Terug naar overzicht

Onze 8 favoriete restaurants, osterie, chiccetterie, bars in Venetie

In Venetië, waar jaarlijks zo’n 30 miljoen toeristen voet aan wal zetten, struikel je over de restaurants. Maar juist in een stad met zoveel osterie, chiccetterie en bars, wil je weten waar je tijdens je citytrip moet zijn. Deze shortlist leidt je langs de 8 beste adressen in de culinaire achterafstraatjes van de stad.

1. Osteria dei Mori

Proef Sicilië en Venetië in een hap Deze moderne osteria L’Orto dei Mori bevindt zich in Cannaregio, de oude arbeiderswijk van de stad. Achter het fornuis staat Lorenzo Cipolla, die afkomstig van Sicilië – een interessante mix weet te maken van Venetiaanse klassiekers en Siciliaanse smaken. L’Orto dei Mori staat naast de goede keuken ook bekend om zijn verfijnde interieursmaak: aan het plafond hangen kunstwerken van Alessandro Salvado, die zich graag laat inspireren door het wereldberoemde, Venetiaanse Murano-glas. Campo dei Mori 3386, osteriaortodeimori.com
Paradiso Perduto Venetië

2. Paradiso Perduto

Jazz en lekker eten In de jaren tachtig begon Maurizio Adamo samen met een groep vrienden een restaurant, aan de Fondamenta della Misericordia. Dit kanaal groeide uit tot culturele stadswijk en binnen een paar jaar gold Adamo’s osteria als dé plek waar je als jonge Venetiaan aanschoof voor een portie jazz en een bord goed eten. Nog steeds is deze charmante, chaotische plek de perfecte uitvalsbasis om de Venetiaanse keuken te leren kennen of een boekpresentatie bij te wonen van een opkomend Italiaans literair talent. Maurizio manoeuvreert iedere avond tussen de drukbezette tafeltjes door, nooit beroerd om je breed glimlachend bij te schenken. Fondamenta Misericordia 2540, ilparadisoperduto.com
Venetië

3. Osteria da Codroma

Venetiaans schrijverscafé Deze osteria is een legendarische plek: hier kwamen de schrijvers, politici en kunstenaars van de stad samen om te discussiëren over de grote vragen van het leven. Eigenaar Nicola is een uitstekende gastheer, die vanachter zijn toog de discussies nog steeds in goede banen weet te leiden. Een extra reden om fan van deze plek te zijn: iedere ochtend vertrekt Nicola naar de markt op Campo Santa Margherita om verse vis uit te kiezen waar hij lekkernijen als kabeljauwballetjes en tonijn mee bereidt. Zondag gesloten. Fondamenta Briati 2540, osteriadacodroma

4. Gelateria Nico

Beroemdste ijssalon van de stad Strijk neer op het beroemde terras van Gelateria Nico (onder anderen Peggy Guggenheim en Angelina Jolie gingen je voor) en proef van de ruim twintig verschillende smaken. Velen noemen dit het beste ijs van de stad. Tip: haal je ijsje en wandel naar Squero di San Trovaso, waar eeuwenoude gondels gemaakt worden. En ook al is de Squero officieel niet toegankelijk: je kunt wel dicht genoeg in de buurt komen om de gondelbouwers aan het werk te zien. Zattere 922, gelaterianico.com
Cantine del vino gia schiavi Venetië

5. Cantine del vino Già Schiavi

Culinaire kunstwerkjes Dit is een typisch Venetiaans familierestaurant, bestierd door Allessandra en haar zonen. Allessandra’s cicchetti staan bekend als ware kunstwerkjes: ze tovert iedere dag weer originele kleur- en smaakcombinaties op tafel. En het allerleukste is misschien wel dat haar recepten geen geheim zijn. Integendeel. In 2010 gaf ze Cicchettario uit, een klein boekje waarin ze haar lievelingscreaties en recepten op een rijtje zet. Dus mocht je net zo willen kunnen koken als La Allessandra dan verlaat je de tent met een exemplaar onder deC arm. Fondamenta Nani Dorsoduro 992, cantinaschiavi.com

6. Osteria Enoreca i Rusteghi

Steengoede vino Het plafond en de muren hier zijn lastig te zien. En dat ligt niet perse aan de verlichting. Iedere vierkante centimeter van Osteria Enoteca i Rusteghi is bedekt met glazen, wijnflessen of karaffen. Een bijkomend voordeel: tussen die enorme variatie in het aanbod zit hoe dan ook een wijn naar jouw smaak. En dat is ook precies waar Osteria Enoteca i Rusteghi om bekend staat, steengoede vino. Van een smakelijke Oddero tot een bijzondere Valpolicella. Corte del Tentor 5513, airusteghi.com
Osteria al Portego Venetië

7. Osteria/Cicchetteria Al Portego

Octopussalade en gemarineerde zalm Soms als je een Italiaanse stad bezoekt, vraag je je af waar de jonge bewoners zich toch ophouden. In deze bar in San Marco vind je (in ieder geval gedeeltelijk) antwoord op die vraag. Veel studenten zetten na hun laatste college aan de Universiteit van Venetië koers naar Cicchetteria Al Portego om te proeven van de bijzonder smakelijke cichetti di pesce, zoals octopussalade of gemarineerde zalm. Federica, een van de eigenaren, rondde haar studie antropologie af en heeft deze osteria zeventien jaar geleden gebombardeerd tot ‘centrum van haar onderzoek’. Je kunt hier ook buiten plaatsnemen op het terrasje. Calle de La Malvasia 6014-6015, osteriaalportego.org

8. Cicchetteria Al Pesce Rosso

Eindeloze cicchetti Middenin Cannaregio vind je deze cicchetteria: een wijnbar die tijdens de aperitivo volstroomt met Venetianen die een vorkje komen prikken in al het lekkers op de bar. De aandacht lijkt hier vooral uit te zijn gegaan naar het eten; in het interieur zit de toewijding in ieder geval niet. Maar zoals wel vaker in Italië hoeft dat niets te zeggen over de smaak van hetgeen uiteindelijk op je bord terechtkomt. De keuze cicchetti (Venetiaanse tapas) is hier doorgaans eindeloos: verse vis, tramezzini, panini en de beroemde mozzarella in carozza (een soort Italiaanse tosti). calle Scaleta 5850A, Al Pesce Rosso

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.