Terug naar overzicht
Ristorante, trattoria en osteria verschil

Ristorante, trattoria en osteria: wat is het verschil precies?

Een hapje eten doen we graag in Italië. Genoeg leuke zaakjes te vinden. Maar wat is het verschil precies tussen een risorante, trattoria en een osteria?
Ristorante
Een ristorante is de meest formele van deze eetgelegenheden. In deze zaken is er formele bediening, een vaste menukaart met daarnaast specialiteiten van de dag.
Trattoria
Een trattoria is wat informeler, vaak een familiezaak met la mamma of nonna in de keuken en meestal wat vriendelijker geprijsd. Vaak wordt er met lokale producten van het seizoen gekookt. Een trattoria zit een beetje tussen een ristorante en osteria in.
Osteria
Een osteria is de budgetoptie. Heel vroeger kon je hier terecht voor een glas wijn en nam je zelf eten mee. Tegenwoordig eet je er ook lokale specialiteiten of kleine hapjes.

Het onderscheid tussen de eetgelegenheden is steeds minder zichtbaar of belangrijk. Zo worden veel osterie meer upmarket zaken.

Heb jij altijd al eens bij de beste Italiaan van Nederland willen eten? In Amsterdam eet je bij de beste Italiaan. Bij dit Italiaanse restaurant eet je alles behalve pizza.
Pizzeria
Uiteraard zijn er genoeg uitstekende pizzeria’s in Italië. Bij een pizzeria kun je vaak ook andere gerechten bestellen, zoals een salade of een pasta.

Pizza eten in Napels? Dit zijn de vijf beste pizzeria’s van de stad.
Enoteca en birreria
Als je alleen iets wilt drinken, ga dan naar een enoteca (wijnbar) of birreria (biercafé). Hier drink je de lekkerste speciaalbiertjes in Rome.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Tussen de bergen van Zuid-Tirol tot de ruige heuvels van Calabrië: deze zomer openden er bijzondere sterrenrestaurants waar je zeker een tafeltje wil reserveren.

Net geopend of een gouwe ouwe; favoriete Italiaanse restaurants in heel Nederland. Hier staan alle tips.

De Nederlandse Meike Krüger reisde de hele wereld over, op zoek naar de lekkerste recepten.