Bijzonder overnachten: in een rifugio (berghut) in de Dolomieten
Terug naar overzicht

Bijzonder overnachten: in een rifugio (berghut) in de Dolomieten

Eind negentiende eeuw werd het voor bergbeklimmers mogelijk te overnachten in kleine hutjes: rifugi. Inmiddels zijn enkele van deze ‘schuilplaatsen’ in de Zuidelijke Alpen omgetoverd tot luxe optrekjes.

Wat is een rifugio?
Eind negentiende eeuw werd het voor de eerste bergbeklimmers mogelijk te overnachten in kleine hutjes: rifugi, schuilplaatsen. Een rifugio is een berghut waar je kunt eten en slapen. Tijdens de wandelroutes kun je hier overnachten en daarom zijn ze vaak alleen te voet bereikbaar. Veel rifugi zijn aangesloten bij de Club Alpino Italiano, een Italiaanse organisatie die allerlei zaken regelt voor wandelaars.

Luxe bergoptrekje
Zo zijn Paul en Stefania Grüner in het bezit van een rifugio die in 1896 werd gebouwd. Het stel runt al jaren hotel Rosa d’Oro en een rifugio tussen de besneeuwde bergtoppen van de Italiaanse Dolomieten. Als 22-jarige jongen had Paul de verantwoordelijkheid over een rifugio, de oude berghut van zijn grootouders die diende als overnachtingsplek voor het opkomende bergtoerisme in de Alpen. De rifugio is inmiddels veranderd in een modern en luxe bergoptrekje.

Prinses Beatrix was here
In de jaren veertig van de vorige eeuw overnachtte de jonge prinses Beatrix in de berghut van de familie Grüner. Vanuit de ramen zag zij de besneeuwde bergtoppen van de Dolomieten. Aan het uitzicht is sindsdien niet veel veranderd; aan het verblijf is wel behoorlijk gesleuteld. Zo zijn de kamers omgetoverd tot luxe, charmante, Zuid-Tiroolse optrekjes met rood-witte ruitdetails. Ook vind je hier sinds kort Europa’s hoogst gelegen sauna! Het is mogelijk gedeeltelijk te voet of op ski’s naar de rifugio te gaan (er gaan skiliften de berg op en eventueel kun je een gedeelte achterop de sneeuwscooter van Rosa d’Oro). In de rifugio deel je de badkamer met de andere gasten.

Of neem de iglo
Naast de rifugio kun je nu ook overnachten in de – door Paul gebouwde – iglo’s.

 

Meer informatie vind je op goldenerose.it

LEES OOK:

Zelf verblijven in dit berggebied? Wij hebben een heerlijke lezersreis samengesteld: 5 nachten in een viersterrenhotel in de Dolomieten.

Beeld: Stefan Schütz & Sofie Delauw