Terug naar overzicht
Pamphilj stadspark Rome

Ontsnap in deze stadsparken aan de drukte in Rome

Hoe fijn de reuring van de stad ook is, soms is het lekker om even de rust en verkoeling op te zoeken. Wij selecteerden de meest aangename parken in en rondom Rome.

1.Villa Borghese

Met zo’n tachtig hectare is het openbare park Villa Borghese het grootste in het centrum van Rome. De stad heeft deze fantastische groenvoorziening te danken aan de familie Borghese, die in 1580 een kleine wijngaard liet aanleggen rondom hun residentie. Begin 1600 breidde kardinaal Scipione Borghese Caffarelli, een neef van paus Paulus V, de tuin rondom het huis steeds verder uit: hij tuinierde vrolijk verder op de heuvel van Pincio.

Tegenwoordig is het niet meer de pauselijke familie die er rondwandelt: in 1901 werd het landgoed overgenomen door de staat en twee jaar later werd het vrij toegankelijk. Zeker op zonnige dagen is het de ultieme plek om je kleedje uit te slaan voor een uitgebreide picknick. Bestel een goedgevulde picknickmand die je op een fijne plek in het park opent. Naast de keurig aangelegde perkjes vind je in Villa Borghese ook de Galleria Borghese: een klein maar fijn museum dat gevuld is met renaissancekunst (wel ruim van tevoren reserveren). Ook het GNAM, museum voor de moderne kunst, ligt op het terrein, waar werken van kunstenaars als van Gogh, Mondriaan en Monet in de permanente collectie zitten.
Borghese stadspark Rome
Villa Borghese Rome gabriella-clare-marino-unsplash

2. Villa Torlonia

Benieuwd hoe Mussolini er vroeger bijzat? Dan kun je een kijkje nemen bij Villa Torlonia. Dit park was ooit in handen van de bankiersfamilie Torlonia die de grootste villa op het terrein aan Mussolini verhuurde – de toen nieuwe premier van Italië. De familie Torlonia zelf nam haar intrek in La Casina delle Civette, ook wel bekend als het Uilenhuis, eveneens op hun landgoed. Eind jaren zeventig kwam het park in handen van de staat en werd het opengesteld voor publiek. Dat deed niet veel goeds: al snel werd het de thuisbasis voor zwervers en drugsverslaafden. In de jaren negentig kreeg het een flinke opknapbeurt, waardoor het er sindsdien goed toeven is. Op het terras van La Limonaia drink je een kop Buscaglione-koffie en vergeet je compleet dat je je in een stad bevindt. De verschillende gebouwen in het park zijn te bezoeken, kijk voor informatie: museivillatorlonia.it
Torlonia Rome
Villa Torlonia
Pamphilj stadspark in Rome
Villa Doria Pamphilj

3. Villa Doria Pamphilj

Wie zich liever niet blootstelt aan hordes toeristen, kan verkoeling zoeken in het park Villa Doria Pamphilj. Dit landgoed ligt eventjes buiten het centrum, waardoor het lastiger te bereiken is. Om die reden vind je er vooral Romeinen die aan de drukte van de stad ontsnappen. In het park liggen grote grasvelden om op te sporten, stukken bos en mooie monumenten. Blikvanger is het zeventiende-eeuwse palazzo dat gebouwd werd voor kardinaal Camillo Pamphilj, de neef van paus Innocentius X. Om het pand heen ligt een fraai aangelegde tuin, met buxushagen waar menig tuinier jaloers op is. Verwar het park overigens niet met Palazzo Doria Pamphilj, dit paleis ligt namelijk midden in het centrum.
Borghese stadspark Rome
Villa Borghese Rome gabriella-clare-marino-unsplash
Villa Borghese

Fotografie: Liselotte van Leest

Reis mee met de trein naar Rome

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

In Florence deze zomer? Wij delen negen ‘geheime’ oases in de Toscaanse hoofdstad om te ontsnappen aan drukte of juist voor verkoeling.

In Nederland hebben we soms een hittegolf te pakken, maar ook in Italië kan het in de zomer behoorlijk heet zijn.

Als er één straat is in Rome die de stad goed samenvat, dan is het Via Urbana. Hier in de wijk Monti vind de lokale keuken.