Terug naar overzicht

Sinterklaas, zo wordt dit feest gevierd in Italië

Sinterklaas zoals wij het vieren, kennen ze niet in Italië. Toch komt de goedheiligman in sommige Italiaanse regio’s langs…

In december vieren de Italianen kerstmis en op 6 januari het kinderfeest La Befana, dat je een beetje kunt vergelijken met ons Sinterklaasfeest. Toch vieren sommige regio’s in Italië op hun eigen manier Sinterklaas.

Sinterklaas in Noord-Italië

In de regio Trentino/Zuid-Tirol komt de goedheiligman langs. Hij komt niet aan per stoomboot, maar gewoon te voet. Vergezeld van zijn knechten. In dit geval zijn de knechten de nogal angstaanjagende Krampussen – beestachtige demonen uit de folklore van de Alpenregio’s. Op de avond van 5 december lopen ze, al rinkelend met koeienbellen, op straat met Sint Nicolaas, die cadeautjes uitdeelt aan brave kinderen. Stoute kinderen moe(s)ten oppassen, want die konden worden gestraft of worden meegenomen door een krampus.

Krampussen

Sinterklaas in Zuid-Italië

In Zuid-Italië kennen ze Sinterklaas als San Nicola di Bari. Zijn stoffelijk overschot ligt begraven in de naar hem vernoemde Basilica di San Nicola in de Pugliese hoofdstad.

In 1087 ‘redden’ Italiaanse zeelui de resten van Sint Nicolaas, de bisschop van Myra, en brengen die in de maand mei aan wal in Bari. Dat is ook de reden dat het Festa di San Nicola in mei gevierd wordt. Met op 8 mei als hoogtepunt de processie waarbij een beeld van de heilige naar de haven van Bari wordt gebracht.

BEKIJK OOK: