Terug naar overzicht

Bistecca alla fiorentina

Elke stad en regio in Italië heeft een eigen traditioneel gerecht waar lekker mee gepronkt kan worden. Piemonte heeft tagliatelle met truffel, Napels heeft pizza en Florence heeft bistecca alla fiorentina, het neusje van de zalm onder de steaks.

Het bekendste vleesgerecht van Florence is bijna net zo oud als de stad zelf. Het verhaal gaat dat de naam van de biefstuk ten tijde van de heerschappij van de Medici-familie is geboren. Florence was in die tijd hét kunstzinnige middelpunt van Europa. Reizigers van over de hele wereld brachten een bezoekje aan de stad van Il Magnifico, de bijnaam van Lorenzo de’ Medici.

Tijdens het Festa di San Lorenzo, een feest ter ere van de beschermheilige van de stad, werden er op de vreugdevuren grote stukken kalfsvlees geroosterd en aan de bevolking uitgedeeld. Engelse ridders die ook aanwezig waren bij het feest zagen dit, herkenden het vlees en riepen luid ‘beef steak, beef steak!’ De Florentijnen namen dit woord over en verbasterden het vervolgens tot bistecca,  zoals het nu nog steeds op elke menukaart in Florence staat.

Maar er was een tijd dat de beroemde biefstuk niet op het menu stond. In de periode van 31 maart 2001 tot 1 januari 2006 mocht er namelijk op bevel van de Europese Commissie geen bistecca worden geserveerd, in verband met gevaar voor het oplopen van de gekkekoeienziekte BSE. Een beroemde beenhouwer uit Florence was erg teleurgesteld dat zijn favoriete vleesgerecht van de kaart gehaald werd. Hij organiseerde een stille tocht door de stad en maakte een gedenksteen ter ere van de biefstuk.

Gelukkig voor de vleeseters onder ons kan je het gerecht gewoon weer in bijna alle restaurants in Florence bestellen. Waag het alleen niet om de biefstuk terug te sturen naar de keuken met de vraag of die iets langer gebakken mag worden! Dan kan de kok zich namelijk beledigd voelen en zit je met de gebakken peren.

Bij de perfecte bereiding van de bistecca alla fiorentina wordt trouwens alleen gebruik gemaakt van een grill. De afmetingen van de lappen vlees kunnen variëren, van 800 gram tot zelfs 2 kilogram en van 2,5 tot zelfs 5 of 6 centimeter dik! Het is maar net waar je zin in hebt. Mocht er nu binnenkort geen trip naar Toscane op het programma staan, maar heb je er wel trek gekregen in het beroemde Florentijnse gerecht? Hieronder staat het recept waarmee je ook thuis de bistecca kan maken.

 

Details

  • Preparation Time: 00:20
  • Cuisine: Italiaans
  • Servings: 1

Ingredients

  • T-bone steak (bij voorkeur Chianina-rundvlees)
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Preparation

  • 1Laat de steak op kamertemperatuur komen en steek de grill aan. Leg het vlees ongeveer een minuutje dicht op het vuur, zodat er een mooie korst ontstaat die het vleessap binnenhoudt.
  • 2Leg het rooster vervolgens iets hoger en bak de biefstuk zo’n 3 tot 5 minuten. Draai de lap om, besprenkel de gebakken kant met zout en doe precies hetzelfde met de andere kant. Zet de biefstuk daarna nog even rechtop op het been en bak ‘m zo ongeveer 3 minuten om het bloed te laten verdwijnen.
  • 3Besprenkel het vlees met versgemalen peper en eventueel nog met een beetje olijfolie als je het serveert. Het vlees is nu mooi gekleurd aan de buitenkant en zacht, roodkleurig vanbinnen. Buon appetito!