Terug naar overzicht
Eat the street Venetië

Eat the Street: lekker eten en drinken in Cannaregio, Venetië

Foodwriter Emiko Davies kent de leukste adresjes in de Joodse wijk van Venetië, Cannaregio. Hier proef je rondom de levendige Fondamenta della Misericordia de echte Venetiaanse keuken.

Waar eet je lekker in Cannaregio

Een van de mooiste dingen van een bezoek aan de lagunestad Venetië is als het lukt buiten de gebaande paden te gaan. Weg van alle platgetreden restaurants en drukke kanalen zijn hier namelijk nog wel degelijk prachtige stukken stad te vinden. De meest noordelijke wijk van Cannaregio is daarop geen uitzondering. Cannaregio is vermoedelijk vernoemd naar de aanwezigheid van rietvelden (canneto in het Italiaans) in dit deel van Venetië, voordat hier ook nog maar één huis stond. Het is de eerste aanloophaven voor de meeste mensen die in Venetië arriveren, mede omdat het de thuisbasis is van het Santa Lucia treinstation, vanwaar de meeste bezoekers via de drukbezochte Strada Nuova, in ongeveer 25 minuten naar de Rialtobrug lopen. Maar sla je linksaf van de Strada Nuova dan stuit je al snel op de prachtige, culinaire straat Fondamenta della Misericordia.

Fondamenta della Misericordia

Een fondamenta is wat Venetianen een straat langs een kanaal noemen. En de Fondamenta della Misericordia biedt Venetianen en bezoekers een onovertroffen scala aan bars, workshops, botteghe en restaurants om te proeven waar het in Venetië echt om draait. Kies het beste moment om deze prachtige buurtstraat te verkennen, al naar gelang het seizoen. De Fondamenta ligt een groot deel van de dag in de zon, waardoor het een geweldige plek is voor een lange voorjaarspasseggiata. In de zomer lijkt de straat juist verlaten door de hitte overdag, maar komt in de avonduren helemaal tot leven.
Venetië dolce en gelato

Cicchetti, de favoriete kleine hapjes van Venetianen

Het is de perfecte plek om te stoppen en vrienden te ontmoeten voor een kop koffie of een glas wijn en een bord vol cicchetti te proeven – de favoriete kleine hapjes van Venetianen, die kunnen variëren van kleurrijke crostini tot gefrituurde polpette (gehaktballetjes). Sommige adressen serveren enkel klassieke cicchetti, en hier proef je bijvoorbeeld baccalà mantecato (crème van kabeljauw), sarde in saor (in zoetzuur gebakken sardines, gekookt met ui en gemarineerd in azijn), gefrituurde calamares, lokale groenten zoals radicchio en pompoen, tonijnpolpette of specialiteiten zoals musetto veneto, een dikke Venetiaanse worst gemaakt van varkenssnuit. Terwijl je in andere zaken juist creatieve combinaties van dit fingerfood eet. Hoe dan ook heb je in dit stukje stad, zoals de Italianen zeggen, l’imbarazzo della scelta – keuze te over.

Torrefazione Cannaregio

Dit is de enige overgebleven koffiebranderij in Venetië. Al sinds 1930 zetten ze een traditie voort. Geniet hier van een vers gemaakte espresso in hun met hout aangeklede, industrieel chique café aan de rand van de Fondamenta. Of neem je favoriete melange of koffiebonensoort mee naar huis (probeer de Miscela del Ghetto, een uitgebalanceerde melange van 100% arabicabonen). Kom vroeg, ze zijn alleen ’s ochtends open. Fondamenta dei Ormesini 2804, torrefazionecannaregio.it
Venetië wijn en eten

All'Antica Mola

Een informele en typisch Venetiaanse plek voor een uitstekend bordje zeevruchten en een spritz of glas wijn, waarvan een handgeschreven selectie op het bord achter de bar staat. Kies uit de vers gemaakte cicchetti op de bar: polpette, crostini met garnalen en dikke plakken aubergine of zelfs eenvoudige spiesjes van gebakken aardappelen of gefrituurde calamares – of blijf voor een hele maaltijd. Als je een liefhebber bent van rauwe zeevruchten, mis dan de ongelooflijk verse scampi of oesters niet. Fondamenta dei Ormesini 2800, altimon.it

Codex Venezia

Het charmante atelier van de kunstenaars en locals Nelson Kishi en Robin Frood toont werken geïnspireerd op de getijden, de straten en de grachten van de stad. Bewonder een prachtige selectie kunstwerken (monoprints, lijntekeningen, posters en meer) en kunstboeken, zowel handgemaakt als gedrukt, geïnspireerd door de stad Venetië, Ukiyo-e (Japanse houtsnede) en de natuur. Frood biedt ook houtsnedeworkshops aan. Fondamenta dei Ormesini 2778, codexvenezia.it
Codex Venezia en La Sete

Oficina Ormesini

Een moderne bar en restaurant met de perfecte plek om buiten aan de gracht te zitten en mensen te kijken met een cocktail of glas lokale wijn in de hand. Ze hebben een duizelingwekkende uitstalling van de meest kleurrijke cicchetti en lekkere insalatoni (grote salades). Heb je trek in een iets stevigere maaltijd – dit is de droom van elke zeevruchtenliefhebber – probeer dan de fritto misto dell’Adriatico, de zelfgemaakte spaghetti alla busara (een lokale specialiteit met scampi) of al nero di seppia (inktvisinkt). Of de indrukwekkende branzino al cartoccio, een hele, gevulde, in papier gebakken zeebaars. Fondamenta dei Ormesini 2689, instagram.com/oficina_ormesini_venezia/

