Terug naar overzicht
Erik Lisa uitzicht Crete Senesi toscane

Deel 4 – op zoek naar een huis met Lisa en Erik in Italië

Ciao, wij zijn Lisa (33) & Erik (33) en nemen jullie mee op onze zoektocht naar een B&B in Italië. In oktober 2022 vertrokken wij in ons camperbusje Fred richting Piemonte. Vol energie, goede moed en gezonde spanning. Na een wervelende start met bezichtiging na bezichtiging slaat de eerste twijfel toe. Bestaat ons droomhuis wel in deze prijsklasse?
In ons vorige blog heb je kunnen lezen hoe we na een reeks ietwat teleurstellende bezichtigingen onze verwachtingen en onze zoektocht flink hebben bijgeschaafd. Zo hebben we onze zoektocht verlegd naar een hoger segment waarbij we, in theorie, minder hoeven te verbouwen. Ook lukt het ons inmiddels steeds vaker om gps-coördinaten te krijgen van de inmiddels bekende makelaren (of zelf te vinden via Google Maps!). Zo kunnen we alvast een indruk krijgen van de ligging en omgeving zonder op de beschikbaarheid van een makelaar te hoeven wachten.

We zijn verliefd

Nadat we voor de derde keer hebben misgegrepen krijgen we vanuit onze makelaar opeens een huis doorgestuurd die we nog niet eerder online hebben gezien. En direct blijkt waarom: het is een woning die (ver) boven onze prijsklasse zit! Ook niet gek met bijna 10ha grond. Nu blijkt dat het ook mogelijk is om de boerderij met ‘slechts’ 1ha grond te kopen, wat een heel ander prijskaartje geeft.

Op basis van de foto’s en beschrijving zijn we toch nieuwsgierig geworden en nadat we van de makelaar de coördinaten hebben ontvangen stappen we direct in de auto om alvast een beeld te krijgen. We rijden langs prachtige uitzichtpunten en wijngaarden en langzaam worden we beide een beetje stil. De omgeving is prachtig, het huis heeft op de foto’s heel veel potentie, maar er zal wel weer een addertje onder het gras zitten. Zo gaat het immer altijd.

We slingeren via een smal pad naar boven en zien daar ‘ons’ huis voor de eerste keer staan. Wow. We parkeren onze camper Fred en maken een kleine wandeling langs het huis. Wat is het hier stil, wat een prachtig uitzicht… we voelen direct dat het klopt. We durven het erf niet op te gaan, omdat we iemand zien staan. Ter plaatse bellen we de makelaar dat we deze woning heeeeel graag van binnen willen zien. Wij zijn verliefd.

Bijna perfect?

Met behulp van de makelaar lukt het ons om snel een afspraak in te plannen: op 14 februari. Dat kan geen toeval zijn toch? Eenmaal binnen worden we nog veel enthousiaster. Het is een oude boerderij van ongeveer 150 jaar oud. Dat geeft de woning direct heel veel sfeer. Zo zijn er prachtige oude, gewelfde plafonds en vloeren waar je alleen maar van kunt dromen. Het uitzicht vanaf de toekomstige gastenkamers is prachtig en we zijn omringd door wijngaarden. Ook zijn er nog 2 extra gebouwen naast het woonhuis, die in de toekomst omgebouwd kunnen worden tot extra woonruimte. Er is zelfs een garage voor onze Fred! Is dit to good to be true?

Omdat er op dit moment nog een 76-jarige Italiaanse in het familiehuis woont, is de woning zeker bewoonbaar en zelfs goed onderhouden. We besluiten dan ook direct een volgende afspraak in te plannen met onze Italiaanse vrienden die over de benodigde technische kennis beschikken. Het dak blijkt in orde, de constructie is top, alleen… het huis is niet aangesloten op het waternet. Nu is dit niks bijzonders op het Italiaanse platteland. We hebben een eigen bron, maar voor ons is dit nog wel een dingetje. Helemaal met de aanhoudende droogte.
Ook heeft de woning een groot stuk landbouwgrond, wat direct grenst aan de wijngaarden van twee boeren. Superleuk natuurlijk, behalve dat je in Italië te maken hebt met het agrarische voorkeursrecht. Dit betekent dat boeren die met hun perceel grenzen aan het perceel dat te koop staat, het eerste recht hebben om een bod te doen. En laat er nu net een buurman zijn die dit stuk land al huurt en graag zijn wijngaard wil uitbreiden…dat wordt nog spannend.
Details huis zes
Afbeelding: in Monastero Bormida
Zo zijn er dus een aantal dingen die we eerst uitgezocht willen hebben, voor we een officieel bod gaan doen. De tijd kruipt voor bij. Zo wachten we op meer informatie over de mogelijkheid het huis aan te kunnen sluiten op het waternet en natuurlijk uitsluitsel van de omringende boeren over het stuk grond. De tijd had niet langzamer kunnen gaan, we waren als de dood dat iemand anders ondertussen ook een bod zou doen. Maar als we uiteindelijk toch positief nieuws krijgen over beide onderwerpen, kunnen wij ons geluk niet op.
Monastero Bormida
Afbeelding: in Monastero Bormida, een kleine gemeente in de Italiaanse provincie Asti.
Bekijk de videovlogs van Erik en Lisa:
De eerste keer dat we het huis zien (voor de echte bezichtiging).
Eerste officiële bezichtiging.
Fase van het wachten op antwoorden na de bezichtiging.

Volgende keer

Nu wordt het pas echt spannend. We kunnen een volgende fase in gaan. We gaan een eerste bod doen! Of dat wordt geaccepteerd én wat daar allemaal nog bij komt kijken, lees je in ons volgende blog.
Meer weten over onze zoektocht? Volg onze avonturen dan op reisstel.nl en @Reisstel.nl op Instagram en Youtube.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Lisa en Erik nemen je mee op zoektocht naar een B&B in Italië. De eerste ervaringen, reality check, bezichtigingen en financiële perikelen.

Een tweede huis in Italië kopen is iets waar veel Nederlanders zich over afvragen hoe ze dat kunnen doen. Stiekem dromen we …

Met de camper naar Italië, vrijheidsgevoel op wielen. Ervaren campers vertellen, geven tips en informatie om door de Laars te toeren.