Terug naar overzicht
Kookscholen

12 leuke Italiaanse kookscholen in Nederland en Italië

Koken als een Italiaanse nonna. Dat is wat we allemaal willen. Met een handvol pure ingrediënten een ogenschijnlijk eenvoudige maaltijd op tafel zetten die barst van de smaak. Gelukkig zijn er veel leuke kookscholen in zowel Nederland als Italië waar ze ons een handje willen helpen.

De leukste kookscholen in Italië

Cucina Originale – Emilia Romagna

In een oude, gerestaureerde boerenhoeve in de heuvels van Emilia Romagna vind je kookschool Cucina Originale. Om precies te zijn in het gehucht Rocca Corneta, midden in de driehoek van Bologna, Firenze en Pisa. Ruim dertig jaar geleden heeft het Nederlandse stel Jose en Steve dit huis opgeknapt. Samen met de gezellige, Italiaanse familie Ventura organiseren ze kookcursussen. Zo is Stefania Ventura, geboren en getogen Bolognese, de kokkin van Cucina Originale. Zij heeft een jarenlange professionele ervaring. Marco Ventura is gastheer en wijnkenner met een eigen wijnmerk. Tijdens een achtdaagse vakantie heb je drie à vijf dagen kookworkshops, waarbij je veel met lokale lekkernijen werkt, zoals de Parmigiano Reggiano D.O.P. en aceto balsamico. Daarnaast heb je volop tijd voor uitstapjes naar bijvoorbeeld Bologna, Florence, Lucca en Modena. cucinaoriginale.com

Latteria Studio - Rome

In 2003 werd de Australische Alice Adams Carosi verliefd op Rome tijdens een vakantie met haar broer. Twee jaar later, in 2005, besloot ze definitief naar de eeuwige stad te verhuizen. Met een indrukwekkende achtergrond in de wereld van foodstyling en een grote liefde voor koken opende ze in 2015 haar eigen studio: Latteria. Hier biedt Alice verschillende kookcursussen aan, waaronder “Market to Table” dagen, waar deelnemers leren koken met verse marktproducten, en “Seasonal Lunch Classes,” gericht op seizoensgebonden gerechten. Het hele jaar door kun je bij haar terecht om alles te leren over puur koken. aliceadamscarosi.com

Italiaanse Kookscholen

Cook in Tuscany – Toscane

Cook, Eat, Play is het motto van deze kookschool in San Miniato. Cook in Tuscany wil namelijk ‘veel meer dan alleen een kookschool in Toscane’ zijn. Je gaat hier voor een luxe, culinaire vakantie waarin je je een local waant in plaats van een toerist. Je overnacht in een eersteklas accommodatie in het middeleeuwse heuveldorp Montefollonico. Naast de dagelijkse kooklessen van lokale Toscaanse kokkinnen organiseert de kookschool rondleidingen bij wijn- en kaasmakers en excursies naar historische bezienswaardigheden. Overigens vind je verderop in het magazine de lekkerste adressen in San Miniato, een heerlijk plaatsje waar je ver vandaan blijft van de hordes toeristen die andere Toscaanse steden overspoelen. cookintuscany.com

Borgo Castello Panicaglia – Umbrië

Borgo Castello Panicaglia is een plek met een bijzondere geschiedenis. Een borgo is een middeleeuws dorpje, compleet met kerkje, ontstaan rondom een kasteel. In dit geval een kasteel dat dateert uit de dertiende eeuw. Een achtdaagse kookvakantie ziet er in grote lijnen als volgt uit: je verblijft in de mooie borgo van de Nederlandse Albert en Inger in de buurt van Assisi, je krijgt zes dagen kookles en maakt uitstapjes in de omgeving. Elke dag staat een culinair thema centraal, van wijn tot truffel, van vlees tot dessert. Ook buiten een kookvakantie kun je tijdens je verblijf een losse kookworkshop boeken om de lekkerste saus, de dunste pizza of een heerlijk Italiaans dessert te leren maken. Borgo castello panicaglia

Anna Tasca Lanza - Sicilië

Als je zin hebt om in het Siciliaanse voedsellandschap te duiken, dompel je dan vier dagen onder in de negentiende-eeuwse boerderij van Anna Tasca Lanza. Case Vecchie is een thuis waar de gasten als familie worden beschouwd. Je eet verse producten van het eigen land en gaat langs lokale makers van wijn en ricotta. Volg een van de themaworkshops en retraites onder leiding van gastkoks van over de hele wereld, waaronder onze culinair auteur Emiko Davies. Zo staan er voor 2023 workshops ‘tomaat’ en ‘olijfolie’ op de planning. Ook kun je er vier dagen tekenles of een cursus foodfotografie volgen. Bij het lezen en zien van de website word je al helemaal zen, laat staan als je daar bent. annatascalanza.com

Kookschool Sicilië

Fratello & Sorella – Puglia

Op het platteland van Puglia, halverwege Ceglie Messapica en Martina Franca, wonen de Nederlandse Frans en de Italiaanse Anna. Hier hebben ze een trullo, een traditioneel puntdakhuisje, volledig ingericht als keuken. Voor een drie uur durende kookles kun je zelf een verzoek indienen voor wat je wilt leren maken of je laat de keuze over aan Frans en Anna. De gerechten worden zo veel mogelijk met zelf geteelde producten uit de moestuin bereid. De maaltijden zijn inclusief wijn, nagerecht, koffie en likeur. fratello-sorella.nl

