Terug naar overzicht
kust mezzavalle Marken

De Marken op nr. 2 in Lonely Planets ‘Best in Travel’

Elk jaar stelt reisplatform Lonely Planet de Best in Travel-lijst samen. Voor het komende jaar maakt de redactie een top 10 voor dé bezienswaardige landen, regio’s en steden. En deze Italiaanse streek is de runner-up in het lijstje met regio’s.

De Centraal-Aziatische Zijderoute voert de Best in Travel 2020-lijst met regio’s aan. Op plaats 2 in deze lijst staat de Italiaanse regio De Marken. De Marken is namelijk een van Italië’s best bewaarde geheimen. Ingeklemd tussen de Adriatische Zee en de bekende streken Toscane en Umbrië, is deze rustige en dunbevolkte regio lang onder de reisradar gebleven.

De Marken biedt minstens zoveel als Toscane
Lonely Planet legt uit waarom De Marken er komend jaar uitspringt: ‘in De Marken vind je net zulke rommelige heuveldorpjes, smakelijke foodfestivals, schitterende renaissancepaleizen, uitgestrekte landschappen en uitnodigende stranden als in Toscane – maar dan veel minder drukbezocht.’

3 redenen om naar De Marken te gaan
Eerder dit jaar maakte redacteur Liselotte een roadtrip langs de 7 mooiste plekken van De Marken. Op hun beurt noemen de reisexperts van Lonely Planet drie redenen waarom je juist in 2020 een tripje naar De Marken moet plannen.

1. Urbino in de spotlight
Urbino is de meest pittoreske stad van De Marken en viert in 2020 de 500ste sterfdag van Raphael, de grote renaissanceschilder die hier is geboren en getogen. Er is geen plek waar je meer kunt genieten van renaissancekunst dan in Urbino. Deze stad was een belangrijk cultureel centrum in de 15e eeuw. De overtreffende kunstcollectie van Urbino siert de Galleria Nazionale delle Marche in Palazzo Ducale, dat op zichzelf ook een uitstekend voorbeeld is van de renaissance-architectuur.

2. Street food proeven in Ascoli Piceno
Street food proeven in Ascoli Piceno staat voor olive all’ascolana (gefrituurde olijven gevuld met gehakt). Deze knapperige snacks zijn een lang bestaande lokale specialiteit en in elk afhaalrestaurant of bar worden ze geserveerd. Afgezien van eten is Ascoli een leuke stad met een mooi, historisch centrum. Om Ascoli op zijn feestelijkst mee te maken, ga je in april wanneer het foodfestival van de frituur, Fritto Misto all’Italiana, plaatsvindt.

3. Grootste grotten-wonderland van Europa
De Grotte di Frasassi is een van Europa’s grootste grottenstelsels; een ondergronds wonderland dat uit de karstbodem bij de Sentino rivier is gesleten. Rondleidingen gaan langs de Ancona Abyss, een gigantische kamer van 200 meter hoog, en de Gran Canyon. De grotten bevinden zich in een afgelegen heuvellandschap bij het dorp Genga.

Bekijk onze reisaanbieding:

LEES OOK:

Bron: Lonely Planet. Beeld: Matteo Carassale, Liselotte van Leest