De portici van Bologna zijn sinds kort UNESCO erfgoed
Terug naar overzicht

Dit stukje Italië is sinds kort UNESCO werelderfgoed

Met meer dan 50 vermeldingen heeft Italië de meeste UNESCO werelderfgoed plekken. En sinds kort kunnen de Italianen trots zijn op nóg een plek. Onlangs zijn namelijk de portici van Bologna benoemd tot werelderfgoed.

Bijna 62 kilometer lang zijn ze, de portici van Bologna. De bijzondere zuilengalerij voert je dwars door het eeuwenoude stadscentrum van de Noord-Italiaanse stad en is sinds kort bijgeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De oudste bogen dateren uit 1100, toen de uitbreiding van de universiteit van Bologna leidde tot de behoefte aan nieuwe stedelijke ruimtes waar professoren en studenten elkaar konden ontmoeten. In de zomer boden ze bescherming tegen de zon en in de winter tegen de regen; al snel werden de portici een geliefd symbool van de stad. Bij de Porta Saragozza, een oude stadspoort ten westen van het centrum, begint de langste overdekte zuilengalerij ter wereld. Het spectaculaire eindpunt is de Madonna di San Luca, een prachtig kerkje hoog op een heuvel boven de stad. De vier kilometer lange portico telt maar liefst 666 bogen en is absoluut de moeite waard.

UNESCO

De breedste en de smalste

De breedste portiek van de stad is de vierzijdige portiek van de basiliek van S.Maria dei Servi in ​​Strada Maggiore, ontworpen aan het einde van de 14e eeuw, en de smalste, met zijn 95 cm, bevindt zich in Via Sanzanome.

BEKIJK OOK:

Fotografie: Sofie Delauw & Inger van der Ree