Ristorante, trattoria en osteria: wat is het verschil precies?
Terug naar overzicht

Ristorante, trattoria en osteria: wat is het verschil precies?

Een hapje eten doen we graag in Italië. Genoeg leuke zaakjes te vinden. Maar wat is het verschil precies tussen een risorante, trattoria en een osteria?

Ristorante
Een ristorante is de meest formele van deze eetgelegenheden. In deze zaken is er formele bediening, een vaste menukaart met daarnaast specialiteiten van de dag.

Trattoria
Een trattoria is wat informeler, vaak een familiezaak met la mamma of nonna in de keuken en meestal wat vriendelijker geprijsd. Vaak wordt er met lokale producten van het seizoen gekookt. Een trattoria zit een beetje tussen een ristorante en osteria in.

Osteria
Een osteria is de budgetoptie. Heel vroeger kon je hier terecht voor een glas wijn en nam je zelf eten mee. Tegenwoordig eet je er ook lokale specialiteiten of kleine hapjes.

Het onderscheid tussen de eetgelegenheden is steeds minder zichtbaar of belangrijk. Zo worden veel osterie meer upmarket zaken.

Pizzeria
Uiteraard zijn er genoeg uitstekende pizzeria’s in Italië. Bij een pizzeria kun je vaak ook andere gerechten bestellen, zoals een salade of een pasta. Dit zijn de 5 beste pizzeria’s van dé pizza-bakermat Napels

Enoteca en birreria
Als je alleen iets wilt drinken, ga dan naar een enoteca (wijnbar) of birreria (biercafé). Hier drink je trouwens de lekkerste speciaalbiertjes in Rome.

LEES OOK: