Terug naar overzicht
Kookscholen

10 leuke Italiaanse kookscholen in Nederland en de Laars

Koken als een Italiaanse nonna. Dat is wat we allemaal willen. Met een handvol pure ingrediënten een ogenschijnlijk eenvoudige maaltijd op tafel zetten die barst van de smaak. Gelukkig zijn er veel leuke kookscholen in zowel Nederland als Italië waar ze ons een handje willen helpen.

De leukste kookscholen

Pasta Academy – Amsterdam

‘Pasta maken is meer dan alleen maar koken. Mengen, kneden, voelen, ruiken, proeven. Terug naar de basis waar je al je zintuigen gebruikt. Het is een manier om bewuster in het leven te staan, waar je tijd maakt voor dingen die echt belangrijk zijn. Dit wil ik graag meegeven via de Pasta Academy’, aldus de Italiaanse Sarah Puozzo. Van kleins af aan kijkt Sarah de kunst van het pasta maken af van haar Venetiaanse familie: ‘Ik herinner me de delicate lasagnevellen die liggen te drogen in de kleine keuken van mijn nonna Aïda.’ Van haar vader leert ze gnocchi maken en van professionele chefs, zoals de voormalige pastachef van Massimo Bottura, leert ze de fijne kneepjes van het vak. Na jaren met bloem en eieren in de weer te zijn geweest, behaalt Sarah in 2020 als eerste in de Benelux de mastertitel in pasta maken. Nu deelt ze haar kennis en passie in de Pasta Academy, waar je zowel online als live pasta kookworkshops in Amsterdam kunt volgen. pastaacademy.eu
Sarah Puozzo pasta academy

La Cucina del Sole – Amsterdam

‘Je hebt drie mensenlevens nodig om de Italiaanse keuken te leren kennen’, vindt Nicoletta Tavella, eigenaar van de kookschool La Cucina del Sole in Amsterdam. ‘Vroeger mocht ik thuis niet meekoken. Ik mocht kijken van mijn moeder.’ Van haar moeder leerde de Italiaanse Nicoletta veel en later verbeterde ze haar culinaire vaardigheden bij de Gambero Rosso-kookschool in Rome. Haar favoriete specialiteiten zijn de vegetarische en veganistische keuken, heerlijke gerechten met veel groente. In haar kookschool leer je klassieke, regionale en gezonde Italiaanse gerechten bereiden. Dit kan in eenmalige kookworkshops of in kookcursussen van vier lessen, met thema’s als ‘pasta & gnocchi’ en de ‘Siciliaanse keuken’. Daarnaast organiseert Nicoletta online kookworkshops (houd hiervoor onze cursussen in de gaten), verzorgt ze private dining, geeft ze culinair advies en meer. cucinadelsole.nl
Nicoletta Tavella kookworkshop bij

Buon Appetito – Woerden

In Woerden roeren Maria Luigia d’Angelo en Guido Cazemier in de pannen van de Workshop Factory. Maria Luigia is een Napolitaanse en Guido heeft jarenlang in Italië gewoond. In een ongedwongen sfeer leer je hier lekkere, Italiaanse gerechten bereiden. Maria Luigia en Guido willen het vooral laagdrempelig houden, zodat iedereen kan meedoen en het niet een eenmalige ervaring wordt. Zo zijn er workshops met als thema ‘Proef Puglia’, ‘verse eierpasta maken’ en ‘limoncello’ – waarin je een eigen fles limoncello en citroen-amandelkoekjes maakt. buonappetitowoerden.nl

Cucina Francesca – Zevenbergen

In het zuidelijk deel van Nederland is Cucina Francesca al jaren een begrip. In deze kookstudio volg je bijvoorbeeld een workshop met het thema ‘herfst’ of een basiscursus Italiaans koken. In deze cursussen leer je ook iets meer over de ingrediënten die je gebruikt. Daarnaast organiseert Francy van Dijk (zoals ‘Francesca’ echt heet) culinaire reizen naar Umbrië, met kooklessen, culinaire uitstapjes naar lokale producenten en proeverijen. cucinafrancesca.nl

In bocca al lupo – Haarlem

In bocca al lupo is een Italiaanse uitdrukking om iemand veel succes te wensen. Het is de naam van een leuke kookstudio in Haarlem waar je Italiaanse kooklessen volgt met hier en daar een knipoog naar andere mediterrane landen. De rode draad in de lessen is het gebruik van eerlijk geteelde, verse producten met de meest pure smaken. Je werkt hier uitsluitend met biologisch vlees en eerlijk gevangen gecertificeerde vis. Volg bijvoorbeeld een eenmalige cursusavond ‘Reis door Italië’ van drie of vier gangen. Voor groepen, gezelschappen en bedrijven zijn er speciale arrangementen. kookcursusitaliaanskoken.nl

Cucina Originale – Emilia Romagna

In een oude, gerestaureerde boerenhoeve in de heuvels van Emilia Romagna vind je kookschool Cucina Originale. Om precies te zijn in het gehucht Rocca Corneta, midden in de driehoek van Bologna, Firenze en Pisa. Ruim dertig jaar geleden heeft het Nederlandse stel Jose en Steve dit huis opgeknapt. Samen met de gezellige, Italiaanse familie Ventura organiseren ze kookcursussen. Zo is Stefania Ventura, geboren en getogen Bolognese, de kokkin van Cucina Originale. Zij heeft een jarenlange professionele ervaring. Marco Ventura is gastheer en wijnkenner met een eigen wijnmerk. Tijdens een achtdaagse vakantie heb je drie à vijf dagen kookworkshops, waarbij je veel met lokale lekkernijen werkt, zoals de Parmigiano Reggiano D.O.P. en aceto balsamico. Daarnaast heb je volop tijd voor uitstapjes naar bijvoorbeeld Bologna, Florence, Lucca en Modena. cucinaoriginale.com
Cucina originale kookschool

Cook in Tuscany – Toscane

Cook, Eat, Play is het motto van deze kookschool in San Miniato. Cook in Tuscany wil namelijk ‘veel meer dan alleen een kookschool in Toscane’ zijn. Je gaat hier voor een luxe, culinaire vakantie waarin je je een local waant in plaats van een toerist. Je overnacht in een eersteklas accommodatie in het middeleeuwse heuveldorp Montefollonico. Naast de dagelijkse kooklessen van lokale Toscaanse kokkinnen organiseert de kookschool rondleidingen bij wijn- en kaasmakers en excursies naar historische bezienswaardigheden. Overigens vind je verderop in het magazine de lekkerste adressen in San Miniato, een heerlijk plaatsje waar je ver vandaan blijft van de hordes toeristen die andere Toscaanse steden overspoelen. cookintuscany.com

Anna Tasca Lanza - Sicilië

Als je zin hebt om in het Siciliaanse voedsellandschap te duiken, dompel je dan vier dagen onder in de negentiende-eeuwse boerderij van Anna Tasca Lanza. Case Vecchie is een thuis waar de gasten als familie worden beschouwd. Je eet verse producten van het eigen land en gaat langs lokale makers van wijn en ricotta. Volg een van de themaworkshops en retraites onder leiding van gastkoks van over de hele wereld, waaronder onze culinair auteur Emiko Davies. Zo staan er voor 2023 workshops ‘tomaat’ en ‘olijfolie’ op de planning. Ook kun je er vier dagen tekenles of een cursus foodfotografie volgen. Bij het lezen en zien van de website word je al helemaal zen, laat staan als je daar bent. annatascalanza.com
Anna Tasca Lanza

Fratello & Sorella – Puglia

Op het platteland van Puglia, halverwege Ceglie Messapica en Martina Franca, wonen de Nederlandse Frans en de Italiaanse Anna. Hier hebben ze een trullo, een traditioneel puntdakhuisje, volledig ingericht als keuken. Voor een drie uur durende kookles kun je zelf een verzoek indienen voor wat je wilt leren maken of je laat de keuze over aan Frans en Anna. De gerechten worden zo veel mogelijk met zelf geteelde producten uit de moestuin bereid. De maaltijden zijn inclusief wijn, nagerecht, koffie en likeur. fratello-sorella.nl

Borgo Castello Panicaglia – Umbrië

Borgo Castello Panicaglia is een plek met een bijzondere geschiedenis. Een borgo is een middeleeuws dorpje, compleet met kerkje, ontstaan rondom een kasteel. In dit geval een kasteel dat dateert uit de dertiende eeuw. Een achtdaagse kookvakantie ziet er in grote lijnen als volgt uit: je verblijft in de mooie borgo van de Nederlandse Albert en Inger in de buurt van Assisi, je krijgt zes dagen kookles en maakt uitstapjes in de omgeving. Elke dag staat een culinair thema centraal, van wijn tot truffel, van vlees tot dessert. Ook buiten een kookvakantie kun je tijdens je verblijf een losse kookworkshop boeken om de lekkerste saus, de dunste pizza of een heerlijk Italiaans dessert te leren maken. Borgo castello panicaglia

Il Ghiottone Umbro

Il Ghiottone Umbrie overnachten
Twaalf jaar lang werkte het Deense koppel Lisbeth en Thomas als chef in een Italiaans restaurant en enoteca in Kopenhagen. De liefde voor de Italiaanse keuken was echter zó groot, dat ze twee enkeltjes naar het pittoreske Todi in Umbrië kochten.

Daar, op de top van een groene heuvel, toverden ze een achttiendeeeuws landhuis om tot een schitterende B&B, met respect voor de originele details. Zo zijn de balkenplafonds en de gewelfde plafonds bewaard gebleven en hebben ze veel hout hergebruikt. De villa heeft zodoende haar rustieke, Italiaanse karakter behouden, maar mét een vleugje Scandinavië. Denk aan lichte kamers, met het typische design uit het hoge noorden en comfortabele meubels. Een sfeervolle, maar rustgevende combinatie dus. Leuk om Lisbeth en Thomas zelf een keer te bezoeken: Il Ghiottone Umbro.

Extra tip: online kookles van Romeinse familie

Local Aromas

Local Aromas is een familiebedrijf gerund door de familie Bianchini in Rome. Zoals de naam al aangeeft, draait het bij Local Aromas om de lokale smaken van de Romeinse keuken. Hier volg je de leukste online kookworkshops van mamma Giuliana, dochters Benedetta en Valeria. Mamma Giuliana is een geweldige thuiskok, die haar recepten en kennis van haar grootmoeder heeft geleerd en dit vol trots doorgeeft aan wie ook maar wil proeven. Benedetta is een wijnsommelier, olijfoliesommelier en professioneel kaasproever. Valeria is een geschoolde banketbakker. Wil je de keuken van deze enthousiaste Romeinse familie in huis halen? Hun koekjes, risotto, gnocchi, vlees- en visgerechten en desserts leer je maken aan de hand van video’s waarop je je per maand abonneert.localaromas.com

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Tussen de bergen van Zuid-Tirol tot de ruige heuvels van Calabrië: deze zomer openden er bijzondere sterrenrestaurants waar je zeker een tafeltje wil reserveren.

Olijfolie is een gezond én lekker product, maar hoe herken je een goede extra vergine olijfolie? Onze collega van De Smaak, Paola zocht het uit.

Recept voor aubergineballetjes met Parmezaanse kaas en munt. Een heerlijk warm aperitiefhapje wat je zelf eenvoudig kunt maken.