Terug naar overzicht
mountainbiken in Italië

3 mooie mountainbike routes in bij Merano

Drie mooie routes

Wil je mountainbiken in Italië? Merano is een waar mountainbikeparadijs. De hele streek is bezaaid met onvoorstelbare trails, de een nog mooier of technischer dan de ander.

Wat de mountainbike-paden in Noord-Italië gemeen hebben, is een fantastisch landschap: de indrukwekkende bergketen van de Dolomieten. Mountainbiker Jurgen Groenwals tipt ons drie trajecten in dit gebied.

De verplichte uitstap: Malgi di Naturno – Monte San Vigilio

We starten met de mooiste toer van het gebied, de tocht tussen de Malga di Naturno en Monte San Vigilio. Die begint voor ons bij de nieuwe kabelbaan Rio Lagundo, waar we hebben afgesproken met onze gidsen Klaus en Thomas. De fietsen gaan mee in de gigantische bak en in no-time klimmen we op eigen kracht verder. Die klim is op zich niets bijzonders. Het is een grote gravelweg die ons zonder al te veel problemen, vrolijk kwetterend en taterend, naar de Malga di Naturno brengt. Onderweg genieten we van de prachtige landschappen en toeristische wist-je-datjes van Klaus en Thomas. Voordat het echte werk begint, stoppen we nog even bij een hut waar we genieten van een lokale specialiteit gemaakt van vlierbessen. De klim na onze break is knarsetandend pijnlijk steil. We laveren tussen enorme stenen en dito koeien naar het plateau op Monte Tramontana. Nog even afzien voordat de afdaling kan beginnen. Op de top speelt het weer niet helemaal in ons voordeel.

Toeristische trekpleister
Dreigende wolken belemmeren wat ongetwijfeld een fantastisch uitzicht is op Val Venosta, Val Senales en de Gruppa di Tesso. Zelfs Bolzano en de Dolomieten worden nu aan het zicht onttrokken. Jammer, maar het zorgt er wel voor dat we gewoon sneller aan de afdaling kunnen beginnen. De weg naar beneden is steil en technisch, we zoeken ons een weg tussen grote rotsblokken en dreigende wortels. Klaus rijdt echter rond alsof het een rondje op een overdekte wielerpiste betreft. Waar wij onze handen in de kramp remmen, rijdt hij met zijn vingers in de neus vrolijk rij-tips strooiend in het rond. We krijgen zicht op het eerste doel van deze trip. De kerk van Monte San Vigilio is een redelijk drukbezochte toeristische trekpleister. Wandelaars kijken verbaasd op wanneer een groepje bikers het bos uit komt gedenderd. Een bezoekje aan de kerk mogen we niet overslaan, net zo min als een bord met overheerlijke verse paddenstoelen en knoedels bij Gasthof Seespitz.

Waar wij onze handen in de kramp remmen, rijdt hij vrolijk met twee vingers in de neus rond

mountainbiken in Italië

De panoramatoer – Merano 2000

De panoramatoer Merano 2000 is zo’n tocht om je hart aan te verliezen. Vandaag rijden we voornamelijk door het hooggebergte en de typische rotsformaties en panorama’s waar de Dolomieten hun bestaansrecht als UNESCO-werelderfgoed aan ontleend hebben. We zijn niet alleen op Merano 2000. Geen andere bikers, maar wel heel veel wandelaars. De trials tijdens het eerste deel van de trip zijn voornamelijk wandelpaden. Het is stevig klimmen, dus het tempo ligt niet zo veel hoger dan dat van de wandelaars, maar toch is respect voor de medegebruikers van de paden op zijn plaats. We klimmen richting Fontana Nuova. Het uitzicht belooft daar fenomenaal te zijn. Het is prachtig en zonnig weer. de klim is lang en steil, bij het kapelletje van Sankt Oswald moeten we zelfs even met de voeten aan de grond. Maar, de beloftes worden meer dan waargemaakt. We kijken uit over Monti Sarentini en staren de eindeloze diepte en verte in. Nu we toch zo ver gekomen zijn, besluiten we dan maar meteen de hele klim richting Kuhleiten-hütte te doen. We schuiven aan op het zonneterras. Een welgekomen rustpauze voor het vervolg van wat nu een onvergetelijke dag belooft te worden. Op weg naar Grubalm speelt een lekke band ons parten. Dat zorgt voor extra hoogtemeters op zoek naar een fietspomp. Op deel één van de afdeling weten we – nu we de klim al eerder hebben gedaan – werkelijk elk steentje te liggen. Het gaat hard. We daveren langs dikke rotsblokken in een prachtig natuurschouwspel.

