Terug naar overzicht
pisa

Pisa: meer dan alleen de scheve toren

Die scheve toren van Pisa heeft iedereen weleens gezien. Misschien op vakantie in Toscane, of bij een kinderspelletje of op de muur bij de lokale pizzeria. Maar wist je dat Pisa zo veel meer te bieden heeft dan alleen haar toren? Onze Italiaanse blogger Nicola Bandini licht de leukste onbekende plekken voor je uit. 

Het historische centrum is verdeeld in vier districten, alwaar je smalle steegjes, verborgen hoekjes en pleinen vindt waar in het verleden belangrijke gebouwen en kleine botteghe van kunstenaars stonden.

Het Plein der Wonderen
Sinds 1987 staat het beroemde piazza op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het plein, officieel het Piazza del Duomo, vind je de belangrijkste religieuze monumenten zoals de kathedraal, de doopkapel, het Camposanto en de scheve toren. In de kathedraal, die officieel de Santa Maria Assunta heet, ligt de beschermheilige van Pisa begraven, San Ranieri. Net als meerdere gebouwen in Pisa is ook deze kerk een beetje geheld in de loop der jaren. De doopkapel ernaast is opgedragen aan Johannes de Doper. Het is de grootste van heel Italië, maar vanbinnen is de kapel amper versierd. Het Camposanto (het Heilige Veld) is een ommuurde begraafplaats en volgens sommigen de mooiste begraafplaats ter wereld. De Italiaanse schrijver Gabriele d’Annunzio noemde al deze monumenten ‘wonderen’ vanwege hun schoonheid, vandaar ook de (bij)naam van het plein.

De Academische Botanische Tuinen
Deze kleine baken van rust, op een steenworp afstand van het piazza, werd aangelegd in 1544 en is daarmee een van de oudste academische botanische tuinen ter wereld. Je kan er een wandeling maken in een arboretum (bomentuin) tussen de coniferen, waterplanten en medicinale planten, en er is een herbarium met ongeveer driehonderdduizend verschillende soorten gedroogde planten.

Piazza dei Cavalieri
Het Plein van de Ridders is het op één na belangrijkste plein van de stad. Aanvankelijk vormde het plein het centrum van de politieke macht in Pisa, later zat hier het hoofdkwartier van de Militaire Orde van Sint Stefanus. Die politieke en militaire functie heeft het plein inmiddels verloren. Vandaag kom je er voornamelijk voor de schoonheid van het piazza, dat omgeven wordt door palazzo’s in renaissancestijl. In het Palazzo della Carovana huist de Scuola Normale Superiore , een van de beste instituten van Italië en van heel Europa voor studies als menswetenschappen, literatuur en filosofie.

Piazza delle Vettovaglie

De naam ‘Het Plein van de Etenswaren’ verraadt eigenlijk al waar het voor bedoeld is. In de tijd van De’ Medici fungeerde het als een marktplein. Vroeger werden er vlees- en tarwemarkten gehouden, tegenwoordig kan je er ’s ochtends fruit en groenten kopen. Aan het einde van de middag openen in de zuilengalerijen de bars en vinerie, waar je eenaperitivo of een glas wijn kan nuttigen.

Borgo Stretto
Het is leuk om in de zuilengalerij van deze smalle straat in het hart van Pisa te lopen. Neem een kijkje in de winkels, drink een espresso of haal een ijsje in een van de vele barretjes.

Lungarni

De lungarni zijn de vier historische wegen die langs de oevers van de rivier de Arno lopen. Op deze wegen vind je schitterende gebouwen uit de renaissance. Door de atmosfeer en het licht van de zonsondergang is het echt een bezoekje waard. Voor wie tot in de late uurtjes door wil gaan, vormen de lungarni de ideale plek om wat te drinken of om gezellig op de balustrade langs de rivier te zitten (maar pas op dat je er niet in valt!). Elk jaar op 16 juni wordt het Luminaria van San Ranieri gehouden, een lichtfeest ter ere van deze beschermheilige. Duizenden kandelaren verlichten dan de lungarni, waardoor er een prachtige en unieke sfeer ontstaat.

Corso Italia
Als je wilt winkelen ben je hier op de juiste pek. In deze straat vind je, naast de traditionele souvenirwinkels en de vele eetcafés, veel Italiaanse kledingzaken en modehuizen. Shoppen in deze winkels is alleen niet echt weggelegd voor mensen met een beperkt budget, de prijzen zijn er namelijk best hoog. De Corso Italia is ook de hoofdweg die het Centraal Station verbindt met het stadscentrum.

Palazzo Blu
Ooit woonde er in het Palazzo Blu een belangrijke adellijke familie uit Pisa, tegenwoordig kan je in het blauwe pand kunsttentoonstellingen bezoeken. Tot 5 februari is er in het Palazzo Blu een tentoonstelling te zien met meer dan honderdvijftig werken van de beroemde meester van het surrealisme, Salvador Dalì.

Kerk van Santa Maria della Spina
Dit piepkleine kerkje van marmer ligt pal aan de Arno. Het is een buitengewoon voorbeeld van gotische stijl, met spitsen, frontons (puntgevels), tabernakels en sculpturen van geweldige schoonheid.

Tuttomondo, de muurschildering van Keith Haring
Aan het einde van de Corso Italia, dicht bij het treinstation, vind je de grootste muurschildering van Europa. Het werk heet Tuttomondo en is van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring, die in 1989 de muur van de kerk van Sant’Antonio Abate beschilderde. De dertig dynamische illustraties vertegenwoordigen het idee van vrede en harmonie in de wereld.

Via San Martino
De Via San Martino was in de middeleeuwen een belangrijke handelsplaats voor koopmannen uit andere steden en culturen. Vandaag de dag is de Via San Martino een mooi straatje met historische gebouwen, leuke cafés en goede restaurants die gerechten van over de hele wereld serveren.

Giardino Scotto
De Giardino Scotto is een grote stadstuin met een antiek fort gebouwd door de Florentijnen in 1440. De rustgevende tuin is dé plek waar de inwoners van Pisa komen om een wandeling maken, studeren of gewoon even in de zon uitrusten. Je kan er gratis naar binnen en in de zomer organiseert de Scotto muziekfestivals en is er een openluchtbioscoop.