Terug naar overzicht
Elba Toscane

Alles over Isola d’Elba

Wat te doen, te zien en waar te eten

Een bijzonder stukje Toscane met een geheel eigen karakter, dat is het eiland Elba. Met meer dan zeventig stranden, een rijke historie en prachtige wijnen is dit een heerlijke plek om vakantie te vieren.

Al vanaf het Toscaanse vasteland kunnen we de contouren van onze bestemming aan de horizon zien liggen We staan op de kade in de havenplaats Piombino en zijn op weg naar Elba. Vanaf hier is het een klein uurtje varen naar Porteferraio, de kleurrijke hoofdstad van dit eiland. De stad waar ook Napoleon Bonaparte ruim tweehonderd jaar geleden voet aan wal zette. Dat was in zijn geval niet geheel vrijwillig; Napoleon werd als verslagen keizer van het Franse rijk verbannen naar het eiland. Hoewel Napoleon dit als een grote vernedering beschouwde, zat hij tijdens zijn verblijf niet bepaald stil en heeft hij als gouverneur een grote stempel op het eiland weten te drukken, die nog altijd zichtbaar is. Hij creëerde nieuwe steden, ontwikkelde een wegennet en verdiepte zich in de land- en tuinbouw, waardoor Elba welvarender werd. Dat zijn ze op Elba niet vergeten en je ervaart dan ook de dankbaarheid van de eilandbewoners.

Geschiedenis van Napoleon

Overal wordt wel aan de Franse keizer gerefereerd: van Napoleon-miniaturen in de winkels tot aan de namen van parfums, hotels en restaurants. Veel langer dan negen maanden heeft Napoleon niet willen blijven. In februari 1815 wist hij te ontsnappen, toen zijn Britse bewaker even naar het vasteland was overgestoken. Nieuwsgierig naar Napoleons geschiedenis, bezoeken we in het hart van Portoferraio zijn officiële verblijf Palazzino dei Mulini, dat oorspronkelijk gebouwd was als villa voor de machtige familie De’ Medici. Verwacht hier geen paleis, maar een aardig optrekje is het zeker. Met name de vertrekken voor ontvangst, zijn slaapkamer met het (kleine) veldbed en de historische bibliotheek zijn interessant, maar ook de tuin met prachtig uitzicht op zee mag je niet overslaan.

Elba

Circa vijf kilometer verderop ligt het zomerverblijf Villa di San Martino met een prachtig weids uitzicht over de stad. Het verhaal gaat dat Napoleon dit zomerverblijf heeft kunnen kopen met het diamanten halssnoer van zijn zus. De villa onderging na Napoleons overlijden in 1821 een complete metamorfose, in opdracht van de Russische graaf Demidoff, die getrouwd was met de nicht van Napoleon. Tegenwoordig is er de Demidoff Gallery in gevestigd, waar je tal van herinneringen aan de Franse banneling kunt vinden.

De wijnen van Elba

Wie op zoek is naar rust en natuur kan op Elba zijn hart ophalen, maar ook liefhebbers van strandvakanties en watersport zitten hier goed. Toerisme is dan ook een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het eiland, net als de wijnbouw. Hoewel de meeste aandacht doorgaans uitgaat naar wijnen van de overkant, zoals de Toscaanse toppers chianti classico en brunello di Montalcino, is de wijnproductie op Elba er niet minder om. De eilandbewoners zijn maar wat trots op hun producten. En dat zien we terug op de wijnkaart: bovenaan staan alle wijnen uit Elba en ergens onderaan vind je nog een bescheiden selecte van het vasteland.

Etruskische wijnroute

Die lokaal geprezen wijnen hebben onze nieuwsgierigheid gewekt en we besluiten de Etruskische wijnroute te rijden, een mooie tocht over het eiland. We stoppen bij het kleinschalige wijnhuis Azienda Cecilia, dat wordt gerund door de broers Renato en Lorenzo Signorini. Met trots laten ze ons allerlei wijnen proeven, waarvan de Cecilia Syrah Toscana direct tot onze favoriet uitroepen, een rode wijn met een zachte, romige en volle smaak. Al proevend raken we aan de praat met Renato, een vlotte dertiger die enthousiast over het eiland vertelt: ‘Vlak voor en vlak na de zomer is Elba op zijn mooist, ik zou iedereen aanraden om dan te komen. In de zomermaanden barst het eiland bijna uit zijn voegen door Italianen en andere vakantiegangers, met lange files en overvolle stranden als gevolg. Vanaf september keren de toeristen huiswaarts, zakken de prijzen en heb je als toerist weer alle ruimte.’