Cantina Aziende Agricole

Net over de Ponte Loredan, tussen de Fondamenta Misericordia en de Strada Nuova, ligt deze rustieke, ouderwetse bacaro (Venetiaanse wijnbar) en wijnwinkel. Hier geniet je van een spritz terwijl je buiten zit. Probeer ook hier een paar lekkere hapjes uit de ruime selectie klassieke cicchetti, zoals crostini met tonijn, walnoten en zwarte olijven, gefrituurde mozzarella in Venetiaanse stijl in carrozza-sandwiches (die in beslag worden gedompeld) en gebakken kabeljauw. De prijzen zijn zo laag (cicchetti kosten tussen de 1 en 2 euro) dat je er één van elk kunt proberen. Neem een fles van hun lekkere wijn mee naar huis. Rio Terà Farsetti 1847/A, cantinaaziendeagricole.com
Eat the street in Venetië

Soto Aqua

Een merkwaardige, kleine ruimte met een groot hart: Soto Aqua herbergt een culturele en een sportieve vereniging. Het wil een soort antithese zijn van het massatoerisme dat andere delen van de stad vernietigt. Hier worden culturele evenementen zoals concerten georganiseerd maar ook ambachtelijke markten of tentoonstellingen, maandelijkse tafelvoetbal- of pingpongwedstrijden gehouden. In 2020 organiseerden ze hun eerste jaarlijkse kortfilmfestival. Fondamenta della Misericordia 2618, instagram.com/soto.aqua/

La Sete

Verscholen in een achterafstraatje vlak bij de Fondamenta Misericordia ligt deze mooie, eenvoudige natuurlijke wijnbar, naast het zusterrestaurant Osteria da Rioba. Hier hebben ze een degelijke selectie wijnen per glas van biologische, ambachtelijke wijnproducenten uit heel Italië, evenals bier en natuurlijk spritz. Wijn is hier de belangrijkste trekpleister, maar de compacte selectie van klassieke cicchetti zal je waarschijnlijk ook bekoren. De ingrediënten halen ze uit hun eigen volkstuin in de lagune op het eiland Sant’Erasmo. Calle Larga Cannaregio 2555, lasetevenezia.com
Venetië lekker eten

Sulla Luna

Een boekwinkeltje en bistro ineen, dat is Sulla Luna. Tussen de kookboeken, kinderboeken, en graphic novels geniet je hier van de heerlijkste dingen. Van cake en gebak voor het ontbijt tot crostini en wijn voor het aperitivo-uurtje. Het menu is vegetarisch en veganistisch met aandacht voor de kleine details. Het brood is biologisch, volkoren zuurdesem en je vindt er interessante regionale kazen zoals Morlacco. Probeer eens een glas Lunatico, Sulla Luna’s eigen biologische prosecco gemaakt van een zeer kleine wijngaard op een steile heuvel in het midden van de bossen in de regio Conegliano Valdobbiadene. Fondamenta della Misericordia 2535, sullalunavenezia.it

Bacaro del Gelato

Een bezoek aan deze kleine, eenvoudige ambachtelijke gelateria is een must, en de Fondamenta is de ideale plek voor een lange wandeling met een ijsje in de hand. Naast het scala aan heerlijke, vaak seizoensgebonden smaken maken ze ook ijssandwiches, half gedompeld in chocolade, en hun eigen versie van de gianduiotto. Dit is een plak hazelnootijs in een kussentje van slagroom. Probeer ook de sorbets van seizoensfruit en de sorbet van donkere chocolade (die zonder melk is gemaakt, dus ook geschikt voor veganisten en mensen met een lactose-intolerantie). Of geniet van een eenvoudige affogato. Fondamenta della Misericordia 2499, bacarodelgelato.com
Fondamenta della Misericordia

Vino Vero

Met ‘No spritz, sorry’ trots weergegeven op hun raam is dit een wijnbar die het beste voor heeft met wijn. Ze hebben dan ook een uitgebreide selectie wijnen van Tripe A heeft (dat staat voor agricoltori, artigiani, artisti – boeren, ambachtslieden en kunstenaars), een beweging van natuurwijnproducenten. Het jonge, internationale personeel lijkt ook de meerderheid van de klantenkring te weerspiegelen. Vino Vero is al snel een populaire ontmoetingsplek geworden voor liefhebbers van natuurwijn van over de hele wereld. De winkel zelf is zo klein dat er alleen flessen wijn en een toonbank met cicchetti in staan. Buiten is er echter een lange toonbank en er staan tafels en stoelen aan het water. Ze nemen geen reserveringen aan en zijn doordeweeks alleen ’s avonds geopend. Als je geen zitplaats vindt, kun je altijd een fles wijn meenemen voor thuis. Fondamenta della Misericordia 2497, vinovero.wine
Tekst en fotografie: Emiko Davies | Vertaling: Irene de Waal
Reis mee met De Smaak en ontdek Friuli Venezia Giulia

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Stedentrip naar Venetië op de planning? Vanaf 2024 betaal je als dagtoerist entreegeld om het historische centrum van Venetië te bezoeken.

Zalen die ogen als juwelendozen, indrukwekkende kunst (de langste canvasschildering ter wereld!) en een majestueuze buitenkant; het Dogepaleis in Venetië is sprookjesachtig …

In Venetië, waar jaarlijks zo’n 30 miljoen toeristen voet aan wal zetten, struikel je over de restaurants. Maar juist in een stad …