Terug naar overzicht
Erik en Lisa reisstel in Italie

Deel 5 – op zoek naar een huis met Lisa en Erik in Italië

Ciao, wij zijn Lisa (33) & Erik (33) en nemen jullie mee in onze zoektocht naar een B&B in Italië. Op 14 februari was het love at first sight met een 150 jaar oude boerderij in Piemonte. Dat kan geen toeval zijn toch? In dit blog lees je welke hindernissen we moeten overwinnen voor we een eerste bod kunnen uitbrengen.

In onze vorige blog heb je kunnen lezen hoe we vol energie, goede moed en na veel bezichtigingen toch begonnen te twijfelen over onze zoektocht. We vragen ons af of ons droomhuis eigenlijk wel bestaat in de prijsklasse waarin we zoeken. Toch wel. We gaan namelijk een officieel bod doen!

De proposta

De spanning in ons camperbusje Fred is om te snijden, er is namelijk een nieuwe fase aangebroken in onze zoektocht naar de toekomstige leukste B&B in Piemonte. Samen met de makelaar gaan we een proposta opstellen. Oftewel een voorstel voor een bod, inclusief eventueel ontbindende voorwaarden.

De vraagprijs ligt nog net boven ons maximale budget. Onze makelaar heeft in deze periode bijna dagelijks contact met de Italiaanse verkopende makelaar om dit te bespreken. We schuiven wat met stukken grond, waardoor de nummers in het kadaster weer moeten worden aangepast, maar al vrij snel komen we tot een mondeling akkoord waar iedereen gelukkig mee is. In Italië is het bod namelijk vaak al akkoord voordat deze officieel in de proposta wordt gegoten om onnodig papierwerk te voorkomen.

Een ander belangrijk onderdeel van de proposta is de Relazione Tecnica, in Nederland beter bekend als de bouwkundige keuring. Het huis dat we op het oog hebben, is minimaal 150 jaar oud en daarvan hebben we er tijdens onze zoektocht een hoop gezien die onderhuids toch grote verborgen problemen hebben. Ook krijgen we te horen dat de woning niet is aangesloten op het Italiaanse waternet. Al het water komt uit een bron in de tuin. Ondanks dat het al 150 jaar goed gaat, vinden wij dit toch wel heel erg spannend en dus reden te meer om een technische keuring uit te laten voeren.

De omgeving verkennen

Terwijl de makelaars met de papierwinkel aan de slag gaan, ontdekken wij steeds meer van de prachtige omgeving van Bubbio. We hebben een fijne camperspot gevonden voor Fred met uitzicht op het kasteel van het naastgelegen Monastero Bormida. We kennen inmiddels alle koffiebarretjes bij naam en maken kennis met onze 82-jarige, toekomstige buurvrouw en haar zoon. Alsof het zo heeft moeten zijn blijkt dat zij zelf hun eigen kazen, worst en wijnen maken en verkopen. Als klapper op de vuurpijl leert de oude eigenaresse ons ook nog eens pizza’s maken, feest! Dit zorgt er voor dat we alleen nog maar enthousiaster worden.
Erik en Lisa in Piemonte kopen een huis
Afbeelding: Lisa en Erik, trotse huiseigenaren

Het bod is geaccepteerd!

Via onze makelaar krijgen we eind maart het eerste goede nieuws: ons voorstel is mondeling geaccepteerd. Op naar de lokale copyshop om de officiële documenten te printen en ondertekenen, waarna de vijf zenuwslopende dagen bedenktijd ingaan voor de huidige eigenaresse.

Er wordt nog wat geschoven met de overdrachtsdatum, waarna we niet veel later het verlossende bericht ontvangen van de makelaar. Alle documenten zijn akkoord en ondertekend. Yes! Dat betekent dat we de technische keuring kunnen inplannen en dat alleen wij nog onder de koop uitkunnen als het huis niet in goede staat blijkt te zijn.

