de confetti volgens traditioneel recept in grote, koperen ketels uit 1918 door de suiker gerold. De brillo, het knapperige suikerlaagje dat op deze manier ontstaat, zorgt voor een krokante bite. Ook confituren, theemengsels, gekonfijte mandarijntjes en rosolio (brandewijn met rozenbladaftreksel) worden volgens traditioneel recept gemaakt. Je kunt Pistoia niet verlaten, zonder een van deze lekkernijen te hebben geprobeerd.

Antica Norcineria Orsi. Piazza della Sala. Pistoia. Italy

Olie, wijn & kunst

In de nabijgelegen heuvels kun je tussen de wijnranken en olijfbomen je te goed doen aan de heerlijkste wijnen en mooiste olijfoliën, zoals de volle Chianti Montalbano Docg en de Extra Vergine olijfolie igp Montalbano, met een fruitige smaak en een ondertoon van amandel. Deze producten zijn al eeuwenlang populair: de De Medici’s (machtige adellijke familie ten tijde van de renaissance) kwam hier regelmatig hun culinaire harten ophalen. Zij verbleven dan graag in Villa La Màgia in Quarrata, ongeveer 12 kilometer van het centrum van Pistoia. Tegenwoordig is de villa nog altijd te bewonderen. In het omringende park is een parcours (lo spirito del luogo) uitgezet, dat je langs kunstwerken van hedendaagse kunstenaars voert, die zich hebben laten inspireren door de villa en de tuinen.

Ontspannen doe je hier

Nog iets verder uit het centrum, in het plaatsje Monsummano, is het Centro Termale gelegen. Hier vind je de Grotta Giusti, een van de mooiste thermale grotten in Italië. In 1894 ontdekten bouwvakkers in dienst van de rijke familie Giusti dat er warme dampen uit de grond kwamen. Ze hakten een gat, breidden het uit en ontdekten een prachtig grottenstelsel met een natuurlijke warmwaterbron die al die tijd verborgen was geweest. In de grot ligt een meer met bronwater van 35 graden. Binnen kun je een parcours volgen dat langs stalactieten en stalagmieten leidt naar drie stopplaatsen (vernoemd naar Dante’s werk): Paradiso (paradijs), Purgatorio (vagevuur) en Inferno (hel), die lichtjes oplopen in temperatuur. Gezeten op de houten banken, verwen je huid en luchtwegen door de heilzame dampen in te ademen. Via het luxe resort Grotta Giusti Golf & Spa kun je ook genieten van een klaterende waterval, zwembaden en een zonneterras waarop je heerlijk kan lunchen en loungen.

Grotta Giusti SPA. Monsummano Terme. Pistoia. Italy
Grotta Giusti

2x SLAPEN IN PISTOIA

1. Canto della Porta Vecchia B&B €
Deze B&B is gevestigd in een negentiende-eeuws huis, vlak bij het Domplein. Het interieur is zeer verzorgd. De eigenaren spreken verschillende talen en staan hun gasten bij met raad en daad.

2. Hotel Villa Cappugi €-€€
Een modern en comfortabel viersterrenhotel, ingericht in Toscaanse stijl en gelegen in de heuvels, net buiten het stadscentrum. Het is functioneel en gastvrij en er wordt een heerlijk ontbijt geserveerd.

Fotografie: Matteo Carassale

Meer tips voor Toscane