Terug naar overzicht
meren in Piemonte

De vijf meren van Piemonte die je niet mag missen!

Astrid van Leeuwen Casa JoopAstrid van Leeuwen vertrok in 2008 van Almere naar Magnano in Piemonte om B&B Casa Joop te starten. Voor De Smaak van Italië schrijft ze een driedelige blogserie over het prachtige gebied dat Casa Joop omringt. In deel twee zet ze de meren in Piemonte in het zonnetje. Casa Joop ligt in Della Serra di Ivrea. Dit gebied is na de ijstijd ontstaan toen er een kaarsrechte heuvelrug omhoog kwam op de grens van de provincies Turijn en Biella. Wie vanuit Aosta, Turijn of Milaan richting het gebied rijdt, kan de rug al van ver zien, met als baken de toren van Magnano. Tijdens het ontstaan van Della Serra di Ivrea hebben ook veel meren hun oorsprong gevonden.

Meren in Piemonte

De vijf bekendste meren zijn Lago Sirio, Lago San Michelle, Lago Nero, Lago Pistono en Lago di Campagna. Er zijn allerlei wandelroutes aangegeven rondom deze wateren, geschikt voor verschillende niveaus. Onderweg kom je prachtige flora en fauna tegen. meren in piemonte Op zo’n tien minuten rijden van Lago Sirio ligt Ivrea, een historische stad en het middelpunt van de Canavese. Hier is veel geschiedenis bewaard gebleven, zoals het kasteel van Ivrea, de Ponte Vecchio en het Romeinse theater. Ook vind je er vele kerken waarvan de San Gaudenzio een van de mooiste is, met de vele fresco’s van Luca Rosetti. Midden door Ivrea loopt de Dora Baltea, met een spectaculaire rivierbedding en een natuurlijke wildwaterbaan waar elk jaar vele Italiaanse en Europese kampioenschappen raften worden gehouden.

Viverone

Iets verderop ligt het meer van Viverone, ook ontstaan na de ijstijd, waar op allerlei manieren gerecreëerd kan worden. Waterfietsen, waterskiën- en boarden, zwemmen, varen, zeilen, terrasje pakken of lekker paraderen op de kleine boulevard: het kan er allemaal. Het ultieme vakantiegevoel heb je direct te pakken als je met je aperol spritz op het terras zit. meren in piemonte In het laagseizoen vaart in het weekend en in de zomer de hele week een rondvaartboot op het meer. Er zijn verschillende op- en afstappunten en als je blijft zitten duurt een tochtje ongeveer vijftig minuten. Tijdens de rondvaart leer je over de historie van het meer (op het diepste punt van het meer ligt nog een dorpje uit de ijstijd) en aanschouw je de flora en fauna die hier te vinden is. Kortom, kom eens langs in het noorden van Piemonte. Dit gebied is nog onontdekt, niet toeristisch en een prachtige plek om vakantie te vieren!