Terug naar overzicht

De leukste modemusea van Italië: waar vind je ze?

Italië is – bij uitstek – het land van de mode. Wij selecteerden de mooiste Italiaanse modemusea in Milaan, Florence en Venetië. 

1. Museo Ferragamo

Schoenliefhebbers opgelet! Schoenontwerper Salvatore Ferragamo (1898 – 1960) werd ook wel de ‘schoenmaker van de sterren’ genoemd. Na een schoenmakersopleiding in Napels verhuisde Ferragamo naar Amerika. Met succes: zijn ontwerpen vonden gretig aftrek in de filmwereld. Eva Peron, Ingrid Bergman, Marilyn Monroe, Sophia Loren en Audrey Hepburn stapten allemaal rond op zijn bijzondere, verfijnde ontwerpen. In 1947 won hij de Neiman Marcus Award (de Oscar onder de schoenen) voor zijn ontwerp van de zogenoemde ‘Forma di F’ hak. Dit model en vele andere van zijn klassiekers kun je bewonderen in het mooie Palazzo Spini Feroni waarin het museum is gevestigd. De honderden schoenen geven een beeld van de ontwikkeling van de Italiaanse mode-industrie in het begin van de vorige eeuw. Ook in deze tijd spelen de schoenen van Ferragamo nog een belangrijke rol in de internationale mode-industrie.

Waar?
Piazza Santa Trinita, Florence

2. Gucci Museo

Gucci is een van de bekendste merken uit Florence, in 1921 opgericht door Guccio Gucci. Gucci opende destijds een kleine winkel en begon met het verkopen van koffers en tassen. Het Italiaanse vakmanschap van Guccio Gucci bleef niet onopgemerkt; al snel schaften veel rijke Europeanen zijn tassen aan. Momenteel is het internationale merk in handen van Alessandro Michele die bijvoorbeeld ook Bottega Veneta en Sergio Rossi onder zijn hoede heeft. In het Museo Gucci, dat in 2011 geopend werd, kan iedere modeliefhebber (op een oppervlakte van 1.700 vierkante meter!) zijn hart ophalen. Je vindt hier allerlei klassiekers: schoenen, tassen, jurken en juwelen maar ook gebruiksvoorwerpen van Gucci himself. Onder andere Audrey Hepburn en Elizabeth Taylor waren liefhebbers van dit Italiaanse merk. Veel items die in het museum te bekijken zijn, hingen dan ook ooit in de kledingkasten van beroemdheden. Het museum telt drie verdiepingen met behalve heel veel mode ook een Gucci café en een boekwinkel. Mocht je daarna nog meer willen zien zet dan koers richting de tijdelijke expositieruimte, daar krijgt jong (Italiaans) kunsttalent regelmatig de kans te exposeren.

Waar?
Piazza della Signoria, Florence

Een bericht gedeeld door Gucci (@gucci) op

3. Fondazione Prada

Het Prada Museum kan in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken! Oprichter Mario Prada wordt gezien als een van de invloedrijkste kledingontwerpers uit de mode-industrie. In 1913 opende hij een overdekte winkelgalerij in Milaan en zette het merk daarmee definitief op de kaart. Als Miuccia Prada – kleindochter van Mario Prada – het bedrijf in 1978 erft, maakt zij de overstap naar haute couture (tot die tijd stond het merk vooral bekend om kwalitatief hoogstaande lederwaren). In 1993 is Miuccia ook degene die de Fondazione Prada opricht; een museum dat veel verder gaat dan het exposeren van mode. In dit gedeeltelijk gouden (!) gebouw (ontworpen door de Nederlandse architect Rem Koolhaas) kun je ook film, performance art, dans-, architectuur- en video-installaties bewonderen. Leuk detail: de suppoosten in dit museum dragen prachtige, Pradakostuums!

Waar?
Largo Isarco, Milano

Een bericht gedeeld door I-van (@ivan_dona) op

4. Costume Moda Immagine

Mocht je geïnteresseerd zijn in modegeschiedenis loop dan zeker even bij dit museum naar binnen. Het Costume Moda Immagine is gesitueerd in het mooie Palazzo Morando, midden in Milaan, en heeft een interessante collectie klassieke Italiaanse kostuums, accessoires en schoenen in bezit. Behalve mode wordt in dit museum ook regelmatige beeldende kunst of fotografie geëxposeerd. Hou je van pailletten en glitter? Haast je dan naar Milaan. Tot 1 oktober kun je de expositie RICAMI DI LUCE. Paillettes e lustrini nella moda di Palazzo Morando 1770 – 2004 bezoeken; die inzoomt op het gebruik van glitters in de mode vanaf 1770.

Waar?
Via Sant’Andrea, Milano

5. Palazzo Mocenigo

Een ander mooi historisch modemuseum is Palazzo Mocenigo in Venetië. Hier worden al jaren de kostuumcollecties van grote internationale kunstverzamelaars als Guggenheim, Correr en Cini opgeslagen. Behalve een mooi museum is dit Palazzo ook een belangrijke plek voor onderzoek naar Italiaanse mode; het museum heeft een grote bibliotheek met allerlei naslagwerken over de geschiedenis van stoffen en de meest uiteenlopende kostuums. In 2013 is het museum vernieuwd; sindsdien is de expositieruimte verdubbeld. In de nieuwe ruimtes krijg je een goed beeld van het leven en de kledingstijl van de Venetiaanse edelmannen die een belangrijke rol speelden in het Venetië van de zeventiende en achttiende eeuw.

Waar?
Santa Croce, Venetië

LEES OOK:

Beeld: Kris Atomic