Terug naar overzicht
De Marken Le Marche

Roadtrip langs de 7 mooiste plekken van de regio Le Marche

Le Marche is onder toeristen een van de minst bekende regio’s in Italië. Opmerkelijk, want deze veelzijdige regio heeft minstens zo veel te bieden als haar populaire concurrent Toscane. Wij stippelen een roadtrip uit die je langs de mooiste plekken in Le Marche rijdt. Stap je in?

Over de regio Le Marche

Hoewel De Marken tegenwoordig veel beter bereikbaar is, staat ze bij veel mensen niet boven aan het vakantielijstje. Een voordeel hiervan is dat je er nog het authentieke Italiaanse leven vindt, met name in de kleine middeleeuwse dorpjes waar de regio zeer rijk aan is. Wij trappen onze route af in zo’n plaatsje, namelijk: Cingoli. Ook wel il balcone delle Marche, het balkon van De Marken, genoemd, vanwege het weidse uitzicht.

Stop 1: Cingoli, ‘het balkon van De Marken’

Als we onze auto hebben geparkeerd en naar boven zijn gewandeld, komen we terecht op het centrale plein van Cingoli: Piazza Vittorio Emanuele II. Hier wordt duidelijk waarom het dorp behoort tot een van de negentien borghi più belli d’Italia in de regio. Het uitzichtpunt even verderop geeft een fraai panorama over de Adriatische Zee, en bij helder weer kun je zelfs Kroatië zien liggen.

Ook leuk op deze route: het dorpje Treia.

Stop 2: Jesi

Volgende bestemming is Jesi. Deze plaats is een stuk levendiger dan Cingoli en dus strijken we voor een caffè neer op het terrasje van koffiebar Snoopy (laat je niet afschrikken door de naam, de koffie is er heerlijk!). We aanschouwen het échte Italiaanse leven: mannen op leeftijd die zich verzamelen om de belangrijke zaken des levens te bespreken (eten en voetbal), vrouwen die hun schoothondje uitlaten en jongeren die onderuitgezakt van de zon genieten.

Bezienswaardigheden: de Pinacoteca Civica, het Teatro G.B. Pergolesi en de Biblioteca Planettiana. Ook leuk op de route: het dorpje Corinaldo.

Stop 3: Trecastelli

We overnachten in Solea Albergo di Campagna in Trecastelli. We vallen met onze neus in de boter want het diner, dat enkel voor de hotelgasten wordt bereidt, staat zo goed als klaar. Barbara en Enzo koken met verse producten uit de streek en hebben het principe ‘eten wat de pot schaft’. We beginnen met een groene salade met superverse burrata. De tweede gang bestaat uit cannoli met groene asperges, ricotta en bechamel. Het hoofdgerecht is malse kip die in ham is gewikkeld, met daarbij gegrilde groenten geserveerd. Het slotstuk is een taartje met mascarponecrème en citroen. Dit alles vergezeld van een heerlijke wijn uit de streek: de Verdicchio dei Castelli di Jesi van wijnhuis Coste del Molino. Prima afsluiting van onze eerste dag on the road.

Trecastelli

Ook leuk op de route: hoofdstad Ancona.

Stop 4: Spiaggia San Michele

De volgende dag dalen we af naar het Spiaggia San Michele: een van de mooiste Blauwe Vlag-stranden van Italië. Het water heeft een smaragdgroene kleur zoals we nooit eerder hebben gezien en het strand is op een paar zonnebaders na verlaten. Het Spiaggia San Michele is onderdeel van de Riviera del Conero, een zo goed als ongerepte kustlijn met als – letterlijk en figuurlijk – hoogtepunt de Monte Conero. Op en rond deze berg ligt het Parco Regionale del Monte Conero, een natuurgebied dat al sinds 1987 een beschermde status heeft. Op de berg zijn diverse wandelroutes uitgezet voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars.

Ook leuk op de route: het dorpje Sirolo.

Stop 5: Grottamare

Omdat we de schitterende kustlijn van De Marken nog lang niet moe zijn, rijden we op de derde dag van onze roadtrip een heel stuk zuidwaarts, naar Grottammare om precies te zijn. De tocht van een klein uur loopt vrijwel helemaal langs de zee, wat mooie vergezichten oplevert. De kustlijn van Monte Conero gaat tijdens deze route naadloos over in een ander paradijselijk stuk kust: de Riviera Picena delle Palme, oftewel de Palmenrivièra. Het stadje Grottammare wordt ook wel de parel van de Adriatische Zee genoemd en bestaat uit twee delen: Grottammare Alta, het hooggelegen borgo antico (oude centrum) en het lagergelegen gedeelte dat direct aan zee ligt. In de negentiende eeuw bevolen veel belangrijke doktoren Grottammare aan als oord voor het herstel en behandelingen van ademhalingsproblemen en dermatologische aandoeningen. Onder andere Girolamo Bonaparte, de jongere broer van Napoleon en de beroemde muzikant Franz Liszt volgden dit doktersadvies op. De imponerende villa’s die je langs de kustlijn vindt, de villini liberty, zijn overblijfselen van de Art Nouveauperiode uit het begin van de twintigste eeuw.

grottamare

Ook leuk op de route: het dorpje Cupra Marittima.

Stop 6: Fermo

Op de terugweg maken we landinwaarts een koffiestop in Fermo, de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Fermo is op een heuvel gebouwd en heeft een statig centrum, met een bedrijvig plein: het Piazza del Popolo. Nippend van een espresso bij Caffè Lady (laat je wederom niet afschrikken door de naam), bekijken we op ons gemak de voorbijkomende schoolbussen, wandelende ouderen en ietwat gehaaste zakenmensen.

Ook leuk op de route: de stad Macerata.

Stop 7: Montegiorgio

Met inmiddels zo’n driehonderd kilometer in de wielen komen we tegen de avond aan bij het laatste adres van onze roadtrip: Casa San Ruffino. Een oase van rust net buiten het centrum van Montegiorgio. Onder het genot van een goed glas witte wijn vertellen de meer dan vriendelijke eigenaren Claire en Ray dat ze tien jaar geleden het roer omgooiden, door hun baan in de investeringswereld in Londen op te zeggen en een B&B in Italië te beginnen.

Op aanraden van Claire en Ray schuiven we voor het laatste avondmaal van onze rondreis door De Marken aan bij Osteria dell’Arco, waar we allersmakelijkst eten. De volgende ochtend spreken we op weg naar het vliegveld onze verbazing uit. Waarom is deze regio nog niet ontdekt door toeristen? Le Marche heeft zo veel te bieden en is de perfecte plek voor een onbezorgde vakantie, waar je nog altijd het onvervalste Italiaanse leven vindt.

Tip: Grotte di Fasassi
Op ongeveer tachtig kilometer afstand van het Parco del Monte Conero liggen de beroemde Grotte di Frassasi, een grottenstelsel waar de temperatuur contant op 13 graden ligt. Ruim dertig jaar geleden werd dit natuurverschijnselbij toeval ontdekt door plaatselijke speleologen. Je kunt er een rondleiding krijgen van een uur, die je bijna het volledige ondergrondse parcours te voet laat afleggen. frasassi.com

Reis mee met De Smaak van Italië en ontdek zelf de regio Le Marche

Meer over de regio Le Marche