Terug naar overzicht
Op zoek in Italië naar een huis

Deel 2 – op zoek naar een huis met Lisa en Erik in Italië

Ciao, wij zijn Lisa (32) & Erik (32) en nemen jullie de komende periode mee op onze zoektocht naar een B&B in Italië. Afgelopen oktober vertrokken wij in ons camperbusje Fred richting Piemonte. Vol energie, goede moed en gezonde spanning, lees deel 1. Na een wervelende start met bezichtiging na bezichtiging slaat de eerste twijfel toe. Bestaat ons droomhuis wel in deze prijsklasse?

Eerste ervaringen - Aankomst in Italië

Na een voorspoedige rit bereiken we Piemonte in de omgeving van het charmante Cella Monte. Waar we uren over saaie vlakke wegen hebben gereden, voelt het alsof ‘ons’ Piemonte ineens uit het niets tevoorschijn komt. We kijken onze ogen uit over het glooiende landschap en de schitterend gekleurde wijngaarden, zo ver als onze ogen reiken.

We kunnen een dagje rustig acclimatiseren en de omgeving verder verkennen voordat we later deze week direct onze eerste zes bezichtigingen gepland hebben. Zo komen we terecht bij Enoteca Degli Infernot voor onze eerste echte aperitivo, met lokaal geproduceerde wijnen en bijpassende hapjes. Waaronder salami volgens het eeuwenoude recept van een van de oudste kruideniers van Italië, een feest.

Reality Check

We doorkruizen Piemonte en rijden zuidwaarts naar het huisadres van een van de lokale makelaars voor een persoonlijke kennismaking. Onze Nederlandse makelaar plant de afspraken met lokale makelaars voor ons in. We zien de omgeving veranderen en langzamer wat bosrijker en rotsachtiger worden. Voordat we aan de keukentafel de verschillende woningen bespreken die we van deze makelaar graag willen zien, krijgen we een flinke reality check om de oren.

‘Hebben jullie hier wel goed over nagedacht?’, ‘Hebben jullie enig benul wat een verbouwing hier kost?’ Nadat wij hebben uitgelegd dat we een online bedrijf hebben waarmee we o.a. met websitebouw ons geld verdienen, dit ook zullen blijven doen én dat we met ons reisblog al een mooie community aan het opbouwen zijn, krijgen we een goedkeurende knik. ‘Mooi.’

Eerste bezichtigingen

Een half uur later gaan we samen met een collega op pad voor onze eerste bezichtiging in Ponti. Volgens de afbeeldingen op Idealista is het een woning met een prachtig uitzicht, wijngaarden voor de deur en veel kamers. De eigenaar van de woning staat al op ons te wachten en leidt ons door het verrassend grote huis. Tot voor kort zaten er huurders in die het ‘niet zo netjes’ hebben achtergelaten. Een understatement.
Lisa en Erik op zoek in Piëmonte
De vloeren liggen bezaaid met stucwerk, beschimmelde tuinkussens, vuilniszakken en troep, heel veel troep. Dat hadden we al enigszins gezien op de foto’s, maar ergens hadden we toch niet verwacht dat we het ook zo zouden aantreffen.

De makelaar leert ons over verschillende wetten en regels omtrent verbouwingen, waaronder dat niet elke kamer zomaar als slaapkamer gebruikt mag worden zonder dit officieel aan te vragen bij het kadaster. Bij het afscheid ontvangen we twee zelfgemaakte flessen wijn. Onderweg naar de volgende woning zijn we er beiden stil van.

Bij het volgende huis hebben de directe overburen (op zeer geringe afstand) twee gigantische honden in de tuin lopen die wild blaffend tegen het hek springen. We staan lichte doodsangsten uit, terwijl we ondertussen helemaal verliefd raken op de kneuterige en warme sfeer van het huis. Al voelt het wel bijzonder om hier zo rond te lopen. De vrouw des huizes is drie(!) jaar geleden overleden, waarna alles in exact dezelfde staat is gebleven. Kleding ligt nog over het bed, de kledingkast staat nog open, alsof ze elk moment weer thuis kan komen.

De volgende dagen en weken volgen er nog meer bezichtigingen en we leren al snel dat onze eerste indrukken toch wel representatief zijn gebleken. De meeste woningen in onze prijsklasse zijn al geruime tijd onbewoond en worden niet opgeruimd voor een bezichtiging. De staat van deze woningen is over het algemeen een stuk slechter dan de veelal gedateerde foto’s. Kortom, de hoogste tijd voor een gesprek met de bank om te horen of er ruimte is in ons zoekbudget.

Piëmonte huizenjacht met camper

Financiële perikelen

In het kennismakingsblog heb je kunnen lezen dat het voor ons helaas niet mogelijk is gebleken om vanuit Nederland een hypotheek af te sluiten. Ondanks dat we goed hebben gespaard en een overwaarde van onze in 2019 verkochte woning meenemen, zal dit niet voldoende zijn voor een klassieke oude boerderij met potentie voor een B&B en de bijbehorende verbouwing.

Samen met de Engelssprekende moeder van onze Italiaanse vriend, plannen we een afspraak in bij de lokale bank in Asti. Een bank waarvan we weten dat ze onder voorwaarden nog leningen verstrekken aan buitenlanders voor de aankoop van een woning, voor een maximaal bedrag van 50-60% van de koopsom. We hebben een fijne kennismaking, waarbij zelfs de bankdirecteur ruim de tijd neemt om ons te helpen. Ondanks ons eigen vermogen en de betrekkelijke kleine lening, komen wij met ons onzekere inkomen op dit moment niet in aanmerking voor een hypotheek. Helaas.

De bank zoekt naar zekerheid en keiharde cijfers. De tip voor lezers in eenzelfde situatie: zorg dat je een vaste baan aanhoudt in Nederland, zodat je op basis van dit vaste inkomen een hypotheek kunt krijgen. Of je moet – net als in Nederland gebruikelijk is – sprankelende cijfers kunnen laten zien als zelfstandige over een periode van minimaal drie jaar.

Bekijk de videovlog van Erik en Lisa:

Volgende keer

We geven de moed niet op en gaan vol energie door met onze zoektocht, starten met onze Italiaanse lessen en komen steeds meer te weten over de Italiaanse bureaucreatie die komt kijken bij de aanschaf van een woning.
Meer weten over onze zoektocht? Volg onze avonturen dan op reisstel.nl en @Reisstel.nl op Instagram en Youtube.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Een tweede huis in Italië kopen is iets waar veel Nederlanders zich over afvragen hoe ze dat kunnen doen. Stiekem dromen we …

Met de camper naar Italië, vrijheidsgevoel op wielen. Ervaren campers vertellen, geven tips en informatie om door de Laars te toeren.

Geïnspireerd op 'spaghetti alla busara', een Venetiaans pastagerecht met tomaten en scampi.