De Geometra

Voor de technische keuring vinden we al snel een fijne en betrouwbare Geometra, oftewel een architect, landmeter en bouwkundige in één. Een cruciale partij bij de aankoop en verbouwing van een woning in Italië. Ons geduld werd hier weer flink op de proef gesteld, maar als we begin mei de uitkomst van technische keuring ontvangen, kunnen we ons geluk niet op. Het huis is in goede staat!

Het papierwerk heeft nog wat extra aandacht nodig. Zo staan er deuren en nisjes op de plattegrond die niet in het huis te vinden zijn en vice versa. Ook is er een keuken aanwezig, die op papier een opslagruimte is. Maar niks waardoor wij onder de koop uit zouden willen. We zijn dan ook enorm opgelucht en blij!

Op visite bij oud eigenaresse appeltaart brengen
Afbeelding: appeltaart brengen bij oud eigenaresse

De laatste loodjes

Terwijl de Geometra het papierwerk in orde maakt, plannen wij een afspraak bij de lokale bank in Bubbio. We moeten namelijk een rekening openen in Bubbio, zodat we het huis old school met een cheque kunnen betalen. Gelukkig blijkt dit een eenvoudig traject. Drie uur en zeventig handtekeningen verder, zijn we de trotse eigenaren van een Italiaanse rekening.

Omdat we zo’n drie maanden moeten overbruggen, proberen we onze tijd optimaal te benutten met extra freelance opdrachten en het zoeken van de leukste spots in de omgeving. Als we onze tijd in Italië echt niet langer kunnen rekken, rijden we langzaam weer terug naar Nederland om ons voor te bereiden op de grote verhuisdag.

We zijn nog nooit zo blij geweest dat we aan het begin van onze reis kritisch onze meubels hebben verkocht en veel andere bezittingen naar de kringloop hebben gebracht. Zo passen al onze bezittingen in een camper + aanhanger, heerlijk.

Afscheid en een nieuw begin

We nemen in stijl afscheid van onze familie met een Italiaanse avond en zwaaien de volgende ochtend om 04.00 uur met een brak hoofd onze dierbaren uit. Het voelt gek, alsof we weer op weg zijn naar het vliegveld voor een nieuwe trip. Gelukkig voelt het op geen enkele manier als een echt afscheid en zijn we straks dichterbij huis dan we in jaren zijn geweest.

We slapen nog één laatste nacht in de camper, voordat we op maandagochtend als allerlaatste klant voor de zomervakantie aan de beurt zijn bij de vriendelijke notaris. Een uur later is het dan echt zover: WE HEBBEN EEN HUIS GEKOCHT! Onze droom is werkelijkheid geworden. Samen met de makelaar en de inmiddels oud-eigenaresse proosten we en genieten we van dit mooie moment.

Hiermee willen we ook jullie bedanken voor het volgen van onze zoektocht, waarin we ontelbaar veel hoogte-en dieptepunten hebben gehad.

Bekijk de videovlog van Erik en Lisa:

Dit is ons huis in Italië! Het bod is geaccepteerd.

Wil je weten hoe het nu gaat?

Hiermee start ook direct ons volgende avontuur. Met vier linkerhanden staan we aan de vooravond van onze grootste verbouwing ooit, om van deze prachtige oude Italiaanse boerderij de allerleukste B&B van Italië te maken. Volg onze avonturen: reisstel.nl en @Reisstel.nl op Instagram en Youtube.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Lisa en Erik nemen je mee op zoektocht naar een B&B in Italië. Het Italiaanse leven, bezichtigingen en 3x is scheepsrecht.

Een tweede huis in Italië kopen is iets waar veel Nederlanders zich over afvragen hoe ze dat kunnen doen. Stiekem dromen we …

Met de camper naar Italië, vrijheidsgevoel op wielen. Ervaren campers vertellen, geven tips en informatie om door de Laars te toeren.