Loading
Alle lezersreizen

13-daagse autorondreis langs de Mille Miglia-route

13 dagen vanaf € 684 p.p.

De Mille Miglia is de beroemde oldtimerrally die elk jaar midden mei gehouden wordt. Het parcours, dat elk jaar anders was, liep in ieder geval van Brescia naar Rome en weer terug en bedraagt ongeveer 1000 mijl ‘Mille Miglia’.

Ook als je niet in het bezit bent van een oldtimer is het een ware belevenis dit parcours te rijden. Wij bieden je een programma met 6 pleisterplaatsen waar je telkens twee nachten verblijft, zodat je een dag hebt om die omgeving te bekijken. Je logeert in goede 3-sterrenaccommodaties, die een prima uitgangspunt zijn voor uitstapjes.

Dag 1 (afstand vanaf Utrecht ca. 1180 km)
Aankomst in Gardone Riviera, de mondaine badplaats aan het Gardameer op ca 25 km van Brescia, het begin en eindpunt van de race.

Dag 2
Je begint de rondreis met een bezoek aan de oude stad Brescia. Aan de rand van de stad ligt het Museum van de Mille Miglia, een goed begin van de reis. De Mille Miglia werd tussen 1927 en 1957 24 keer georganiseerd. De bedenkers kwamen uit Brescia en zetten een parcours uit (dat u min of meer gaat volgen) van ca 1600 km. Het racen op de openbare weg werd door de steeds snellere auto’s te gevaarlijk en is naar de circuits verplaatst. Sinds 1982 is de Mille Miglia in ere hersteld als oldtimerrally en is een ware belevenis.

Er doen in die race modellen mee die tussen 1927 en 1957 gebouwd zijn. Je rijdt natuurlijk met je eigen auto. In de middag is Gardone Riviera meer dan de moeite waard. Hier is het huis van de avonturier D’Annunzio, Il Vittoriale, die met zijn acties de bedenkers zeker heeft geïnspireerd. Nu hangt hier een vliegtuig in de hal en ligt er een oorlogsschip in de tuin.

Dag 3 (380 km)
Vandaag ga je naar het glooiende landschap van de Marken en overnacht je bij de oude Borgo van Bargni. Je steekt de Po-vlakte over. Maar hier liggen steden als Verona en Ferrara, die meer dan de moeite waard zijn. Verona, bekend als stad van de liefde en Romeo en Julia. Die namen inspireerden Alfa tot het maken van de mooiste auto’s. De oude stad Ferrara is de fietsstad van Italië. Het lijkt net Nederland qua tweewielers.

Dag 4
Vandaag mag je Urbino niet overslaan, de geboorteplaats van de schilder Rafael. De stad is mooi bewaard gebleven, het Palazzo Ducale heeft een van de grootste kunstcollecties van Italië. Spectaculair ligt San Marino, het adelaarsnest dat al 15 eeuwen onafhankelijk is. Dit is nog steeds het geval (en inmiddels is het naast belastingparadijs een shoppingparadijs geworden).

Dag 5 (175 km)
De komende twee nachten verblijf je in of bij Spoleto (tijdens festival van Spoleto, overnacht je bij Assisi) in het zuiden van Umbrië. Onderweg volg je een deel van de oude Romeinse weg de Via Salaria. Via de door de Romeinen uitgehouwen kloof Gola di Furlo langs Gubbio en Assisi, hoewel die beide steden eigenlijk een zijstap van de Via Salaria zijn. In Assisi mag je de Franciscusbasiliek niet overslaan met haar beroemde fresco’s.

Dag 6
Spoleto is één van de mooiste steden van Umbrië, waar de historie overal vanaf straalt, de stad is al duizenden jaren van belang, te zien in haar Romeinse en middeleeuwse gebouwen. Wie wil rijden zal zeker een paar mooie uren beleven rondom de Monte Sibillini met een spectaculaire route langs worstenstad Norcia, over de 1500m hoge Piano Grande en langs het middeleeuwse Visso.

Dag 7 (125 km)
Vandaag kom je bij het keerpunt Rome, waar je niet ver van de ringweg overnacht. Onderweg rijd je langs de 168m hoge Marmore watervallen en om de 2200m hoge Monte Terminillo om via de oude Via Flaminia Rome te bereiken. Heeft u nog tijd, ga dan nog eerst even langs Tivoli met haar beroemde villa’s zoals die van het waterfestijn d’Este en die van de Romeinse keizer Hadrianus.

Dag 8
Een dag Rome, dat is (te) kort, maar met een uitgestippelde wandeling kunt u veel doen zoals het Forum en Colosseum, de Trevi Fontein en Spaanse Trappen, Navona Plein en Pantheon. Wellicht is het een weerzien en zoek je naar mooie herinneringen of juist noviteiten, zoals een bezoek aan de recent geopende kelders van het Colosseum.

Dag 9 (280 km)
Vandaag staat de Via Cassia op de route die meestal werd gevolgd naar en door Toscane. Voordat je in Toscane bent, passeer je het grootste kratermeer van Italië, Lago di Bolsena. Uitermate fotogeniek is het landschap in de Val d’Orcia, bekend om cypressen en panoramisch gelegen boerderijen. Je rijdt ook langs Siena, maar kunt de stad ook morgen bezoeken. Je overnacht in de Chiantistreek bij Tavarnelle.

Dag 10
Een van de aardigste zogenaamde scenic-routes is die van de Chianti Classico van Florence naar Siena langs wijnstadjes als Greve en Castellina. Siena mag u niet overslaan, niet alleen om het schelpvormige stadsplein, il Campo, het mooiste van Italië wellicht, maar ook om gewoon door de middeleeuwse straatjes te slenteren. Niet ver van het hotel ligt ook San Gimignano, door haar talrijke torens het middeleeuwse Manhattan genoemd.

Dag 11 (175 km)
De laatste overnachtingen zijn in het achterland van Bologna. Om de Apennijnen weer over te steken werd meestal de Passo della Futa tussen Florence en Bologna genomen. Dit geeft de gelegenheid om toch even halt te houden in Florence. Vanaf Piazzale Michelangelo heb je een mooi overzicht over de stad beneden. Maar je kunt ook langs de Ponte Vecchio of op zoek naar de David van Michelangelo.

Dag 12
De Emilia de streek tussen Bologna en Parma, is bekend om haar gastronomie zoals hammen en kazen, maar is ook bekend als Motorvalley om haar sportwagenfabrieken. Hier komen de Maserati’s, Lamborghini’s en vooral Ferrari’s vandaan. In Maranello is van dit laatste merk een mooi museum en een waardige afsluiting van een reis die oorspronkelijk een race was. En wellicht kun je ter plaatse nog een ritje in zo’n rode bolide maken.

Dag 13 (Afstand naar Utrecht ca. 1225 km)
Einde van de rondreis. Via snelwegen kom je weer uit bij Brescia een 100 tal kilometers verderop. De 1000 mijlen zitten erop. Wij hopen dat je ervan genoten hebt. Hier vandaan keer je terug naar Nederland.

Deze reis is te boeken vanaf 684 euro p.p.

Extra: bij elke boeking krijg je een jaarabonnement op magazine De Smaak van Italië cadeau (of een jaar verlenging als je al abonnee bent)!

Zo boek je deze reis

Op reizenmetsmaak.nl vind je meer informatie en kun je deze reis boeken.

LEES OOK:

Beeld: Angelo van Schaik