Elba

Grootste badplaats

Op aanraden van Renato rijden we de volgende dag naar Marina di Campo, de grootste badplaats van het eiland. Het stadje heeft een levendig karakter dankzij de vele strandtenten, winkeltjes en restaurants. Zowel aan het strand als aan de boulevard in de halvemaanvormige baai is volop gelegenheid voor een espresso of aperitief met uitzicht op zee en de af en aan varende vissersbootjes. Wij strijken neer bij restaurant La Lucciola aan de boulevard en terwijl we van onze versgezette espresso nippen, wijst de aardige ober ons de contouren van het eiland Giglio aan. Hij kijkt ons daarbij veelbetekenend aan, alsof hij wil zeggen: ‘U weet wel, waar de Costa Concordia voor de kust is gezonken.’ We knikken begrijpend terug.

Lekker eten
Na de koffie struinen we door de gezellige straatjes achter de boulevard en stuiten we op de wekelijkse markt, die hier op woensdag wordt gehouden. Een echte Italiaanse markt, met kramen vol fruit, delicatessen, ondergoed en tafelkleden. Voor een lekkere lunch schuiven we aan bij Ristorante Iselba da Piero op het strand, een suggestie van Renato. Het blijkt een gouden tip, want zelf hadden we het nooit gevonden. Het restaurant ligt namelijk net voorbij het punt waar het strand niet verder toegankelijk lijkt te zijn. Wie echter doorloopt, wordt beloond. Met onze voeten in het zand genieten we van verrukkelijke bruschette, verse vis en rosé van Azienda Cecilia, om vervolgens af te sluiten met een perfecte espresso. Dan is het tijd om een frisse duik te nemen en bij te komen op een bedje onder de parasol.

Parfum van het eiland

Elba heeft ook een eigen parfumlijn: Acqua dell’Elba. De winkels van dit parfum worden gekenmerkt door de azuurblauwe kleur en een strak interieur. In bijna alle grote plaatsen van het eiland komen we de winkels tegen, soms zelfs wel drie in één straat. Je kunt er terecht voor frisse geuren, douchegels en badproducten voor mannen en vrouwen. Alles is geïnspireerd op het thema van het eiland: zon, zee en strand. En natuurlijk is er ook een geurlijn met de beeltenis van Napoleon. Deze producten zijn typisch Elbaans, en daarom leuk als souvenir.

Vissersplaatsje

Verse vis vind je in Marciana Marina, een dorpje aan een kleine baai aan de noordkust van Elba. Vroeger was het nauwelijks meer dan een versterkte toren, gebouwd door de Pisanen om zich te weren tegen piraten. Die twaalfde-eeuwse toren staat nog fier overeind en bepaalt het aangezicht van het plaatsje, dat bestaat uit een jachthaven met daarachter een historische kern van charmante huizen, leuke pleintjes en diverse restaurants en winkeltjes. Aan de boulevard ontdekken we het restaurant Rendez-Vous, waar op niveau wordt gekookt met verse ingrediënten van het land en uit de zee. Door de ligging op de rosten aan het water, krijg je er een prachtige zonsondergang bij cadeau.

3x eten op Elba

Rendez-Vous
Een prachtige locatie op de rosten aan zee, waar je kunt genieten van eten op niveau en een zeer attente bediening. Piazza della Vittoria 1, Marciane Marina

Stella Marina
Dit restaurant aan de kade bij de veerboten is een goed adres voor visspecialiteiten. Via Vittorio Emanuele II, Portoferraio

Ristorante Affrichella
Vlak achter het dorpspleintje heerst een vrolijke chaos bij Ristorante Affrichella. Je eet er traditionele gerechten met een moderne twist. Via S. Chiara, Marciana Marina

Hoe kom je op Elba?

Het dichtstbijzijnde vliegveld voor Elba is Pisa. Vanaf daar is het een uur met de trein naar Piombino, waar de veerboten vertrekken. De veerdiensten vertrekken dagelijks, meerdere keren per uur. De vaartijd is ongeveer zestig minuten. Koop je ticket bij een van de loketten die je vindt bij de afvaartplek van de veerdiensten (Toremar, Moby, BluNavy). mobylines.com

BEKIJK ONS REISAANBOD
Wij weten precies waar je moet zijn! Reis met Smaak en bekijk dit arrangement inclusief 2 diners en extra’s.

Meer over Elba
Dat lees je in Smaak 102. We kijken binnen bij fotograaf en interieurontwerper Andrea Bacchella en hij deelt zijn tips. Bestel het magazine in onze webshop.

Tekst en fotografie: Esther Sikkink

Meer over Elba