Arezzo

Arezzo is een middeleeuwse vestingstad en ligt in de regio Toscane. Elke maand is er een antiekmarkt te vinden in de stad.

Florence

Arezzo, wat is er in deze historische stad te doen?

Midden in het groen, tussen Florence en Perugia, ligt het historische juweeltje Arezzo verscholen. Misschien ken je het Toscaanse stadje van de filmklassieker La vita è bella van Roberto Benigni die hier werd opgenomen. Óf van de befaamde antiekmarkt. Op deze pagina vind je alles over de stad, van de mooiste bezienswaardigheden tot leukste activiteiten.

Regio Arezzo

Dit zijn de must-sees in Arezzo

Piazza Grande

Al sinds 1968 verandert het centrale plein elk eerste weekend van de maand in een ware schatkamer. Het schuin aflopende Piazza Grande staat dan vol met onder meer antiek, vintage items, sieraden en kunst. Maar ook op een ‘gewone’ dag in Arezzo kun je er je ogen uitkijken. Geniet van de middeleeuwse gebouwen, sfeervolle cafés en oude ambachtswinkels, die je herkent aan hun majestueuze, diepbruine deuren.

De kathedraal van Arezzo

Op het heuvelachtige, noordelijke deel van de stad prijkt de dertiende-eeuwse kathedraal. Deze staat ook wel bekend als de Duomo dei Santi Donato e Pietro. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Eenmaal binnen in de kathedraal vind je prachtige freco’s, glas-in-lood, kunstwerken uit de renaissance en de graftombe van paus Gregorius VI.

Santa Maria della Pieve

Op het Piazza Grande is deze bezienswaardigheid niet te missen: de twaalfde-eeuwse Santa Maria della Pieve. Om haar ware schoonheid te bewonderen moet je even omlopen, omdat je vanaf het plein alleen de bolvormige achterkant ziet. De façade aan de Corso Italia daarentegen pronkt met drie lagen van romaanse bogen en tientallen zuilen. Deze zijn allemaal uniek versierd! In de zestiende eeuw was het niemand minder dan de beroemde renaissancekunstenaar Giorgio Vasari die de kerk renoveerde. Hij is nog altijd verbonden met zijn oude werk. Zijn laatste rustplaats ligt namelijk onder de vloer van de Santa Maria della Pieve.

Het huis van Giorgio Vasari

De beroemde schilder en architect Giorgio Vasari (1511-1574) kocht in 1541 een huis. Dit huis bevond zich in Arezzo aan de Via XX Settembre 55 in de borgo van San Vito. Het huis (dat inmiddels gezien wordt als een historisch gebouw) beschikt over drie verdiepingen en een daktuin. Giorgio Vasari schilderde de kamers met fresco’s van scènes uit de bijbel, mythologie en allegorieën. Inmiddels staat het gebouw vol met belangrijke werken van Toscaane kunstenaars uit de late renaissance.

Meer over de film: La vita è bella

Het historische centrum van Arezzo vormt het decor van de film La vita è bella van Roberto Benigni. Zo zijn er alleen al talloze scènes geschoten op het Piazza Grande. Denk maar eens aan de iconische scène waarin het hele gezin op één fiets het plein oversteekt. Voor echte liefhebbers van La vita è bella hebben we een wandelroute uitgestippeld met de belangrijkste plaatsen uit de film.

Wandelroute in tien stappen:

1. De kathedraal van Arezzo (op Piazza del Duomo)
2. Palazzo della Provincia (op Piazza Libertà e Via Ricasoli)
3. Piazza Grande en de Loggia Vasari
4. Boekenwinkel Cartolibreria Orefice (op de Via Borgunto)
5. Basiliek van San Francesco (Piazza S. Francesco 1)
6. Caffè Dei Costanti (Piazza S. Francesco)
7. Teatro Petrarca (Via Guido Monaco)
8. Badia delle Sante Flora e Lucilla (Piazza della Badia 3)
9. Via Giuseppe Garibaldi
10. Scuola Primaria “G. Gamurrini” (Via Porta Buia)

Mocht je werkelijk alle filmlocaties willen bekijken, bezoek dan het lokale toeristenbureau. Hier kun je een folder opvragen met een complete lijst van alle filmplekken in het centrum van Arezzo die Roberto Benigni in zijn film La vita è bella afbeeldt.

Arezzo Italië

Ontdek de betoverende to-do’s in Arezzo

Struin over de antiekmarkt

Ieder eerste weekend van de maand is het Piazza Grande bezaaid met honderden antiekkraampjes. Antiekhandelaren verkopen waardevolle spullen, van keramiek uit Puglia tot oude linnendekens uit andere Europese landen.

Neem een kijkje bij een wijnhuis

Op slechts twintig minuten rijden van Arezzo ligt het wijnhuis Tenuta Sette Ponti. Dit is een wijnhuis met twee wereldberoemde wijnen, de Crognolo en de Oreno. Het hele landgoed straalt rijkdom uit en is daarom ook echt de moeite waard om even een kijkje te nemen. Boek een rondleiding door de wijngaard- en kelder en sluit de dag af met een lekkere proeverij.

Bezoek een van de ambachtslieden van Arezzo

Arezzo heeft een sterke traditie met lokaal vakmanchap, de artigianali. Als eerbetoon aan dit erfgoed organiseert de Stia (een dorp in de gemeente) al sinds 1976 de Biennale Europea d’Arte Fabbrile. Tijdens deze biennale wordt oude kennis gedeeld en artistieke ijzerproducten getoond. Een echte meester in zijn vak is de verlegen pottenbakker Ruggero Gesù. Zijn werkplaats ligt net iets buiten het historische centrum. Hier maakt hij werkelijke prachtig keramieken servies. Schroom niet om hier eens een kijkje te nemen, want je verlaat zijn atelier hoogstwaarschijnlijk met wat mooie souvenirs.

Zien & doen in Arezzo

Bekijk meer

Bezoek de beroemde antiekmarkt in Arezzo. Wij gaan niet alleen op zoek naar antiek, maar ook naar de must-sees in de straten eromheen.

Wie meer wil dan op het strand liggen of musea bezoeken komt prima aan zijn of haar trekken in Toscane. Door de …

Over Arezzo Op de grens van heuvelachtig Toscane en het groene Umbrië, kijkt de middeleeuwse vestingstad Arezzo uit over de omliggende valleien. …

Eten & slapen in Arezzo

Bekijk meer

Martina Bianchini is dochter van een Italiaanse vader en Nederlandse moeder. Ze woonde en werkte twee jaar in de buurt van Arezzo en deelt haar tips.

Op de grens van het heuvelachtig Toscane en het groene Umbrië kijkt de middeleeuwse vestingstad Arezzo uit over de omliggende valleien. Arezzo …