Roadtrip vanaf Bari naar Gallipoli: ontdek authentiek Puglia
Reisfotograaf Sabrina
Gaudio maakt een roadtrip
langs de westkust van Puglia
en ontdekt een andere kant
van deze populaire regio.
Hier in de hak van de Laars
staat de tijd stil en spreekt
de geschiedenis. Het wordt
een tocht om te verdwalen
én jezelf te vinden. Maar
dan wel op het tempo van
de Italianen.
Relaxte roadtrip
Wie een rondreis wil maken door het zuidelijkste puntje van Puglia moet vroeg op want
er is veel te verkennen. Daarom spring ik zodra het licht wordt buiten in m’n huurauto en vertrek ik vanuit Bari. Iedereen die ooit auto heeft gereden in Zuid
Italië weet dat de autostrada niet het meest fotogenieke deel
van de regio is. Betonnen blokken schermen de weg af van al het moois erachter, ergens een geruststellende gedachte.
De bougainville hangt hunkerend over de wegafscheiding.
Af en toe vang ik een schittering op van de zee of een flard
van een hooibaal op een akker. De rest blijft een verrassing.
Na 188 km houdt de droogte en uitgestrektheid plotseling
op, en ben ik bij Gallipoli. Kalé pólis, of ‘mooie stad’, zoals
de oude Grieken het noemden. Het maakt inderdaad
een mooi plaatje, als ik de eeuwenoude brug op rij, met
het vasteland in mijn achteruitkijkspiegel en het centro
storico (historisch centrum) uitnodigend
voor me. Ooit was Gallipoli een van de
belangrijkste havens van Italië. Aan het
einde van de negentiende eeuw werden
vanuit hier schepen naar alle grote steden
in Europa gestuurd, tot de nok toe gevuld
met olijfolie. Niet voor in de keuken, maar
voor in de lampen om straten en huizen
te verlichten. Gallipoli groeide zo uit
tot een invloedrijke en bijna kosmopolitische havenstad.
Het rustige stadje Gallipoli
Zo machtig is Gallipoli niet meer – met
de handel in lampolie eindigde ook zijn
gloriedagen – maar overblijfselen van het
rijke verleden vind je nog overal. Als ik mijn auto parkeer
bij de toegang tot het historisch centrum loop ik meteen
tegen het kasteel van Gallipolli aan. In de dertiende eeuw
gebouwd als Byzantijns fort waar tegenwoordig moderne
kunst tentoon wordt gesteld. Ik klim omhoog naar de
vestingmuren en bewonder het uitzicht over de daken van
de stad en de dobberende vissersbootjes op de Ionische Zee.
Tegenwoordig is Gallipoli een rustig stadje dat het grootste
deel van zijn levensonderhoud haalt uit visserij en toerisme.
Ik slenter de rest van de dag over de geplaveide straatjes, lees
een paar hoofdstukken in mijn boek, zittend op de trappen
van de Cattedrale di Sant’Agata en eet op het schaduwrijke
terras van een naastgelegen pucceria een puccia pugliese,
een heerlijk knapperig rond broodje gevuld met capocollo
di Martina Franca (een droge gerookte ham) en giuncata,
een lokale verse kaas. Daarna neem ik een duik in het
kristalheldere water van het stadsstrand
Spiaggia della Purità en babbel wat
met locals die naast me op het bankje
op de boulevard komen zitten en weer
vertrekken. Het trage ritme van Puglia,
ik kan er wel aan wennen.
Ondergrondse olijfoliemolen in Giurgignano
‘Je moet de olijfoliemolen in Giurdignano bezoeken,’ was mij op het hart gedrukt door een vriendin die in Puglia woont. Ik
sloeg er niet direct op aan, eerlijk gezegd,
maar vooruit. Ik heb afgesproken met
Giorgia Taurino, een local die mij alles
kan vertellen over de geschiedenis van deze plek. Op de eenzame weg richting Galatone neem
ik dit keer de afslag in oostelijke richting, bij het plaatsje
Maglie. Er is één hoofdstraat. Je kunt er een speld horen vallen. Ook buiten de riposo. In de berm zit een man
in een Ape, hij kijkt verbaasd als ik voor zijn neus de
weg afsla, een landweg in. Hij gebaart naar de hoofdweg,
waarschijnlijk omdat hij denkt dat ik verdwaald ben.
Geen gekke gedachte, maar volgens mijn navigatie is dit
toch écht de weg naar de olijfoliemolen in het gehucht
Giurdignano. Ik arriveer bij een wit stenen gebouw achter een gesloten hek. Geen Giorgia te bekennen. Er staat
wel een felgroene racemotor, met de helm nog aan het
stuur. Als ik mijn auto parkeer, komt er uit de schaduw
een jongen stappen. Ik schrik even, er is leven in deze
stilte! Hij stelt zich voor als Mattia d’Alba, werkzaam bij
het lokale VVV-kantoortje. Hij komt het hek voor me
openmaken. ‘Volgende keer als je hier bent, kun je zelf
de sleutel bij het kantoor op het plein halen,’ zegt hij. Zo
gaat dat hier. Vooral niet te moeilijk doen.
‘Dit is de plek waar mensen vroeger olijfolie voor lampen
produceerden,’ begint hij, terwijl we over de glibberige
stenen trap naar beneden lopen, steeds dieper onder de grond. Het is er vochtig en koel. In het midden van de ruimte – eigenlijk een lage grot – staat een enorme
molensteen, met rondom kleine open inkepingen. ‘Er is
hier van de middeleeuwen tot het begin van de twintigste
eeuw olijfolie gemaakt. Eeuwenlang dus!’ vertelt Mattia
terwijl hij liefkozend over de molensteen wrijft. ‘Mensen
leefden hier maanden aaneengesloten, tien meter onder
grond. Soms mochten hun kinderen even naar beneden
om hun vader te knuffelen. Ze deelden de ruimte met
ezels die de molensteen trokken. Het enige daglicht was
dat van het gat in het plafond waar de olijven door naar
beneden werden gegooid.’
Ondertussen is ook Giorgia gearriveerd, met een
tas vol olijfolie, hapjes en wijn. ‘Deze regio was het
“elektriciteitsbedrijf” van Europa en de VS,’ zegt ze terwijl
ze flessen op de olijfpers uitstalt voor een proeverij. ‘Want
ook als lampolie leverden we de beste kwaliteit. Je vindt
hier daarom talloze van dit soort ondergrondse molens.
Het Apulische vlakke land – er zijn hier geen bergen – is
gunstig voor het transport en de droge grond is perfect
voor de bomen. Olijfbomen hebben geen water nodig,
oersterk zijn ze.’
In Cisternino doe je niets meer dan
gewoon zijn, slenteren en lummelen.
Vloeibaar goud: olijfolie
Een religie, dat is olijfolie hier, zo trots zijn ze op hun
vloeibare goud. Niet gek, met de meer dan elf miljoen
olijfbomen die hier groeien. ‘Er is geen Italiaan die
olijfolie in de supermarkt koopt. Je haalt het bij een
neef of nicht – elke familie heeft een eigen mannetje –
in een jerrycan.’ De gemiddelde Italiaan consumeert
tien liter olijfolie per jaar van minimaal 12 euro per
liter. Goedkoop is het dus niet, het olijfoliedieet.
Maar volgens Giorgia, eigenlijk vooral volgens haar
nonna, wel een wondermiddel. ‘Had ik pijn in mijn
buik, dan kwam mijn oma aanzetten met een fles olie.
Mooier haar, betere huid? Olijfolie! Met olijfolie en
zout maak je alles beter, was haar credo.’ Ondertussen
laat Giorgia me verschillende types olijfolie proeven
(gewoon van een theelepeltje) die allemaal anders
zijn. Van fris tot romig en stroperig, en van zacht tot
sterk en pittig, maar allemaal even smaakvol.
Paradijs! Punta Prosciutto
Als ik terugrijd, kijk ik met andere ogen naar de
gekwelde olijfbomen langs de weg. Ik voel bijna
medelijden. Ik besluit nog niet terug te gaan naar
Gallipoli maar een stuk langs de kust te rijden. Het is
40 graden en ik snak naar de verkoeling van de zee.
In mijn reisgids heb ik een foto van Punta Prosciutto
gezien, een strand dat eruitziet als van een tropisch
eiland. Een uur later kom ik aan bij zeewater zo
blauw, dat het bijna lijkt te versmelten met de lucht.
Geen kiezelstranden, zoals op veel plekken in Italië,
maar zijdezacht zand. Achter mij, lage zandduinen
met geurige wilde oregano. Ik strijk met mijn handdoek neer op het openbare strand, totdat het echt
te warm wordt en ik moet verplaatsen naar de
naastgelegen beachclub. Daar installeer ik me met
een Aperol spritz op een ligbed en blijf net zo lang
liggen tot de lucht dezelfde tint oranje kleurt als
mijn drankje.
De charme van Taranto
Mijn tijd in Puglia zit er bijna op, maar ik wil nog een
aantal plekken bezoeken. Verscholen in het bovenste
deel van de Apulische hak ligt de op een na grootste
stad van de regio, Taranto. Ook wel bekend als de ‘Stad
van de twee zeeën’ door zijn ligging op een landtong
die de open zee verdeelt in Il Mare Grande en Il Mare
Piccolo. Het wordt ook wel ‘de hoofdstad van het oude
Magna Graecia’ genoemd, met nog steeds zichtbare Griekse invloeden. Als ik via de beroemde draaiburg
(de Ponte Girevole) de oude stad binnenwandel zie ik
ze meteen: een muurschildering met een afbeelding
van een Spartaan, geschilderd door ene Tina Greco
(de achternaam zegt het al) en een andere met een
doorkijkje naar zee met daarboven tekst ‘Gesticht door
de Spartanen, gesmeed door de goden, uitgehouwen
in schoonheid. Taranto 706 v. Chr.’ Taranto draagt
haar Griekse erfgoed met trots. Ik loop naar de
Tempio di Poseidon, waar als enige overblijfsel twee
afbrokkelende Dorische zuilen staan. Ze staan fier
overeind in een stad die een beetje in verval voelt. En
misschien is dat ook meteen de charme van Taranto:
een buitengewoon, afbrokkelend relikwie. Een
labyrint van oude straten en verlaten huizen, heerlijk
om in te verdwalen. Ik maak eindeloos veel foto’s –
van de deuren met afbladderende verf, de was die aan
de waslijn wappert, de mensen die op straat lopen.
Niemand let op me, ik ben onzichtbaar. Tijd bestaat
hier niet.
Slow living in de Itria-vallei
Taranto is een stad met twee gezichten, besef ik als
ik de auto instap en weer de brug over rijd. Voor me
rijst het nieuwe Taranto op, ontstaan uit vooruitgang
en moderniteit. Ik vraag me af of ik hier net zo
onzichtbaar zou zijn. Het achterland van Taranto
is soms groen en weelderig met grote wijn
– en
olijfgaarden, soms rotsachtig en ruw met ravijnen,
grotten en kloven. Mijn rondreis is nu bijna klaar en
heel langzaamaan begeef ik me weer richting Bari om
de auto in te leveren. Maar niet voordat ik een bezoek
breng aan Cisternino, een dorp op de top van een
heuvel aan de rand van de Itria
-vallei. Ik fotografeer
me een weg door de nauwe kruip
-door
-sluip
-door straatjes, stuit steeds weer op doodlopende stegen
met aan hun einde piepkleine pleintjes en vergaap
me aan balkons vol kleurrijke bloemen. Zaligmakend
rustig is het. In Cisternino vind je geen monumentale
kerken zoals in de bekendere naastgelegen dorpjes.
In Cisternino doe je niets meer dan gewoon zijn;
slenteren, lummelen op een bankje, koffietje hier, een
gelato daar. Maar, besluit ik terwijl ik een laatste caffè
leccese drink op de piazza met uitzicht op de groene
vallei, eigenlijk geldt dat voor heel Puglia. Verdwalen
en jezelf weer vinden. Op het tempo van de Italianen
natuurlijk. Piano, piano.
Een strand dat eruitziet als van een tropisch eiland met
zeewater zo blauw, dat het bijna lijkt te versmelten met de lucht.
Doen
Bezoek een ondergrondse
olijfoliemolen
Een bijzonder uitstapje als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van
Puglia’s olijfolie is een bezoek aan de
ondergrondse olijfoliemolen Trappitello
del Duco in het dorp Giurdignano.
naturalmentesalento.it
Duik in azuurblauw water in
Porto Cesareo
Het zeewater aan deze zuidkant van
Puglia is écht kraakhelder en azuurblauw. Zonnebaad op de openbare
stranden of ga naar een van de trendy
beachclubs langs de kust. Onze favoriet
is Togo Bay Beach, met een privéstrand,
rieten parasols en comfortabele ligbedden. togobayportocesareo.it
Eten
Smul van verse vis in Gallipoli
Gallipoli is omgeven door water. Logisch
dat hier vooral vis op het menu staat.
Bij La Lampara in de haven van Gallipoli kies je je eigen visje uit; de vangst
van de dag ligt hier elke dag voor je
uitgestald. Neem plaats aan een tafel
onder de parasol en zie het dagelijks
leven van Gallipoli aan je voorbijgaan. lalamparagallipoli.it
La Burrateria
In dit restaurant draait alles om – je raadt
het al – de beste burrata. De witte bollen worden hier geserveerd op broodjes,
maar je kunt ze ook los bestellen met toppings zoals pistache of truffel. Er is zelfs
een proeverij van verschillende soorten
burrata. Instagram @burrateriagallipoli
Tafeltje aan zee
Rauwe rode garnalen, gefrituurde inktvis
en carpaccio van tonijn; bij La Vinaigrette
serveren ze specialiteiten uit de zee. Dat
alles wordt geserveerd op het zonnige
terras waar je direct aan het water zit. Heel
veel beter kan het haast niet worden.
lavinaigrette.it
Slapen
Slaap in een oude olijfgaard
Op een kwartiertje rijden van
Cisternino ligt de overnachtingsplek
van je dromen. Masseria Capece is
een prachtige, landelijk gelegen
masseria middenin een duizend
jaar oude olijfgaard met een heerlijk
zwembad tot je beschikking.
masseriacapece.com
Logeer bij nonna op een
Italiaans landgoed
Donn’Anna is precies zoals je je
een Italiaanse nonna zou voorstellen: lief, warm en extreem gastvrij. Eigenlijk voel je je meteen thuis
op haar onwaarschijnlijk mooie
landgoed in het dorpje Galatone,
waar je slaapt in prachtig gerenoveerde
vakantiehuisjes omgeven door planten en bloemen. Een kookcursus
volgen bij Donn’Anna kan ook.
tenutadonnanna.it
Borgo Valle Rita
Wie vanaf Bari doorsteekt naar de
westkust van Puglia moet zeker
overwegen te overnachten bij Borgo
Valle Rita. Je kunt er haast niet
anders dan ontspannen. Zo is er een
fijn zwembad, een tennisbaan en
wordt het uitgebreide ontbijtbuffet
geserveerd op het balkon met uitzicht
op de heuvels. vallerita.it
Palazzo Presta, Gallipoli
Dit boetiekhotel vind je een paar
straten achter de haven van Gallipoli.
De hotelkamers zijn modern en
kleurrijk, er is een restaurant en een
zaal vol boeken en misschien wel
het leukste: er is een dakterras mét
cocktailbar. Hier kijk je uit over de
daken van de stad. Het is de perfecte
plek om uren te turen naar de zee en
te genieten van de zonsondergang.
palazzopresta.it
Reizen
Afstand Utrecht – Bari: circa 1920 kilometer
Met je eigen auto doe je er ruim 20 uur over om naar Bari te rijden. Ga je liever
vliegen? Dan kun je rechtstreeks vanaf Amsterdam in 2,5 uur naar Bari vliegen.
Je kunt ook vertrekken vanaf Brussel. In Bari kun je op de luchthaven een auto
huren en rijd je in ongeveer 2,5 uur naar Gallipoli.
Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 2 mei|juni 2024. Blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.
Fotografie en tekst Sabrina Gaudio
Reis mee met De Smaak en ontdek Puglia
8 dagenvanaf€ 760p.p.
Prachtige Fly-drive reis naar klassiek Puglia
We nemen je mee naar witte stranden en culturele dorpjes. In de Zuid-Italiaanse regio Puglia vind je de Italiaanse passie pur sang.
Meer informatie"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
We hebben de mooiste nieuwe hotels van 2024 voor je op een rijtje gezet. Van villa’s tot oude kastelen en van kustplaatsen tot middenin de stad.
De Smaak neemt je mee naar de leukste masseria's in Puglia. Deze historische boerderijen zijn omgetoverd tot oases van rust en luxe, ideaal voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke ervaring.
Een halve eeuw geleden nog een verlaten grottenstad, in 2019 de culturele hoofdstad van Europa. Hier moet je zijn in Matera.
- Author: Redactie
- Posted: augustus 19, 2024