Terug naar overzicht
Chioggia, rustig zusje van Venetië

Chioggia, alles over het rustige zusje van Venetië

Op zo’n veertig kilometer afstand van Venetië vind je Chioggia. Een prachtige, kleurrijke havenstad met een eeuwenoud centrum vol nauwe straatjes en bruggen. Iedereen die op zoek is naar de charme van Venetië maar geen zin heeft in drukte of doorgeslagen toerisme, is hier aan het juiste adres.

Over Chioggia

Veertig kilometer van Venetië

Chioggia ligt op een eiland aan de zuidkant van de lagune op een kilometer of veertig van Venetië. Per auto verlaat je doorgaans bij Padua de autostrada en rijd je daarna een kilometer of dertig naar het oosten toe. Hoe dichter je de Adriatische kust nadert, des te meer de bouwstijl Venetiaanse trekjes begint te krijgen. We bevinden ons hier in een volledig door de lagune gedomineerd gebied en de versmolten steden Chioggia en Sottomarina zijn omvangrijk. In totaal wonen er in deze twee plaatsen zo’n 50.000 mensen en dat zijn er bijna net zoveel als in het historische Venetië. Zoveel kleiner is zusje Chioggia eigenlijk niet.
Chioggia, rustig zusje van Venetië

Talrijke terrassen

In tegenstelling tot de kern van Venetië is Chioggia deels toegankelijk voor auto’s, ook al wordt er al jaren gepraat om de historische straatjes af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf de brug die toegang geeft tot het centrum heb je een mooi en kleurrijk uitzicht. Een panorama dat gedomineerd wordt door diverse kerktorens en vrolijk gekleurde palazzi aan de waterkant, maar ook een view waarin de overal aanwezige zeemeeuwen rondvliegen. Op de Corso del Popolo, de centrale straat die door heel Chioggia loopt, zijn talrijke terrassen die uitnodigen voor een korte pauze.

Corso del Popolo in Chioggia

Daarbij is het hier met bijvoorbeeld een Aperol Spritz in de hand heerlijk mensen kijken, want langs deze Corso gebeurt het. Op zondagmorgen klinken bovendien overal de klokken van de omringende kerktorens, want in een vissersstad als Chioggia is de mis nog altijd het vaste rustpunt van de week. Het moment van bezinning nadat de visserskotters op zaterdagmiddag zijn binnengevaren en dan een dag langs de kade blijven afgemeerd. De rustdag is ook de reden dat er hier aan de zuidkant van de lagune op maandag geen verse vangst op de vismarkt wordt verkocht. De rest van de week koop je hier namelijk de lekkerste en meest verse zeeproducten.

Villa's in Veneto

Dat het katholicisme in Chioggia – de uitspraak is trouwens: ‘Kijodzja’ – vanouds een belangrijke rol in de maatschappij inneemt, blijkt uit de vele kerken die de oude stad rijk is. Het belangrijkste religieuze centrum ligt aan het begin van de stad, net na de Porta Garibaldi. Het is de zeventiende-eeuwse kathedraal Santa Maria Assunta. Tot begin zeventiende eeuw stond op deze plek een middeleeuwse kerk, maar deze werd helaas door een fel uitslaande brand in de as gelegd. Het ontwerp van de nieuwe kathedraal kwam van architect Longhena. Een ontwerper die zich duidelijk had laten inspireren door niemand minder dan Palladio, de beroemde architect die in de zestiende eeuw een groot aantal villa’s en gebouwen in de regio Veneto heeft ontworpen. De ontwerpen van Palladio zijn gebaseerd op de klassieke Romeinse bouwkunst en die retro-invloeden zie je ook terug in de kathedraal.

Chiesa di San Domenico in Chioggia

Een andere mooie kerk is de Chiesa di San Domenico uit de vijftiende eeuw. Het gebouw ligt op een eigen eiland aan de andere kant van de Ponte Vigo, de mooiste brug van Chioggia, aan de oostzijde van de oude stad. Via de Calle Santa Croce kom je er. In de kerk hangt een indrukwekkend kruisbeeld, Il Cristo di San Domenico. Een crucifix die volgens de visserslegendes gevonden zou zijn in de wateren rond Chioggia en daarom nog altijd een enorme aantrekkingskracht op de inwoners van de stad heeft.

Torens van Chioggia

Als we vervolgens teruglopen naar de Corso del Popolo zien we daar nog twee bezienswaardige kerken. Naast de middeleeuwse Torre di Sant’Andrea, de circa dertig meter hoge klokkentoren van Chioggia met een klok uit 1389, zien we de Chiesa Sant’Andrea en even verderop valt de imposante Chiesa San Giacomo Apostolo op. In vroegere tijden was de klokkentoren van de Sant’Andrea onderdeel van de verdediging van de stad. Vanaf dit hoogste punt keken de stadswachten over de huizen heen of er geen vijandige schepen aanwezig waren in de wateren rondom Chioggia. De klok zelf is van groot historisch belang en behoort tot de oudste ter wereld. De beroemde klokkenmakers uit de Dondi dall’Orologio familie realiseerden het historische uurwerk. Tegenwoordig bevindt zich in de verschillende lagen van deze toren een klokkenmuseum. Het uurwerk aan de toren is daarmee nog altijd de trots van de Corso del Popolo en van de stad.

