Terug naar overzicht
Amalfi godenpad

Zondagse ontdekkingen in Italië, Nocelle aan de Amalfikust

Over Nocelle

Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uittrekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. Jos van den Bergh deelt zijn tips over die zondagen. Dit keer over Nocelle, een authentiek dorpje vlakbij het toeristische Positano.

Nocelle ligt op een steenworp afstand van één van de meest bezochte plaatsen van Italië. Sterker nog als je op de punt van het koepeldak van de okergele Duomo Santa Maria Assunta zou kunnen staan en vanaf daar een zojuist van het kiezelstrand opgeraapt steentje omhoog zou gooien, kun je bijna letterlijk invulling geven aan dit spreekwoord van nabijheid. Want zo dichtbij het centro storico van het mondaine Positano ligt de plek die centraal staat als één van onze zondagse ontdekkingen.

De mooiste kustweg

Hoewel Positano zeker in de zomermaanden platgelopen wordt door toeristen uit de gehele wereld, is er vlakbij maar wel zo’n 440 meter hoger op de kliffen van de Costiera Amalfitana toch een dorpje waar de hectiek van de jetset-kust meteen verleden tijd is. Ook een plek waar je nog niet eens zo heel lang geleden simpelweg niet met de auto kon komen. Want toen de fraai gekleurde Fiat 500’s vijf of zes decennia terug al over de mooiste kustweg van Positano naar Amalfi scheerden, liepen naar onze borgo van vandaag slechts bepakte ezeltjes over rotsachtige paadjes omhoog. Een slecht begaanbaar pad, meer was er niet. Pas veel later kon je ook met de auto de hoogte in. Nog altijd is het zeven kilometer slingeren over een akelig smal weggetje.

Positano

In de bocht van de kustweg bij Positano die vanuit Sorrento via Positano en Amalfi naar Vietri sul Mare leidt, sla je vanuit Sorrento gereden linksaf omhoog naar Nocelle. Hoewel de kustweg soms al best uitdagend rijden is, de bussen zijn net iets te breed voor deze volgens velen de mooiste weg ter wereld en in de zomer staan er overal auto’s op geparkeerd, wordt de slingerende route naar onze bestemming een extra uitdaging. Ruimte is er immers niet langs de Amalfitaanse kust. Iets wat ik overigens niet kan zeggen over de toeristische belangstelling voor dit schiereiland. Want als er ergens toeristen naar Italië komen, dan is het hier rond Positano.

Drukte rond de duomo

De rotsen steken langs de hele waterlijn verticaal uit zee en op de plekjes waar ze iets minder steil de hemel in prikken, liggen de mooiste dorpjes tegen de hellingen geplakt. Met Positano als bekendste oord. De stad is zeker mooi, heeft niet voor niets zijn plekje op menig kunstwerk veilig gesteld, maar is wat mij betreft wel wat platgelopen door voetstappen uit de hele wereld. Wat een drukte daar rond de gele duomo!

Authentiek dorpje Nocelle

Het authentieke leven zoek je rond Positano wellicht tevergeefs maar kom je gelukkig nog wel tegen in Nocelle. Het dorpje is niets meer dan een oude maar bijzonder vriendelijk ogende borgo die zo’n 450 meter boven Positano op de bergen ligt ‘gelijmd’. Het dorp kenmerkt zicht door totale rust in een über-mediterrane sfeer van bloemen, wijnranken, citroenen (we zijn hier op de bakermat van de Limoncello) en kleurrijke tuintjes. De bebouwde kom is tevens het eindpunt van de weg die je uitsluitend stijgend van de drukke kustweg naar het dorp leidt. En die verharde route ligt er pas een decennia of zes. Bij tijd en wijlen is het maximaal één rijbaan brede traject ook een dagje dicht vanwege onderhoud of steenval. Incidenten die keurig in of op de lokale media worden vermeld, want het sluiten van de weg betekent voor de bewoners van Nocelle een dagje thuisblijven. En dat thuis bivakkeren daarboven is geen straf.

Spectaculaire kust

De oude borgo ziet er pittoresk en mooi bijgehouden uit. Persoonlijk houd ik van de inspirerende tuinen die hier tussen de huizen liggen en die overal worden afgewisseld met spectaculaire uitzichten op de Amalfitaanse kust. In de zomer is de blik op de Golfo di Positano met al zijn superjachten nog eens extra amusant. De rijkdom daar beneden in het water staat in schril contrast met het authentieke Italiaanse leven hierboven op de berg. In Nocelle geniet je nog in alle rust van wat misschien wel de meest spectaculaire kust ter wereld is. Een mooi recept dus.

