fbpx
Loading

Liselotte tipt deze 7 ‘nieuwe’ restaurants in Rome

De afgelopen maanden waren koud en regenachtig in Rome. Omdat Liselottes huis bijzonder slecht geïsoleerd is (maar welk huis niet hier?), eet ze in deze periode het liefst buiten de deur. ‘Soms doe ik dat vrij risicoloos door te kiezen voor een restaurant waar ik al tig keer ben geweest, de andere keer probeer ik wat nieuws. Deze 7 ‘nieuwe’ restaurants werden meteen favoriet.’ 

1. La Fraschetta in Trastevere
Verstopt tussen alle toeristenfuiken ligt La Fraschetta. Een gouden tip van een vriendin die er regelmatig komt. Het restaurant is het schoolvoorbeeld van Italiaans cliché, met knoflookstrengen aan de muur, ruw stucwerk en geblokte tafelkleedjes. Maar laat je niet misleiden: het eten is erg goed. Bestel vooraf de mix van bruschette. lafraschetta.com

2. Tutto Qua in Monteverde
Boven op een heuvel, achter de populaire wijk Trastevere, ligt het chique Monteverde. Toeristen komen hier weinig. Behalve een geweldig uitzicht en een fenomenaal park (Villa Pamphilj) valt hier niet bijster veel te zien. Wat je er wél kunt doen is lekker eten. Mijn laatste ontdekking in Monteverde is Enoteca Tutto Qua. In dit piepkleine wijnbarretje annex osteria, met meer dan 110 wijnetiketten, kun je ook heerlijk en gezellig eten. Voor Romeinse begrippen niet bijster goedkoop, maar de twee verrukkelijke carbonara’s en een fles primitivowijn waren onze 45 euro meer dan waard. osteriatuttoqua.it

3. ViMi op de Aventijn
Om de hoek van het Circus Maximus ̶ de plek waar eens 200.000 Romeinen scheurende wagenmenners toejuichten ̶ zit sinds kort het gezellige restaurant ViMi Aventino. Hier serveren Vittorio en Miriam gerechten bereid met ingrediënten van hun eigen Toscaanse boerderij. Geniet van een lunch in de zon, om vervolgens een wandeling te maken over het Circo Massimo en langs de overblijfselen van keizerlijke paleizen. vimiaventino.it

4. Il Secchio e l’Olivaro bij Porto Fluviale
Ostiense is een rauwe, upcoming wijk, ooit gebouwd voor de arbeiders van de gasfabriek. Tegenwoordig vind je er een mix street art, onbekende archeologische schatten, Romeinse chaos en hippe tentjes. Mijn laatste ontdekking hier zijn de bruschetta’s van Il Secchio e l’Olivaro. Uit meer dan veertig verschillende kun je kiezen, voor zo’n drie euro per stuk. Laat de hele tafel vol zetten, inclusief karaf bier of wijn. ilsecchioelolivaro.it

5. Dar Ciriola in Pigneto
Tot in de jaren 80 aten de Romeinen volop ciriole, kleine broodjes (vermoedelijk) vernoemd naar een kleine paling die in de Tiber zwemt. Het broodje heeft echter aan populariteit moeten inboeten de afgelopen decennia. Tijd voor verandering dachten de jonge initiatiefnemers van Dar Ciriola. In dit gezellige tentje in Pigneto eet je nu een ciriola met het lekkerste beleg, van geroosterd varken tot volledig vegan. Prijzen variëren van 3 tot 5 euro. darciriola.it

6. A piedi pari in San Lorenzo
Een nieuwe toevoeging op mijn lijst ‘typisch Romeins’ is Osteria A Piedi Pari in de wijk San Lorenzo. Zoals het een Romeins restaurant betaamt is het interieur niet veel soeps, maar het eten subliem. De recepten worden al decennia van moeder op dochter worden doorgegeven. Waaghalzen kunnen Romeins orgaanvlees eten, maar als je liever op safe speelt, zit je er voor een pastaatje ook meer dan goed. apiedipari.it

7. Tram Tram in San Lorenzo
Vlak bij A Piedi Pari in San Lorenzo vind je Tram Tram, een trattoria die oogt als een wachtruimte van een klein stationnetje uit de jaren 30. Gezellig en tevens toepasselijk: de vriendelijke bediening is namelijk wat aan de trage kant. Het wachten wordt echter beloond, je eet er erg lekker. Bestel vooraf de gefrituurde asnjovis en taartje van baccalà met kikkererwtencrème om te delen. tramtram.it

LEES OOK:

De beste berichten van De Smaak van Italië ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

 

Liselotte van Leest

Liselotte van Leest
Een deel van onze redactie is verplaatst naar Rome. En met dat deel bedoel ik mezelf. Ik ben de gelukkige die volop mag meedraaien in het Italiaanse leven. Wat ik daar allemaal tegenkom, lees je hier.