Terug naar overzicht

Deze ondergrondse tempel is het best bewaarde geheim van Piemonte

Vidracco is een kleine gemeente op ongeveer vijftig kilometer ten noorden van de stad Turijn. Het dorpje telt slechts enkele honderden inwoners, maar trekt jaarlijks duizenden toeristen.

Van over de hele wereld komen mensen naar Vidracco om een kijkje te nemen in de grootste ondergrondse tempel ter wereld, die ook wel het achtste wereldwonder wordt genoemd.

Spirituele gemeenschap
In 1978 begon Oberto Airaudi, in het geheim, samen met een aantal volgelingen met het uithakken van de tempel in de bergen. De beste man was de oprichter van een kleine spirituele gemeenschap genaamd Damanhur, vernoemd naar de gelijknamige plaats in Egypte. Als kind had Airaudi visioenen gehad die hem inspiratie zouden hebben gegeven om de ondergrondse kathedraal te bouwen.

Tempel van de Mensheid

Ze bouwden een zogenaamde ‘Tempel van de Mensheid’, met een netwerk van gangen en zeven kamers, waar ze mythische namen als de ‘Waterzaal’ en de ‘Aardekamer’ aan gaven. De kamers staan symbool voor de zeven innerlijke kamers van de mens. De ruimtes zelf zijn gevuld met mozaïeken, reliëfs, schilderingen en glas-in-loodramen in veel verschillende felle kleuren, met details geïnspireerd op de Egyptische cultuur. Bovendien zou je in elke kamer een ander geluid horen. Het ondergrondse gangenstelsel met honderden meters aan gangen, met nissen, trappen en geheime doorgangen doet denken aan een piramide.

Onderzoek

In 1992 kreeg de politie een anonieme tip over de geheime tempel en werd er een onderzoek ingesteld. De Damanhur had immers geen bouwvergunning voor de ondergrondse kathedraal en het was bij wet verboden om ondergronds te bouwen. Als de gemeenschap de geheime locatie niet zou prijsgeven, zou de tempel door de politie worden opgeblazen met dynamiet. Een team van vijf politiemannen kreeg daarom uiteindelijk toch toegang tot het bouwwerk en kwam diep onder de indruk weer naar buiten. De aanklager vertelde Oberto Airaudi bij terugkomst stellig dat de kathedraal behouden moest worden. In 1996 werd er een wet aangenomen waarin het ondergrondse gebouw gelegaliseerd werd.

Guinness Book of Records

De Tempio dell’Umanità in Vidracco kreeg in 2001 van het Guinness Book of World Records de onderscheiding voor de grootste ondergrondse tempel ter wereld. Het bouwwerk heeft een oppervlakte van 8500 vierkante meter staat met 72 meter onder de grond dan ook op eenzame hoogte in de recordboeken.

LEES OOK:

Bronnen: thetemples.org, wikipedia.it. Beeld: Damanhur FB