Palazzo Ducale: alles over het dogepaleis van Urbino
Terug naar overzicht
Palazzo Ducale Urbino

Palazzo Ducale: alles over het dogepaleis van Urbino

Het Palazzo Ducale in Venetië is misschien het bekendste, maar het is zeker niet het enige Dogepaleis in Italië. Ook in andere steden als Lucca, Genua en Milaan staan paleizen met dezelfde naam. Zo ook in Urbino. Dit Palazzo Ducale staat ook nog eens als enige op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is daarom zeker een bezoekje waard.

palazzoducaleurbinoHalverwege de vijftiende eeuw gaf graaf Federico da Montefeltro de opdracht voor het bouwen van het palazzo als residentie. Mede dankzij zijn liefde voor kunst werd de regio een van de interessantste, culturele regio’s van het land, mede dankzij de bouw van het Dogepaleis in Urbino. Over dit gebouw zei de vijftiende-eeuwse schrijver Baldassare Castiglione het volgende: ‘Federico liet volgens velen het mooiste paleis van heel Italië bouwen, maar soms lijkt het net een stad in een paleis.’

Palazzo Jole

Op de zuidelijke heuvel van de stad stond al een oud paleis, het Palazzo Jole, dat werd gebruikt als basis voor het nieuwe gebouw. Het grootste gedeelte van het paleis werd ontworpen door de architect Luciano Laurana uit Dalmatië, een regio in het zuidwesten van Kroatië. Hij vertrok echter vroegtijdig en liet het resterende werk over aan onbekende architecten.

studiolo_montefeltreLaurana was wel nog verantwoordelijk voor misschien wel de bekendste ruimte van het palazzo, namelijk de studiolo. Deze studeerkamer van graaf Federico is een van de best bewaarde renaissancewerken van Italië. De ruimte is met 3.60 bij 3.35 meter klein, maar is nog steeds intact en beroemd vanwege het houten interieur.

Italiaanse renaissancearchitectuur

De twee opvallende torens aan weerszijden van de façade van het paleis domineren de ‘skyline’ van de stad en maken het palazzo tot een opmerkelijk voorbeeld van Italiaanse renaissancearchitectuur. Tegenwoordig huist de Galleria Nazionale delle Marche in het paleis, met renaissancewerken van onder andere Rafaël Santi en Piero della Francesca. Sinds 1998 staat het palazzo, als onderdeel van het historische centrum van de stad Urbino, ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Niet voor niets Werelderfgoed

In het centrum van Urbino vind je onder andere de kathedraal van de stad en het geboortehuis van de kunstenaar Rafaël Santi, dat je ook kan bezoeken. In de renaissanceperiode kwamen er veel humanisten en kunstenaars naar Urbino, en zij maakten van de stad een voorbeeld voor de rest van Italië als het gaat om cultuur en de harmonie tussen kunst en wetenschap. De architectuur van het oude centrum, gecombineerd met de renaissancekunst in de Galleria zorgt ervoor dat Urbino ook nog altijd een ware toeristische trekpleister is en dan ook niet voor niks op de Werelderfgoedlijst staat.

urbino_z03

BEKIJK OOK: