Terug naar overzicht

Citytrip Orvieto: tips voor 48 uur in deze leuke stad in Umbrië

Orvieto ligt boven op een van de groene heuvels in het zuiden van Umbrië, op slechts een uur van Rome. Je kunt het stadje dus goed combineren met een trip aan de Eeuwige Stad, maar ook met een vakantie in (uiteraard) Umbrië, Lazio en Zuid-Toscane. Aan één of twee dagen heb je voldoende.

Dag 1 – 09:00 uur

Een fijne plek om de dag te beginnen is het café van Teatro Mancinelli. Na een kop koffie met een cornetto (croissant) kun je voor slechts twee euro een kijkje nemen in het negentiende-eeuwse, neoclassistische theater – volgens sommigen zelfs het mooiste van het land. Grote blikvanger hier is het comodino, het enorme podiumdoek met een schildering, waarop de verdrijving van de Goden uit Orvieto te zien is. Loop vooral ook rond door de verlaten gangen en rijk versierde kamers naast de zaal.

Hoogtepunt
Omdat het nog vroeg is, is het verstandig om vast koers te zetten richting de Duomo. Zo ben je de grootste drukte nét voor. De kathedraal, gebouwd tussen de dertiende en zestiende eeuw, is het absolute hoogtepunt van de stad. Hoewel we vandaag heel wat gewend zijn, blijft hij adembenemend mooi. Van de mozaïeken afbeeldingen, verfijnde sculpturen en bronzen beelden op de gevel tot aan de overweldigende schilderingen van Luca Signorelli binnen. Dit moet voor de middeleeuwse katholieken onvoorstelbaar en onmenselijk mooi zijn geweest. En zelfs eeuwen later kan er nog weinig tegenop.

12:00 uur: cucina umbra

In de straten van Orvieto is het heerlijk wandelen en winkelen. Je vindt er kleine ondernemers, die onder meer antiek, keramiek
en kleding verkopen − er is hier nauwelijks een keten te bekennen − en volop restaurants. Wie traditionele gerechten wil proeven, kan daarvoor het beste naar Tratorria La Grotta gaan. Hier runt de familie van Franco al 53 jaar een restaurant waar ze niet bepaald met de tijd meegaan. In positieve zin: er wordt gekookt naar de seizoenen en niks uit de diepvries gehaald. En zoals het de echte Italiaan betaamt worden er weinig ingrediënten gebruikt. Franco: ‘Dat is het lastigste koken. Je moet echt een goed oog hebben voor de juiste ingrediënten.’ Wie la cucina umbra zegt, zegt direct truffel en wild zwijn. Deze kun je zelfs tegenwoordig het hele jaar door eten, op de witte truffel na. Natuurlijk ben je haast verplicht om die te proeven tijdens een vakantie in Umbrië, maar eet ook wat de jaargetijden te bieden hebben. Zo werden wij verrast met een verrukkelijke pompoenlasagne!

16:00 uur

De middag leent zich perfect om de Torre del Moro te beklimmen, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over de hele stad en de wijngaarden eromheen. De 47 meter hoge toren is gebouwd in de dertiende eeuw als een teken van macht. Dat mag vandaag dan niet zo bijzonder hoog zijn, wie de trappen beklimt, oordeelt anders. Hoewel je een deel met de lift kunt doen, moet je toch nog 240 treden trotseren. Bezoek de Torre del Moro eind van de middag of in de ochtend, wanneer het zonlicht prachtig over de stad en heuvels schijnt. (entree € 2,80)

Dag 2 – 10:00 uur: in de grotten

Van de hoogte gaan we de volgende dag de diepte in, namelijk naar de grotten van Orvieto. De Etrusken begonnen al in de derde eeuw voor Christus aan de bouw van de stad boven op een vulkanisch tufstenen plaat. Ruim tweeduizend jaar hebben de bewoners tufsteen uit deze plaat
gewonnen, met als resultaat dat er een ondergronds gangenstelsel is ontstaan, waar je sporen uit allerlei tijden ziet terugkomen: Etruskische ruines, middeleeuwse architectuur en sporen uit de renaissance. Het is een eindeloze aaneenschakeling van trappen, tunnels en kamers. De grotten zijn zodoende alleen met een gids te bezoeken. De rondleidingen duren ongeveer een uur en zijn op vaste tijden. (entree € 6, elke dag om 11:00 en 16:00 uur)

16:00 uur – wijnstad Orvieto

Dankzij de vulkanische grond is Orvieto een populair wijngebied. In de omgeving wordt dan ook een van Italiës beste witte wijn geproduceerd: de Orvieto DOC. Dat de wijn vernoemd is naar de stad, in plaats van de streek, is overigens erg bijzonder. Deze eer is alleen weggelegd voor grote namen als Barolo en Barabresco, én dus Orvieto. Hoewel de witte wijn hier domineert, timmert de rode flink aan de weg. De bewoners zijn al om, maar ze hebben nog even geduld nodig voordat hun mooie orvieto rosso buiten de grenzen net zo populair is als hun bianco. Veel wijnboeren in de omgeving hebben hun domeinen opengesteld, waar je ter plekke kunt proeven. Een ideale afsluiter van je weekend in Orvieto. Alleen nog even bepalen wie terug de heuvel op rijdt…

3x lekker eten in Orvieto 

1. Trattoria La Grotta
Traditioneel familierestaurant waar alleen met verse ingredienten wordt gewerkt. Wie de typische keuken van Umbrië wil proeven, is hier aan het juiste adres! Via Luca Signorelli 5

2. Trattoria La Palomba
Weg van de gebaande paden vind je Trattoria La Palomba. Aanrader is de spaghetti all’ascuro: een soort carbonara met truffel. Of bestel hun andere specialiteit palomba, duif. Via Cipriano Macente 16

3. Trattoria La Pergola
Toegankelijk restaurant met goede lokale gerechten. Probeer een plekje te bemachtigen in de tuinkamer. Via dei Magoni 9/B

Wil je in Orvieto overnachten?

Dit zijn 2 leuke adressen:
1. La Badia di Orvieto €€
Net buiten de stad ligt dit prachtige hotel, gevestigd in een voormalig klooster. Vanaf hier kijk je precies uit op de stad. Een aanrader!
labadiahotel.it

2. Palazzo Piccolomini €€-€€€
Op steenworp afstand van de Duomo ligt Palazzo Piccolomini, dat ooit in handen was van de pauselijke familie Piccolomini. Tegenwoordig doet het dienst als hotel, met verzorgde kamers én een privéparkeerplaats, geen overbodige luxe in het centrum. palazzopiccolomini.it

LEES OOK: