Terug naar overzicht

Martina weet precies waar je het lekkerst eet in Arezzo (Toscane)

Martina Bianchini is dochter van een Italiaanse vader en Nederlandse moeder. Onder de noemer Café Spontane organiseert ze samen met een compagnon pop-up lunches en diners in Amsterdam, waarvoor ze inspiratie haalt uit de Italiaanse keuken. Ze woonde en werkte twee jaar op het platteland in de buurt van Arezzo.

Dit zijn Martina’s tips in deze leuke Toscaanse stad.

1. Leuke fattoria
‘Ik heb in 2013 en 2014 op het platteland gewoond, in het dorpje Castiglion Fibocchi. Bij een grote biodynamische boerderij, Fattoria La Vialla, gaf ik onder andere rondleidingen en wijnproeverijen. Op een steenworpafstand van Arezzo zat ik daar tussen de zonovergoten wijn- en olijvengaarden. Nog altijd is Fattoria La Vialla favoriet. Hier wordt alles gemaakt wat de regio te bieden heeft: wijnen, olijfolie, schapenkaas en natuurlijk pasta. Ik ga nog ieder jaar terug om mijn vrienden en collega’s op te zoeken.’ Via di Meliciano 26, Castiglion Fibocchi

2. Antica Osteria l’Agania
‘Bij deze simpele osteria kwam ik vaak. Het eten is eenvoudig maar heerlijk, zoals verse ravioli met boter en wat geschaafde truffel. Vaak moet je buiten wachten tot er een plek vrijkomt. Ik bestel hier standaard als voorgerecht pinzimonio: een bord met rauwkost waar je met olijfolie en rode wijnazijn zelf je dip bij kunt maken. Als de funghi porcini in het seizoen zijn, eet je ze hier op elke mogelijke manier.’ Via Giuseppe Mazzini 10, Arezzo

3. Zaterdagavond? Piazza S. Giusto
‘In de zomer is Piazza S. Giusto de plek om te zien en gezien te worden. Overal op het plein staan mensen hun drankje te drinken en vaak is er een optreden. Eén van de leukste plekken op dit plein is Mr. Bloom, een pizzeria en birreria. Ik kwam hier geregeld op zaterdagavond.’ Piazza San Giusto, Arezzo

4. Proef finocchiona
‘Wat ik erg mis uit deze streek zijn de heerlijke vleeswaren. Mijn favoriet is de finocchiona, venkelsalami. Vaak is-ie lekker vers en dus nog zacht vanbinnen. In Arezzo vind je ‘m overal. Ik raad iedereen aan om er een mee te nemen naar Nederland!’

5. Vegan eten
‘Wat verder buiten de stad, in Subbiano, ligt het restaurant Taverna dei Briganti. Ik at hier met bijzondere gelegenheden, bijvoorbeeld als familie of vrienden op bezoek kwamen. De bediening is attent en het eten heerlijk. Ze hebben hier ook veel vegan-gerechten, iets wat ik in de regio verder weinig tegenkwam.’ Ponte Caliano 120, Subbiano

6. Aperitivo doe je bij Le Cattive Abitudini
‘Aperitivo is iets wat ik nog steeds mis in Nederland. Rond een uur of 19.00 naar een bar gaan, waar je een heerlijke cocktail bestelt en vervolgens je bordje kunt opscheppen bij het hapjesbuffet. Eén van de beste plekken om dit te doen is wat mij betreft Le Cattive Abitudini. Ze hebben hier een grote variëteit aan schalen met heerlijke dingen om op je bordje te scheppen. Noem het daarom gerust een apericena, want je hoeft daarna niet meer te eten.’ Via Fossombroni 22, Arezzo

LEES OOK:

Beeld: agania.it