Ga mee op reis en ontdek Friuli Venezia Giulia

Rustig zusje van Venetië

Tussen de achtste en achttiende eeuw stond de republiek Venetië beter bekend onder haar bijnaam La Serenissima, een eretitel die letterlijk vertaald ‘de allerhelderste’ betekent maar eigenlijk wil zeggen dat de republiek stond voor de meest zuivere pracht die de wereld in die periode te bieden had. En nog altijd imponeert Venetië met haar architectuur massa’s mensen, al is de stad door het toeristenverkeer misschien niet zo ‘helder’ meer als haar bijnaam doet vermoeden. Die eer valt anno 2022 wellicht eerder te beurt aan Chioggia, want zeker als je hier buiten het seizoen komt, is het hier rustiger toeven en kun je er nog echt genieten van het pure leven.

Chioggia, ouder dan Venetië

Overigens is Chioggia als stad ouder dan Venetië en bood de plek al rond de vijfde eeuw na Christus een schuilplaats aan Clodius. Hij was samen met een groep medestanders vanuit Troje op de vlucht en heeft toen op dit eiland van de lagune een nederzetting met zijn naam ‘Clodia’ gesticht. Deze nederzetting is het begin van Chioggia geweest. In de eeuwen hierna ontwikkelde het eiland zich steeds meer tot een stad en verbasterde haar naam langzaam van Clodia naar Chioggia.

Chioggia, rustig zusje van Venetië

Chioggia leent zich goed voor een wandeling door de nauwe straatjes, die hier net zoals in Venetië calli genoemd worden. Je komt er de mooiste huizen in frisse pasteltinten tegen en meer dan eens loop je onder kenmerkende Italiaanse waslijnen door die tussen de palazzi zijn gespannen. Over het Canal Vena ligt een aantal mooie bruggen, waarvan de Ponte Vigo wel de meest bijzondere is. Deze stenen brug is het symbool van Chioggia en transformeerde ooit van een houten bouwwerk tot het stenen kunststuk dat het nu is. In het hoogseizoen zijn er de musici op de bruggen, die ’s avonds de binnenstad met de klassieke klanken van Vivaldi en Caldara vullen.

Venetiaanser wordt het niet

Mooie muziek van de twee beroemde Antonio’s die eeuwen terug hun werken in een vergelijkbare omgeving componeerden en Venetië daarmee tot een muzikaal centrum van de wereld maakten. Naast het Canal Vena met zijn fraaie bruggen in het hart van de stad heb je nog het Canale Lombardo Interno, het Canale Lombardo Externo, het kleine Canale Perottolo en het Canale San Domenico. In dit laatste kanaal liggen talrijke vissersboten afgemeerd en op de kade, de Fondamenta San Domenica, strijken de vissers na een werkdag neer bij een van de bars. Dat sociale tafereel op de kade loont de moeite om als bezoeker te gaan aanschouwen. Chioggia is echt en de sfeer wordt hier alleen maar intenser zodra de musici op de brug het ‘Gloria’ van Vivaldi inzetten. Venetiaanser krijg je niet en heel soms ‘danst’ Chioggia misschien nog net wel iets mooier op de maten van haar zusters muziek.

Tips voor Chioggia

  • Drink prosecco aan de Corso del Popolo, de bubbelwijn die in de heuvels niet ver van hier wordt geproduceerd.
  • Bezoek restaurant El Gato, vertaald in het plaatselijke dialect betekent dat ‘de kat’, dat door de Michelin-gids is geclassificeerd als ‘kwaliteitsvolle keuken’. Het prijsniveau is zeer redelijk en je eet er de meest fantastische vis- specialiteiten. Corso del Popolo 653
  • Ook bij La Sgura, gelegen tussen de Torre di Sant’Andrea en de Mercato del Pesce (de vismarkt) serveren ze heerlijke visgerechten en frutti di mare.
  • Aan het hoofdkanaal bevinden zich leuke adresjes, vaak ook met tafeltjes aan het water. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Pasticceria al Ponte Voltolina Graziano of ristorante Bacareto da Morgan op de hoek van de Calle Ponte Caneva.

Slaapadres Chioggia

  • Goed slaapadres: 

    “Beach Cottage” monolocale vicino alla spiaggia ligt in Chioggia. De accommodatie staat zeer goed aangeschreven  en biedt bijvoorbeeld uitzicht op zee en de stad en ligt op slechts 1,2 km van het strand Sottomarina “Beach Cottage” monolocale bij het strand

Tekst: Jos van den Bergh
Jos van den Bergh (1973) werkt al jaren in de Nederlandse mediawereld maar komt al minstens zo lang in elke uithoek van de Laars. Voor ons blijft hij dat nog even doen, rijdt hij kriskras door de Laars en deelt hij zijn tips over de talrijke zondagse ontdekkingen die het land rijk is.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Ontdek bijzondere ambachten in Venetië, ambachtslieden die hun eeuwenoude tradities in ere houden.

De leukste adresjes in de Joodse wijk van Venetië, Cannaregio, vind je rondom de levendige Fondamenta della Misericordia.

Venetië is een geliefde stad bij toeristen. Maar wat zijn de leukste en beste plekjes om te overnachten?