Terug naar overzicht

Dit ongerepte eiland is het best bewaarde geheim van Italië

Een bezoekje aan dit Italiaanse eiland wordt wel heel bijzonder als je bedenkt dat er jaarlijks maximaal 1.000 toeristen voet aan wal mogen zetten.

Het eiland Montecristo is onderdeel van de Toscaanse Archipel. De naam Montecristo ken je waarschijnlijk vooral van de roman De graaf van Monte-Cristo van de Franse schrijver Alexandre Dumas uit 1844.

Natuurgebied
Het eiland is in 1970 door de Italiaanse regering aangewezen als natuurgebied en mag niet zonder toestemming worden betreden. Het is onbewoond en de enige bebouwing bestaat uit de ruïne van een 13e-eeuws klooster dat in 1553 door zeerovers werd verwoest.

400 plekken over
Elk jaar mogen 1.000 toeristen het eiland bezoeken. Daarvan zijn 600 plekken gereserveerd voor studenten. Bemachtig je eenmaal een van de 400 overgebleven plekken, dan nog kun je niet zomaar naar het eiland afreizen volgens The Local.

Hier moet je namelijk aan voldoen om Montecristo te bezoeken:

  1. Wat het lastig maakt is dat er geen veerdiensten naar het eiland gaan. Degenen die toestemming krijgen, moeten zelf een boot regelen die groot genoeg is om de 40 zeemijl te overbruggen.
  2. Je moet in een groep van minimaal 40 personen reizen. (Maximaal 50 bezoekers mogen het eiland per dag bezoeken)
  3. Je moet officieel toestemming krijgen van de lokale autoriteiten Corpo Forestale di Follonica.
  4. Voor het jaar dat je wilt gaan, moet je je verzoek vóór 31 januari indienen.
  5. De wachtlijst is lang. Het kan zomaar twee jaar duren voor je een dagvisum kan bemachtigen.
  6. En je moet tussen 1 – 15 april of 31 augustus tot 31 oktober op vakantie kunnen gaan, want dit zijn de twee specifieke periodes waarin Montecristo toegankelijk is.

Waarom zou je die moeite willen doen?
Het is een behoorlijk eisenlijstje waaraan je moet voldoen. Toch maakt de ongerepte natuur van Montecristo een bezoek de moeite waard. In deze tijd van massatoerisme is een eiland van ruim vijf miljoen jaar oud, waar bijna geen mens is geweest, iets bijzonders.

Bekijk voor meer informatie islepark.it

LEES OOK: