Terug naar overzicht
rifugio

Bijzonder overnachten in een rifugio (berghut) in de Dolomieten

Over een rifugio

Eind negentiende eeuw werd het voor bergbeklimmers mogelijk te overnachten in kleine hutjes: rifugi. Inmiddels zijn enkele van deze ‘schuilplaatsen’ in de Zuidelijke Alpen omgetoverd tot luxe optrekjes.

Wat is een rifugio?

Eind negentiende eeuw werd het voor de eerste bergbeklimmers mogelijk te overnachten in kleine hutjes: rifugi, schuilplaatsen. Een rifugio is een berghut waar je kunt eten en slapen. Tijdens de wandelroutes kun je hier overnachten en daarom zijn ze vaak alleen te voet bereikbaar. Veel rifugi zijn aangesloten bij de Club Alpino Italiano, een Italiaanse organisatie die allerlei zaken regelt voor wandelaars.

Luxe bergoptrekje

Zo zijn Paul en Stefania Grüner in het bezit van een rifugio die in 1896 werd gebouwd. Het stel runt al jaren hotel Rosa d’Oro en een rifugio tussen de besneeuwde bergtoppen van de Italiaanse Dolomieten. Als 22-jarige jongen had Paul de verantwoordelijkheid over een rifugio, de oude berghut van zijn grootouders die diende als overnachtingsplek voor het opkomende bergtoerisme in de Alpen. De rifugio is inmiddels veranderd in een modern en luxe bergoptrekje.

Prinses Beatrix was here

In de jaren veertig van de vorige eeuw overnachtte de jonge prinses Beatrix in de berghut van de familie Grüner. Vanuit de ramen zag zij de besneeuwde bergtoppen van de Dolomieten. Aan het uitzicht is sindsdien niet veel veranderd; aan het verblijf is wel behoorlijk gesleuteld. Zo zijn de kamers omgetoverd tot luxe, charmante, Zuid-Tiroolse optrekjes met rood-witte ruitdetails. Ook vind je hier sinds kort Europa’s hoogst gelegen sauna! Het is mogelijk gedeeltelijk te voet of op ski’s naar de rifugio te gaan (er gaan skiliften de berg op en eventueel kun je een gedeelte achterop de sneeuwscooter van Rosa d’Oro). In de rifugio deel je de badkamer met de andere gasten.

Of neem de iglo
Naast de rifugio kun je nu ook overnachten in de – door Paul gebouwde – iglo’s.

Zelf slapen in een rifugio

Zelf verblijven in dit berggebied en in een rigugio?
Meer informatie vind je op goldenerose.it

Beeld: Stefan Schütz & Sofie Delauw

Suite Bleue_boomhut

5x bijzonder overnachten in Italië

Natuurlijk; je kunt ‘gewoon’ een hotel boeken, of overnachten in een sfeervolle B&B of agriturismo. Toch neemt het aantal bijzondere overnachtingen in de Laars toe. Hier delen we 5 opties. Bijzonder slapen Slapen in een trullo Zo is de trullo,

Lees verder »

Reis met ons mee

En ontdek het mooiste van Italië in onze webshop