
Salina, reis mee naar het Eolische eiland voor natuurliefhebbers
Bergen, kliffen, kronkelende straatjes en wijngaarden tot aan de horizon. En dat op een stukje Italië van nog geen 30 vierkante kilometer groot. Reis mee naar het Eolische eiland Salina.
Iedereen die wel eens een in de vroege ochtend een haventje is komen binnenvaren kent het gevoel. De eerste luiken aan de kade gaan piepend open, een visser stapelt geroutineerd kratten vol net gevangen krabben op. Op een eiland lijkt het leven even eenzaam als behapbaar en simpel. Als er een plek in Italië is waar dat leven al jaren op dezelfde manier geleefd wordt dan zijn het de Eolische eilanden.

Overblijfselen van vulkanen
Deze eilandengroep – die hun overkoepelende naam dankt aan Aiolos, de Griekse god van de wind – bestaat uit zeven verschillende eilanden, ten noorden van Sicilië, die qua landschap allemaal sterk van elkaar verschillen. Toch hebben deze stukjes mini-Italië ook iets bijzonders gemeen: allemaal zijn het overblijfselen van actieve vulkanen.
Unesco Werelderfgoed
Opeenvolgende erupties, instortingen en erosie hebben gedurende 1,5 miljoen jaar hun huidige vorm bepaald. Niet voor niets werd deze eilandgroep in 2000 Werelderfgoed van Unesco en in 2018 door Lonely Planet uitgeroepen tot afwisselend reizigersparadijs. Zo is Lipari met tienduizend inwoners het grootste en meest bevolkte eiland, Panarea is het eiland voor de jetset, en Vulcano het meest zuidelijke eiland met meerdere actieve vulkanen. Ook Stromboli braakt regelmatig lava uit en was het decor voor de gelijknamige film van Roberto Rosellini. Alicudi is, samen met Filicudi, het meest geïsoleerde eiland van deze eilandengroep.

De tuin van de Eolische eilanden
Salina staat bekend als het eiland voor natuurliefhebbers en is in totaal in totaal nog geen 30 vierkante kilometer groot. Ter vergelijking: Texel omvat ruim 460 vierkante kilometer. Bewoners spreken trots over deze plek als Il giardino delle Eolie, oftewel; de tuin van de Eolische eilanden. Dit was dan ook niet voor niets het eerste Eolische eiland dat zijn natuur probeerde te beschermen met de benoeming van een officieel natuurreservaat: Riserva Naturale del Fossa delle Felci e dei Porri.
Kappertjes
En of het op Salina nu zomer of winter is: eigenlijk staat het hier altijd vol met allerlei soorten bloemen en planten: van olijf-, vijgen- en citrusbomen tot grote steeneiken en kappertjesstruiken. Die kappertjesstruiken leveren trouwens ook al eeuwen de bekendste producten van het eiland: de capperi. Behalve al dat groen zijn ook twee grote bergketens bepalend voor de aanblik van dit eilandje: de Monte dei Porri (860 meter hoog) en de Monte Fossa delle Felci (961 meter hoog).
Tip: De Monte Fossa delle Felci is begroeid met een woud van varens (felci) waar je in een wandeling van ruim twee uur doorheen kunt wandelen: vertrek vanaf het heiligdom van de Madonna del Terzito in Valdichiesa. Onderweg heb je prachtige vergezichten.
Filmlocatie van Il Postino
Bij fans van de beroemde Oscarwinnende film Il Postino doet de naam Salina weliicht al langer een belletje rinkelen. Deze film vertelt het verhaal van de op Salina woonachtige postbode Mario Ruoppolo die post mag gaan bezorgen bij de Chileense dichter Pablo Neruda, die na verbanning ook op Salina komt wonen. En hoewel grote delen van de film zijn opgenomen op het eilandje Procida (voor de kust van Napels) steelt Pollara, een baai gelegen op de overblijfselen van een oude, gedeeltelijk ingestorte vulkanische krater in het westen van Salina, regelmatig de show in deze film.
Spectaculaire rotsboog
Beroemd om zijn zonsondergang (de zon kan bijna niet spectaculairder wegzakken achter de horizon van buureilanden Filicudi en Alicudi) kan dit gedeelte van het eiland rekenen op de nodige toeristische interesse. Hier vind je namelijk ook de Punta del Perciato – een spectaculaire rotsboog boven zee. Ook Le Balate, een oude schuilkelder met karakteristieke hutten die gedeeltelijk uit de rotsen zijn uitgehouwen, is een bijzondere plek. Bij Pollara kun je, naar het schijnt, trouwens ook de beste kappertjes van het eiland proeven. Hier vind je namelijk Sapori Eoliani (Via Leni 20) waar al ruim drie generaties kappertjes geteeld worden. Alle planten (sommige zijn al bijna een eeuw oud) dragen het Slow Food-keurmerk en worden behandeld als celebrities.
Malvasiawijn
Maar is er meer dat het eilandleven hier de moeite waard maakt. Schilderachtige plaatsjes als Santa Marina, Malfa of Leni bijvoorbeeld, vol kronkelende straatjes met witte huisjes die argeloos overwoekerd zijn met gigantische bougainvilleae en enorme vijgenbomen, zo groot en zwaar zijn dat ze met stokken ondersteund moeten worden. En kilometerslange wijngaarden waar al eeuwen druiven groeien die zonder al te veel morren resulteren in de bijzondere Malvasiawijn. Een zoete dessertwijn die gekenmerkt wordt door een citrussmaak en een aromatische afdronk en inmiddels over de hele wereld gedronken wordt.
Op Salina vind je ook prachtige baaitjes. Spiaggia di Pollara, Spiaggia dello Scario, Spiaggia di Santa Marina en Spiaggia di Rinella worden vaak genoemd als de mooiste vier.
Bekijk ook:
Groen reizen op Sicilië met elektrische auto en verblijf in Marsala
Bij onze duurzame vakanties op het prachtige Sicilië verblijf je op smaakvolle, historische locaties. Daarbij krijg je een elektrische huurauto en ’tankt’ daarmee gratis op het hele eiland. Op deze reis verblijf je in een luxe wijnresort bij Marsala. Verblijf...
Meer informatieWil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en het laatste nieuws uit Italië? Schrijf je in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!
Fotografie: Valentina Sommariva/ Living Inside
- Author: Inger van der Ree
- Posted: augustus 12, 2020