Terug naar overzicht
familie Janssen Ik vertrek

Ik Vertrek familie Janssen heeft een B&B op Sicilië

Over de familie Janssen

Wij vragen Nederlandse families die huis en haard verlaten wat het betekent om een B&B of agriturismo te beginnen in Italië. Zo starten Natasja en Marcel een Bed & Breakfast op Sicilië. Dit is hun verhaal.

Stiekem dromen we er allemaal wel eens van. Nederland voorgoed verruilen voor Italië, waar het leven goed lijkt, de zon schijnt en het eten lekker is. Het aantal B&B’s en agriturismi is de afgelopen vijftien jaar in Italië niet voor niets bijna verdubbeld. Maar wie graag naar het succesprogramma Ik Vertrek kijkt, weet: emigreren is meer dan met een glas valpolicella neerstrijken onder een begroeide pergola.

Emigreren naar Italië

Gezien de Italiaanse namen die Natasja en Marcel Janssen hun kinderen geven (Giulia, Luca en Dante) zou je bijna denken dat ze stiekem altijd al van plan waren te emigreren naar Italië. ‘De grens naderend heb ik hier altijd het gevoel thuis te komen,’ zegt Natasja.

Eigen baas zijn

Zij is al jaren verpleegkundige, hij werkzaam voor de gemeente Landgraaf. ‘We hadden zin om eigen baas te zijn, met ons gezin een bedrijf op te starten in het land waar we al jaren zo gek op zijn.’ Na ruim zes jaar zoeken, hebben ze het perfecte pand gevonden. Er wordt afscheid genomen van vrienden en collega’s, de verhuiswagen rijdt vanuit Landgraaf naar San Venanzo in Umbrië en de drie kinderen worden ingeschreven op een Italiaanse school.

Vertrouwen weg

Twee weken later kan de verhuiswagen weer worden ingepakt: de familie Janssen staat alweer op het punt te vertrekken. De eigenaar van wie ze de agriturismo zouden huren, stelt ineens een financiële eis waaraan ze niet kunnen voldoen. ‘We hadden alles in een goed gecontroleerd contract gegoten. Toch legde hij ineens een nieuwe claim op tafel. Ons vertrouwen in deze hele onderneming was volledig weg,’ zegt Natasja Janssen.

LEES OOK: Wat is het verschil tussen een agriturismo, fattoria en masseria?

Terug naar Limburg, dan maar?!

Terug naar Limburg is geen optie. Sicilië dan maar, waar de zus van Natasja woont. ‘Daar besloten we, ondanks alles, onze droom nog een kans te geven,’ zegt Natasja. Marcel gaat terug naar Nederland om te werken, Natasja start een zoektocht op Sicilië. Zonder resultaat. Uiteindelijk verhuizen ze naar De Marken. ‘De kinderen moesten naar nieuwe scholen, en ook op een tijdelijke manier omgaan met vriendschappen. Dat was niet makkelijk,’ zegt Natasja. Een jaar later vinden ze een geschikte, gerenoveerde locatie, op Sicilië. In de buurt van de Etna openen ze in juli 2018 agriturismo Dimora di Dante.

Je bent alles in één

Nog altijd reist Marcel heen en weer, omdat ze nog niet volledig afhankelijk durven zijn van de inkomsten van de agriturismo. ‘We missen hem elke dag. Maar de gedachte dat het tijdelijk is, helpt. En: de zon schijnt veel, Sicilianen zijn aardig, behulpzaam en we zitten op een prachtige plek. De kinderen hebben het naar hun zin op school. Het is keihard werken, ik ben alles in één: kok, schoonmaakster, host en receptioniste, maar we investeren in onszelf. En het grappige is: vroeger verzorgde ik patiënten; nu gasten. Dus op een bepaalde manier heeft mijn werk nog raakvlakken met mijn verleden,’ zegt Natasja.

Overweeg je zelf een B&B te starten? Tip van Natasja en Marcel:
‘Integreer zo snel mogelijk. Als je kinderen hebt is het gemakkelijker en leer je automatisch andere ouders kennen. Maar ook zonder kinderen is het van essentieel belang om op korte termijn zoveel mogelijk mensen om je heen te verzamelen. In Italië loopt alles viavia, of je nou een klusjesman nodig hebt of naamsbekendheid aan je agriturismo wilt geven.’

LEES OOK:

Meer ervaringen en informatie over wonen in Italië

Lees meer ervaringen

Alles over het dossier tweede huis in Italie

Bestel het boek

Alles over wonen en onroerend goed in Italië

Bestel de specials

Al onze specials over wonen & werken in Italië