Terug naar overzicht
Een huis kopen in Piemonte

Deel 3 – op zoek naar een huis met Lisa en Erik in Italië

Ciao, wij zijn Lisa (32) & Erik (32) en wij nemen jullie de komende periode mee in onze zoektocht naar een B&B in Italië. In ons vorige blog hebben jullie kunnen lezen dat we een kleine reality check kregen wat betreft een hypotheek in Italië. Gelukkig hadden we ook direct een paar mooie bezichtigingen. Daar gaan we lekker mee verder… maar het lijkt erop dat we steeds naast het net vissen…

Het Italiaanse Leven

Een zoektocht naar een droomhuis in het buitenland, is natuurlijk niet compleet zonder ook de taal te leren. Zo kregen we de tip om eens te kijken naar een inburgeringscursus via de CPIA, een gratis initiatief vanuit de Italiaanse overheid. Hier kun je gratis drie klassikale lessen Italiaans volgen per week. We voldoen aan alle eisen: buitenlander zijn en de intentie hebben om in Italië te gaan wonen.

Via een mondelinge en schriftelijke test worden we ingedeeld in één van de klassen op niveau A1. En nee, dat is dus niet het hoogste niveau zoals bij voetbal, maar het niveau voor de mensen die nog wel wat hulp kunnen gebruiken. En dat kunnen we. We worden ingedeeld in de avondklas van 20.30-22.10 uur samen met zo’n 45 anderen, althans op papier. In de praktijk komen er gelukkig gemiddeld maar zo’n 10 tot12 mensen opdagen, waaronder leerlingen uit Bangladesh, Pakistan, Rusland en een verscheidenheid aan Afrikaanse landen.

De voertaal tijdens de lessen is Italiaans, aangezien het Engelse niveau van de docenten net zo hoog is als ons Italiaans. Zo leren we natuurlijk wel het snelst, maar vragen stellen is een kleine uitdaging terwijl we met de ontelbare uitzonderingsregels toch regelmatig vragen hebben. Gelukkig pakken we het goed op en geeft het ons een fijn ritme tijdens alle bezichtigingen.

Bezichtigingen

We zijn in het najaar van 2022 afgereisd naar Italië en raakten al tijdens onze vijfde bezichtiging verliefd op een leuk huis net buiten Nizza Monferrato. De nieuwste DOCG-regio van Piemonte, waar een aantal van de hoogste kwaliteit wijnen vandaan komen. Een stuk authentieker dan het bekende Alba en Barolo als je het ons vraagt, en daarmee gelukkig ook een stuk goedkoper.

We zijn er snel bij met onze eerste bezichtiging voor het betreffende huis, maar als we met onze technische expert langs willen gaan voor een tweede bezichtiging krijgen we al binnen twee weken nadat dit huis op de markt is gekomen, te horen dat het huis is verkocht. Dit vinden we jammer. De woningmarkt in Piemonte is toch een stuk actiever dan we hadden verwacht.

De weken vliegen voorbij, net als de bezichtigingen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Met de weken zakt ook de temperatuur flink in de wintermaanden en zo staan we met -tien graden in een dik pak sneeuw in ons campertje op een verlaten camperplaats. We vragen onszelf regelmatig af waar we mee bezig zijn.

Net voordat we met de kerst weer naar huis willen rijden zien we opeens ons droomhuis, wederom in de omgeving van Nizza Monferrato. Een vrijstaande woning die uit meerdere zelfstandige gebouwen bestaat, met een fenomenaal uitzicht én een goede prijs. De woning staat al twee jaar te koop, wat niet gek is voor de Italiaanse markt. De eerste bezichtiging is een feest, we laten tekeningen maken en plannen een nieuwe afspraak in met onze expert.

Maar helaas, het huis is onder bod, pfff.. twee jaar te koop en dan precies nu? Er blijken dus nog meer mensen gek genoeg om in de winter op zoek te gaan naar een woning. De moed zakt ons in schoenen.

3x is scheepsrecht

We hebben online inmiddels duizenden woningen bekeken in heel de regio, ruim 25 woningen bezocht en twee keer achter het net gevist. Er blijkt altijd wel wat te zijn. Zo staat bij de ene woning het dak op instorten, is de andere in tegenstelling tot de advertentie doet vermoeden toch geschakeld. En weer een andere kijkt uit op een snelweg terwijl daar op internet niets van te zien was. Ondanks dat het aanbod steeds schaarser wordt geeft het ons hoop dat er toch zo nu en dan nog nieuwe woningen op de markt komen.

Afbeelding: in Monforte d’Alba
Met de camper in de Italiaanse sneeuw

Met de komst van de voorjaarszon hebben we dan ook besloten onze aanpak drastisch te wijzigen. We gooien ons verbouwingsbudget naar beneden en gaan op zoek naar duurdere huizen waar minder aan hoeft te gebeuren. Zo vinden we weer een aantal nieuwe woningen en gaan we in overleg met de betrokken makelaars, die we inmiddels goed kennen, in eerste instantie zelf op pad om te zien of de ligging goed is.

Zo hebben we in één weekend tien ‘voorbezichtigingen’ gepland, waarbij we bij drie huizen na deze pre bezichtigingen een goed gevoel hebben. En misschien raad je het al: het eerste huis met zwembad wordt verkocht in hetzelfde weekend als onze voorbezichting… Wat een timing. Gelukkig hebben we nog twee andere leuke woningen open staan, waarvan een in het dorpje Bubbio. Wie kent het niet.

 

Neive uitzicht
Afbeelding: Neive, een klein dorpje gelegen in Le Langhe en staat op de lijst van mooiste ‘I borghi più belli d’Italia’ dorpjes van Italië
Bekijk de videovlog van Erik en Lisa:

Volgende keer

We komen aan bij de klassieke Italiaanse boerderij met veel grond die ver boven ons budget zat. Na overleg met de makelaar blijkt de eigenaar er open voor te staan om 90% van de grond los te verkopen, waarna deze opeens toch de moeite van het bezichtigen waard werd. We rijden langs de hazelaars en wijngaarden en worden verwelkomd door een lieve Italiaanse dame op leeftijd. Hoe deze bezichtiging afloopt, lees je de volgende keer!
Meer weten over onze zoektocht? Volg onze avonturen dan op reisstel.nl en @Reisstel.nl op Instagram en Youtube.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Deze pappardelle maak je in een handomdraai. Met een gezonde groene saus van doperwten, rucola en olijfolie.

Een tweede huis in Italië kopen is iets waar veel Nederlanders zich over afvragen hoe ze dat kunnen doen. Stiekem dromen we …

Met de camper naar Italië, vrijheidsgevoel op wielen. Ervaren campers vertellen, geven tips en informatie om door de Laars te toeren.