Eet-, ijs- en fruitwagens

De weg naar Nocelle houdt het net voor de antico borgo voor gezien en loopt daar dood op een klein parkeerterrein. Hier kun je meestal goed je auto kwijt. Veel beter dan beneden in elk geval, waar je zowel voor als na Positano je bolide bijna in een boom moet hangen als je even wilt gaan zwemmen in het magisch blauwe water van de zee. Leuke bijkomstigheden van het eindpunt in Nocelle zijn ook de eet-, ijs- en fruitwagens die hier vaak geparkeerd staan en ervoor zorgen dat je iets voor de inwendige mens kunt krijgen zodra je het dorpje binnengaat. Je bent in dit dorp immers niet gekomen om te winkelen, die zijn er namelijk niet en de allervriendelijkste bewoners verwijzen je voor middenstand in welke vorm dan ook terug naar Positano. “Daar zijn er genoeg,” antwoordt een oud dametje nonchalant. Ons wel achterlatend met de gedachte hoe zij elke week aan haar boodschappen komt. Het moet immers geen feest zijn om met een Panda automaat voor de meest vanzelfsprekende inkopen over die erg smalle weg helemaal naar Positano te moeten afdalen. Enfin, ze krijgt er wel een goddelijk uitzicht voor terug en kan altijd nog de trap van 1500 treden naar beneden nemen.

Godenpad

Over goddelijkheid gesproken zit je in Nocelle per definitie goed. Het dorp is namelijk het begin van het Sentiero degli Dei, het pad van de Goden. De hogere machten gaven met liefde hun naam aan dit ultieme wandelpad dat van hier over de bergen loopt naar het verderop gelegen Bomerano. Vele kilometers loopplezier in bossen, tussen wijnranken en met de meest magnifieke vergezichten die je langs deze kustlijn kunt hebben. Vanwege de gemiddelde hoogte van 500 meter boven zeeniveau loop je er volgens de overlevering erg dicht bij de goden. Machten die maar wat blij zijn met dit pad en er met vreugde hun naam aan gaven. Een mooiere plek op de aarde waarover zij waken is er namelijk niet.

Bubbel met uitzicht

In die buitenaardse schoonheid zit dan ook de aantrekkingskracht van het dorpje Nocelle. In tutta la sua bellezza, in al haar schoonheid, de Costiera Amalfitana opsnuiven en er zonder de toeristische massa die de rest van de kust teistert van kunnen genieten.

Doen dus die goddelijke wandeling vanuit Nocelle! Er in de vroege morgen als het nog niet te warm is op het parkeerterrein aan beginnen en dan aan het eind van de middag naar Nocelle terugkeren. Gelukkig zit er vlak voor terugkomst bij de auto een leuk tentje aan het Godenpad. Eentje onder rieten matten, met tomatenplanten langs het terras en begroeid met druivenranken. Een terras waar ze ook een heerlijk koude bubbel serveren. Een welverdiend drankje na zo’n wandeltocht, dat je al turend over de diepblauwe zee met in de verte Salerno en de bergen van de Cilento in deze paradijselijke setting kunt opdrinken. En dan weet ik ineens waarmee een ingeslapen dorpje boven misschien wel de drukste kust van Italië pas echt kan overweldigen.

Wil je zelf naar de Amalfikust?

Wij weten precies waar je moet zijn! Bekijk onze reisaanbieding.

Bekijk ook:

  • Jos van den Bergh (1973) werkt al jaren in de Nederlandse mediawereld maar komt al minstens zo lang in elke uithoek van de Laars. Voor ons blijft hij dat nog even doen, rijdt hij kriskras door de Laars en deelt hij zijn tips over de talrijke zondagse ontdekkingen die het land rijk is.

Meer over Zondagse ontdekkingen van Jos van den Bergh

Lago di bolsena

Lago di Bolsena, het vulkanische meer

Over Lagi d Bolsena Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uit trekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. De grote ontdekkingstocht

Lees meer »
Osimo Le Marche

De historische stad Osimo in Le Marche

Over Osimo Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uit trekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. De grote ontdekkingstocht naar een

Lees meer »
La Torre Vecchia Gallipoli

Vissersstad Gallipoli in Puglia

Over Gallipoli Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uit trekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. De grote ontdekkingstocht naar een

Lees meer »
abruzzo

Roadtrip langs bergen, borghi en trabocchi in Abruzzo

Over Abruzzo Abruzzo is de regio waarin bergen en zee harmonieus samenkomen. Hier ga je letterlijk binnen het uur van bergtop naar vloedlijn. En dat is precies wat we gaan doen. We nemen je mee van de trabocchi aan de kust, via mooie dorpjes aan de voet van de Gran Sasso, naar kasteeloorden in de bergen en

Lees meer »