Pure kicks
De Panoramaweg heeft zijn naam niet gestolen; het is hier indrukwekkend mooi. Niet al te moeilijk voor de ervaren mountainbiker, maar het uitzicht is om in te lijsten. Over Kreuzjöchl gaat het richting Haflinger Höhenweg. Haflinger doet bij paardenliefhebbers misschien een belletje rinkelen. De Haflinger is een paardenras, afkomstig uit Zuid-tirol en wordt in de bergen vaak ingezet als werkpaard. Hier lopen ze gewoon in het wild rond en vergezellen ze ons tijdens onze klim. Het uitzicht blijft echt verbazingwekkend fenomenaal. De oriëntatietafel leert ons alle omringende toppen kennen. De slotafdaling dient zich aan. En ja, dat betekent alweer pure kicks door dit fantastische landschap. We rijden langs Würzeralm richting Falkensteiner. Het laatste stuk is overdreven steil en gevaarlijk. Het was een lange dag, de vermoeidheid laat zich voelen. Daarom doen we het rustig aan en genieten we van een onwaarschijnlijk mooie trail die ons laat op de dag op de parkeerplaats van de kabelbaan van Merano 2000 afzet.

Het berglandschap is zo fenomenaal, dat je deze trip nooit meer vergeet

mountainbiken in italie

Sprookjesachtig mooi – Val d’Ultimo & Schwemmalm

De derde tocht is een eindje weg van Merano. We zetten koers richting Ultimo en rijden langs de prachtig helblauwe stuwmeren van Lago di Zoccolo. De Val d’Ultimo is een rustig zijdal. Op de parkeerplaats van de Kuppelwies-kabelbaan hebben we een afspraak met Stefan Kaserbacher, local en als het ware ‘verliefd’ op zijn berg. Een paar uur later zullen we helemaal begrijpen waarom. De kabelbaan brengt ons weer snel in het hart van Schwemmalm. De uitzichten zijn wederom grandioos. De meren blinken fel in het zonlicht. Niet omdat het moet voor de trail die we willen rijden, maar omdat we er rotsvast van overtuigd zijn dat het op de top nog mooier zal zijn, gaan we klimmen. De klim loopt over een brede en best wel makkelijke weg. Eén minpuntje: hij is op veel plaatsen overdreven steil, wat zorgt voor iets meer wandelen dan ons lief is. Ter hoogte van Mutegg vinden we een weergaloos uitzicht en een stukje heerlijk technisch terrein. Een verborgen en flink uitdagend wandelpad tekent voor onze afdaling en zo komen we tegen etenstijd aan in een van de mooiste hutten van Tirol.

Sprookjesachtig mooie trail 
In de Auszere Schwemmalm is het eten overheerlijk. Dit is zo’n terras waar je de hele dag zou kunnen luieren. Maar de trail waar Stefan ons naartoe stuurt, roept heel erg luid. Een onweersdreiging geeft de natuur een gevaarlijk extra groen tintje. Het lijkt alsof we door het decor van The Lord of the Rings fietsen. De vallei ziet er fantastisch uit, het is een sprookjesachtig mooie trail waarvoor we superlatieven tekort komen. Het rijden is technisch, de afdalingen en beklimmingen lopen door een prachtige vallei waar de optrekkende nevel van onweer voor een uniek schouwspel zorgt. De rest van onze tocht is een wilde afwisseling tussen gravelwegen en slingerpaadjes. Schwemmalm en Ulten zijn de minder bekende delen in en om Merano, maar met de hand op het hart kunnen we je garanderen dat het een absolute must do is. De trials in Schwemmalm zijn weergaloos, de uitzichten grandioos, het eten in Auszere Schwemmalm overheerlijk.

Het lijkt alsof we door het decor van The Lord of the Rings fietsen

Praktische informatie 

Materiaal huren
Fietsen huren? Informatie over routes nodig? Uitstekende gidsen? Dan sturen we je graag naar de Ötzi Bike Academy van Klaus Nischler.

Reizen
Afstand Utrecht – Merano ca. 1100 km
De dichtstbijzijnde luchthavens zijn in Innsbruck (Oostenrijk) en Verona. Eenmaal ter plaatse kun je rekenen op stipt en snel openbaar vervoer of een auto huren. Merano ligt op ongeveer twee uur rijden van beide luchthavens. Vanaf Utrecht is het ongeveer elf uur rijden naar Merano.

Tekst: Jurgen Groenwals. Fotografie: Bas Wit

Meer over fietsen in Italië