Terug naar overzicht
Tweede huis Thuis in Italië

Thuis in Italië | Marleen en Jeroen runnen een vakantieverblijf in De Marken

Jaarlijks dromen duizenden Nederlanders van een (tweede) huis in Italië. In deze rubriek volgen we mensen die dat avontuur aangaan. Dit keer: Marleen Tijdeman en Jeroen Bults, die in 2012 een vakantieverblijf openden in De Marken. Hun plek werd verwoest door aardbevingen, maar in juli 2022 heropenden zij hun agriturismo onder de naam Colpo di Fortuna
Toen we hier 11 jaar geleden kwamen, zijn we de eerste anderhalf jaar fulltime aan het verbouwen geweest. In ons dorp zat toen één restaurant waar de Italianen zelf niet meer kwamen en verder niks, dus waar ontmoet je dan mensen? We hadden elkaar, de prachtige omgeving en steeds meer dieren die kwamen aanlopen, maar weinig Italiaanse vrienden, ondanks dat we de taal wel al spraken. In Italië is de centrale bar een belangrijke schakel in het sociale leven. Daar ontstaan relaties en vriendschappen en kun je met vragen terecht. Toen we klaar waren met verbouwen en er in ons dorp een bar en restaurant bijkwamen, leerden we eindelijk steeds meer dorpsgenoten kennen en begon onze integratie pas echt.
Desondanks bleef het nog lang zo dat wij in het lokale restaurant, ook tijdens bijzondere gelegenheden zoals oud en nieuw, met buitenlandse vrienden aan een klein tafeltje apart zaten en al onze Italiaanse dorpsgenoten bij elkaar in een grote kring van aaneengeschakelde tafels. Dan was er wel contact, maar waren wij geen onderdeel van de groep tot dat er na het eten gedanst werd. Toen we op een gegeven moment uitgenodigd werden om mee te gaan met de groep en we als enige buitenlanders in de kring terechtkwamen, was dat een heel bijzonder moment dat ons thuisgevoel compleet maakte.

'Omdat niemand thuis wilde zijn uit angst voor nieuwe schokken, werd er bijna iedere dag samen gegeten.'

Sindsdien is dat gevoel alleen maar versterkt. Ook door de aardbevingen die we hier in 2016 hebben gehad. Dat creëerde veel saamhorigheid. Omdat niemand thuis wilde zijn uit angst voor nieuwe schokken, werd er bijna iedere dag samen gegeten. Na elke aardschok belden we elkaar om te vragen of alles in orde was en een keer kwamen er zelfs dorpsgenoten met verlichte helmen kijken of het goed met ons ging, omdat er net in de buurt een huis was ingestort.
Le Marche Marleen en Jeroen Colpo di Fortuna
Marleen Tijdeman en Jeroen Bults
In 2018 zijn we getrouwd in Perugia met een mix van Italiaanse en Nederlandse gasten en dat werd een prachtfeest. De Italiaanse fotografen van ons huwelijk omschrijven dit op hun website als: ‘We kwamen terecht in een onwaarschijnlijke groep van familie en vrienden, Italiaans en Nederlands. Het was het feest van het jaar. Een explosie van energie’.
Wat wij hier heel bewust ervaren is de warmte van de mensen onderling en hoe ze met ons begaan zijn. Ze raken elkaar graag aan. Ze zijn altijd bereid te helpen met wat dan ook. Als vrienden op vakantie zijn geweest, komen ze een fles wijn uit de regio brengen waar ze geweest zijn. Na het eten in een restaurant, komen gratis de flessen likeur op tafel of krijg je een digestivo van het huis aangeboden aan de bar. Als we planten hebben gekocht bij het tuincentrum, krijgen we er gratis een bak violen bij. Als we ontbeten hebben in de bar en willen afrekenen, is er regelmatig al voor ons betaald en is degene die dat gedaan heeft al vertrokken zonder iets te zeggen. En fooien accepteert men liever niet dan wel.
Ongetwijfeld heeft dit ook deels te maken met hoe we ons zelf opstellen en met de regio waarin we wonen, maar voor ons zit het Italiaanse leven hier vol met dit soort mooie, kleine en grotere verrassingen, die we allebei nooit eerder ervaren hebben en waar we niet meer zonder willen!
Marleen en Jeroen verder volgen? Bekijk dan hun Instagram: @agriturismocolpodifortuna of website: colpodifortuna.eu

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Reis mee met de trein naar Le Marche

Lees ook:

Een onontdekt stukje paradijs aan de kust van Le Marche: de Riviera del Conero. Dobberende bootjes, rustige baaitjes met hagelwitte rotsen.

Rob Landeweerd en Jeroen Macco bouwen én verhuren met hun bedrijf Special Umbria prachtige vakantiehuizen in Umbrië, Le Marche en op Sicilië.

Lisa en Erik nemen je mee op zoektocht naar een B&B in Italië. Na 3 jaar non-stop reizen met camper zijn ze op zoek naar een vaste plek.