Felicia's home restaurant – Tramonti

Felicia’s Home Restaurant biedt diverse privé kookcursussen aan in Casale De Vivo, een zeventiende-eeuwse boerderij die al meer dan 50 jaar in de familie zit. Oorspronkelijk behoorde de boerderij toe aan een rijke Napolitaanse familie en werd later overgedragen aan Felicia’s grootvader en uiteindelijk aan haar vader. Felicia geeft verschillende kooklessen zoals een privé pastakookles, een prive kookles van 5 uur met verse ingrediënten uit de tuin en een privé pizzakookles. Elke les begint met een rondleiding door de boerderij en moestuin, wat de culinaire ervaring compleet maakt. feliciashomerestaurant.com

De leukste Italiaanse kookscholen in Nederland

Pasta Academy – Amsterdam

‘Pasta maken is meer dan alleen maar koken. Mengen, kneden, voelen, ruiken, proeven. Terug naar de basis waar je al je zintuigen gebruikt. Het is een manier om bewuster in het leven te staan, waar je tijd maakt voor dingen die echt belangrijk zijn. Dit wil ik graag meegeven via de Pasta Academy’, aldus de Italiaanse Sarah Puozzo. Van kleins af aan kijkt Sarah de kunst van het pasta maken af van haar Venetiaanse familie: ‘Ik herinner me de delicate lasagnevellen die liggen te drogen in de kleine keuken van mijn nonna Aïda.’ Van haar vader leert ze gnocchi maken en van professionele chefs, zoals de voormalige pastachef van Massimo Bottura, leert ze de fijne kneepjes van het vak. Na jaren met bloem en eieren in de weer te zijn geweest, behaalt Sarah in 2020 als eerste in de Benelux de mastertitel in pasta maken. Nu deelt ze haar kennis en passie in de Pasta Academy, waar je zowel online als live pasta kookworkshops in Amsterdam kunt volgen. pastaacademy.eu

Kookscholen Amsterdam

La Cucina del Sole – Amsterdam

‘Je hebt drie mensenlevens nodig om de Italiaanse keuken te leren kennen’, vindt Nicoletta Tavella, eigenaar van de kookschool La Cucina del Sole in Amsterdam. ‘Vroeger mocht ik thuis niet meekoken. Ik mocht kijken van mijn moeder.’ Van haar moeder leerde de Italiaanse Nicoletta veel en later verbeterde ze haar culinaire vaardigheden bij de Gambero Rosso-kookschool in Rome. Haar favoriete specialiteiten zijn de vegetarische en veganistische keuken, heerlijke gerechten met veel groente. In haar kookschool leer je klassieke, regionale en gezonde Italiaanse gerechten bereiden. Dit kan in eenmalige kookworkshops of in kookcursussen van vier lessen, met thema’s als ‘pasta & gnocchi’ en de ‘Siciliaanse keuken’. Daarnaast organiseert Nicoletta online kookworkshops (houd hiervoor onze cursussen in de gaten), verzorgt ze private dining, geeft ze culinair advies en meer. cucinadelsole.nl

Nicoletta Tavella kookworkshop bij

Buon Appetito – Woerden

In Woerden roeren Maria Luigia d’Angelo en Guido Cazemier in de pannen van de Workshop Factory. Maria Luigia is een Napolitaanse en Guido heeft jarenlang in Italië gewoond. In een ongedwongen sfeer leer je hier lekkere, Italiaanse gerechten bereiden. Maria Luigia en Guido willen het vooral laagdrempelig houden, zodat iedereen kan meedoen en het niet een eenmalige ervaring wordt. Zo zijn er workshops met als thema ‘Proef Puglia’, ‘verse eierpasta maken’ en ‘limoncello’ – waarin je een eigen fles limoncello en citroen-amandelkoekjes maakt. buonappetitowoerden.nl

In bocca al lupo – Haarlem

In bocca al lupo is een Italiaanse uitdrukking om iemand veel succes te wensen. Het is de naam van een leuke kookstudio in Haarlem waar je Italiaanse kooklessen volgt met hier en daar een knipoog naar andere mediterrane landen. De rode draad in de lessen is het gebruik van eerlijk geteelde, verse producten met de meest pure smaken. Je werkt hier uitsluitend met biologisch vlees en eerlijk gevangen gecertificeerde vis. Volg bijvoorbeeld een eenmalige cursusavond ‘Reis door Italië’ van drie of vier gangen. Voor groepen, gezelschappen en bedrijven zijn er speciale arrangementen. kookcursusitaliaanskoken.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Recept voor aubergineballetjes met Parmezaanse kaas en munt. Een heerlijk warm aperitiefhapje wat je zelf eenvoudig kunt maken.

Tussen de bergen van Zuid-Tirol tot de ruige heuvels van Calabrië: deze zomer openden er bijzondere sterrenrestaurants waar je zeker een tafeltje wil reserveren.

Olijfolie is een gezond én lekker product, maar hoe herken je een goede extra vergine olijfolie? Onze collega van De Smaak, Paola zocht het uit.