Terug naar overzicht
Sulmona regio Abruzzo

Op zoek naar ridders in Sulmona in de regio Abruzzo

Over Sulmona

Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uittrekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. Jos van den Bergh deelt zijn tips over die zondagen. Dit keer over Sulmona, een mooie stad in de regio Abruzzo.

Diep weggestopt in de bergen van Midden-Italië ligt aan de slingerende strada statale, die Pescara aan de Adriatische oostkust verbindt met het mondaine Napels aan de westkant, het stadje Sulmona. Een regionaal centrum met toch nog zo’n 25.000 inwoners dat zich op een bescheiden plateau boven de vlakte van de riviertjes Vella en Gizio uitstrekt.

Groot natuurpark

Sulmona is aan de voet van het Parco Nazionale della Majella gesitueerd. Het Majella-park is één van de grote natuurparken in het hart van de Apennijnen waar nog wolven, adelaars en zelfs een paar beren leven. Niet ver van deze streekstad, aan de weg naar het eveneens gezellige Popoli, kun je dan ook rechts afslaan, de bergen verder inrijden en bij een speciaal wolvenpark de wilde dieren in hun natuurlijke habitat bewonderen. De moeite waard voor iedereen die eens wolven in het echt wil zien! Gidsen aldaar vertellen overigens meer dan alleen wolvenverhalen, je krijgt er tekst en uitleg over de hele flora en fauna van dit afgelegen gebied.

Ligging in bergachtig gebied

De stad Sulmona is oud en bestaat al sinds de periode waarin de Samnieten zo’n 2500 jaar terug Midden-Italië bevolkten. Door haar ligging in het bergachtige gebied van de Apennijnen is de stad echter verschillende keren door aardbevingen getroffen. Al eeuwen rommelt de aarde hier bij tijd en wijlen en ook Sulmona kon niet altijd de dans ontspringen. De laatste beving die de stad grotendeels verwoestte was die van 1706. De schade die toen is aangebracht is nog altijd zichtbaar in het huidige straatbeeld. Je ziet het bijvoorbeeld aan de gemixte bouwstijl van de kathedraal San Panfilo, het gebouw heeft bij het natuurgeweld veel van zijn oorspronkelijke overmacht verloren.

Barokke gevels

Tegenwoordig zijn het vooral de barokke gevels van andere kerken die indruk maken. Hiervan is de nabij het centrale plein XX Settembre gelegen complex van de Santissima Annunziata het mooiste voorbeeld. Naast een zeer gedetailleerde voorzijde met klassieke zuilen is het interieur met zijn barokke beelden en uitgesproken beschilderingen zeker een bezoek waard. Vanwege haar glamour wordt juist deze kerk en niet de San Panfilo daarom vaak als de stedelijke kathedraal aangezien, .

Heerlijk toeven op zon- en feestdagen
Hoewel je er elke dag terecht kunt voor een dosis authentieke beleving van de Abruzzo is het op zon- en feestdagen helemaal heerlijk toeven in Sulmona. Er zijn genoeg authentieke restaurants of leuke terrassen te vinden en dus kun je er uitstekend lunchen of tot laat in de avond buiten op een terras zitten. Voor wie authentiek wil eten is er de locanda medievale op de Piazza XX Settembre. Het restaurant biedt een lokale kaart en het interieur is geheel in de middeleeuwse sfeer van Sulmona uitgevoerd, inclusief verwijzingen naar het gevierde ridderverleden.

Flitsende paardenrace
De stad Sulmona kent daarbij ook vandaag nog talrijke festiviteiten, zeker gedurende de zomermaanden en in september. Zo wordt er in het laatste weekend van juli traditioneel het Giostra Cavalleresca gehouden. Een feest waarbij de ‘ridders’ van elke wijk, de quattro sestieri en de tre borghi, het tijdens een flitsende paardenrace op het grote plein tegen elkaar opnemen en daarbij zoveel mogelijk ringen van variërende grootte aan hun lans moeten zien te rijgen. Elke ring levert punten op, de grote minder dan de kleine ringen waarvoor de betreffende cavaliere immers alle precisie uit de kast moet halen. Een uitbundig spektakel waaromheen een weekend vol kleurrijke optochten, joviaal vaandelzwaaien en historisch tromgeroffel wordt georganiseerd. Ook de reden dat elke wijk altijd zijn eigen vlag heeft buiten hangen.

Aquaduct

Een andere bijzonderheid van Sulmona is het 21 bogen tellende aquaduct dat de grote Piazza Garibaldi, het plein van de Giostra Cavalleresca, overspant. Het ingenieuze systeem werd in de 13e eeuw gebouwd door koning Manfred van Sicilië en verkeert nog altijd in perfecte staat. De constructie geeft de Piazza een bijzonder aanzien en via brede trappen loop je onder de bogen van de oude stad naar het royale plein, waarna achter de huizen die de piazza flankeren de bergen van de Majella oprijzen. Weer terug omhoog kun je aan het begin van het aquaduct, daar waar de Corso Ovidio begint, water drinken bij de Fontana del Vecchio. Deze fontein vormt het einde van het oude aquaduct.

Aantrekkelijke uitvalsbasis

De sfeer van middeleeuwse folklore, de mooie bouwstijlen en de mogelijkheden om de lokale (berg)keuken te verkennen maken Sulmona tot een aantrekkelijke uitvalsbasis voor wie eens de natuurparken van midden-Italië wil bezoeken. De Majella ligt om de hoek en ook de nog iets hogere Gran Sasso is binnen 60 autominuten bereikbaar. Ook een dagje Rome is goed te doen, via de Autostrada ben je er in anderhalf uur. Maar het belangrijkste argument om Sulmona te bezoeken is misschien wel de authenticiteit van de stad, Je zult hier gedurende het seizoen maar mondjesmaat buitenlanders tegenkomen en ook de Italianen zelf komen niet in tanti naar dit regioplaatsje. De reden daarvoor laat zich raden: het is zeker niet het gebrek aan sfeer of bezienswaardigheden die hier bezoekers weghoudt, het is vooral de relatief afgelegen ligging die mensen hier vaak voorbij doet rijden. En hoewel de afrit van de snelweg Pescara-Rome niet eens zo heel ver weg is, blijkt de stad daarmee voor velen teveel verscholen tussen de Majella-bergen. Hier in Sulmona ben je vooral op ridderbezoek en dat alleen al maakt van dit stadje een heerlijke ontdekking.

BEKIJK OOK:

  • Jos van den Bergh (1973) werkt al jaren in de Nederlandse mediawereld maar komt al minstens zo lang in elke uithoek van de Laars. Voor ons blijft hij dat nog even doen, rijdt hij kriskras door de Laars en deelt hij zijn tips over de talrijke zondagse ontdekkingen die het land rijk is.

Meer columns van Jos van den Bergh

Lago di bolsena

Lago di Bolsena, het vulkanische meer

Over Lagi d Bolsena Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uit trekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. De grote ontdekkingstocht

Lees meer »
Osimo Le Marche

De historische stad Osimo in Le Marche

Over Osimo Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uit trekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. De grote ontdekkingstocht naar een

Lees meer »
La Torre Vecchia Gallipoli

Vissersstad Gallipoli in Puglia

Over Gallipoli Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uit trekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. De grote ontdekkingstocht naar een

Lees meer »
abruzzo

Roadtrip langs bergen, borghi en trabocchi in Abruzzo

Over Abruzzo Abruzzo is de regio waarin bergen en zee harmonieus samenkomen. Hier ga je letterlijk binnen het uur van bergtop naar vloedlijn. En dat is precies wat we gaan doen. We nemen je mee van de trabocchi aan de kust, via mooie dorpjes aan de voet van de Gran Sasso, naar kasteeloorden in de bergen en

Lees meer »
Castelsardo Sardinie

Wij ontdekten Castelsardo op Sardinië

Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uittrekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. Jos van den Bergh deelt zijn tips over

Lees meer »
arroga

Skiën in Valdidentro nabij Bormeo

Over skien in Valdidentro Feestelijk zijn ze altijd, de zondagen in Italië. Het wekelijkse moment dat het hele land er stijlvol aangekleed met familie en vrienden op uittrekt naar de mooiste picknicks of de beste stranden. Jos van den Bergh

Lees meer »