Terug naar overzicht
Rome

Ontdek Rome met de tips van een local

In Mijn Italië deelt een local inside tips over zijn of haar stad. Dit keer: foodstylist Alice Adams in Rome. ʻAls de zon schijnt is het simpel: huur een fiets of maak een wandeling op de Appia Antica.’

Rometips van een loacl

Dit is een leuke markt

‘Ik ben foodstylist en receptontwikkelaar voor boeken en tijdschriften. In mijn studio geef ik ook kooklessen. Voor mijn werk ben ik altijd op zoek naar vers eten, wat dat betreft is Rome een walhalla. Ik struin regelmatig de vele markten op de Romeinse straten en pleinen af. Mijn favoriet is op de Via Niccolini in Monteverde Vecchio. Hier wordt goede vis verkocht en alle groente- en fruitkramen worden bestierd door boeren uit de buurt. Ik kom ook graag op de Mercato Gregorio VII, een kleine buurtmarkt. Ik woon sinds 2005 in de eeuwige stad, vlak achter de Gianicoloheuvel. Vanuit mijn buurt kun je de koepel van de Sint Pieter zien, hij torent als een machtige koning boven de daken uit. Rome staat bij veel mensen bekend als een ongeorganiseerde chaos, en natuurlijk klopt dat ook. Maar ik vergeef haar telkens weer. Welke straathoek je ook omslaat; overal zie je schoonheid en historie.’

Neem deze wandelroute in Rome

Ben je een weekend in Rome? ‘Dan zou ik alle musea en frescoplafonds links laten liggen – hoe bijzonder ze ook zijn. Rome is een stad die je moet ervaren terwijl je langzaam door de straten loopt. Ik zou verdwalen in de straatjes in de buurt van het Pantheon, vervolgens de Via dei Pellegrini zoeken en dan in de richting van de Via del Governo Vecchio lopen. Tot slot zou ik over de Via della Scrofa wandelen en uithijgen op Piazza di Spagna. Mocht ik daarna nog tijd over hebben dan zou ik een fiets huren en een stuk langs de Tiber gaan rijden. De wijdsheid in dit gedeelte van de stad is prachtig. Rij in de richting van de wijk Testaccio, dan kom je onder prachtige eeuwenoude bruggen door. Ook ga ik graag naar de oude Romeinse villa’s, die nu toegankelijk zijn als publieke parken. Mijn favoriet is Villa Pamphili. Sommige delen van dit park voelen heel wild, alsof er de laatste honderden jaren niets is veranderd. Ik vind het heerlijk om hier ’s zomers in de schaduw van de typisch Zuid-Europese naaldbomen te gaan liggen. Andere mooie plekken zijn Villa Torlonia, Villa Borghese, Villa Ada en Villa Sciara.’

Hier proef je de lekkerste Romeinse gerechten

Er is zoveel te kiezen in een stad als Rome. Maar ik zou in ieder geval reserveren bij Armando al Pantheon, Roma Sparita en Augustarello. Bij deze adressen vind je gegarandeerd een echt Romeinse maaltijd, met veel zorg en liefde bereid. Proef op deze plekken zeker klassiekers als coda alla vacinara (stoofpot met ossenstaart), carcio alla Romana (artisjokken), en natuurlijk cacio e pepe. Soms wordt in dit soort restaurants het personeel voor arrogant aangezien, het tegendeel is waar, ze nemen hun werk gewoon erg serieus. Laat ze merken dat je oprecht geïnteresseerd bent in de Romeinse keuken. Ook wijnbar Litro is favoriet. Hier staan ’s zomers de tafels buiten en kun je proeven van interessante natuurwijnen.’

Cultuur buiten de gebaande paden

‘Voor een middagje cultuur ga ik heel graag naar het Maxxi Museum. Ook bezoek ik regelmatig het onbekendere Auditorium, ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano. Hier zijn in de zomer prachtige openluchtconcerten. En als de zon schijnt is het simpel: huur een fiets of maak een wandeling op de Appia Antica en ontdek het Parco della Caffarella. Dit is echt een van mijn favoriete plekken. Midden in het park vind je een boerderij waar je schapenmelk en -kaas kunt kopen.’

Reis mee met De Smaak van Italië naar Rome

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nog meer tips over Rome

santa maria trastevere

Ontdek de levendige wijk Trastevere in Rome

Over Trastevere Trastevere is een levendige en schilderachtige middeleeuwse volkswijk, waar je tijdens een bezoek aan Rome zeker even doorheen gewandeld moet hebben. Trastevere betekent letterlijk ‘over de Tiber’. Om er te komen moet je inderdaad de rivier oversteken, bijvoorbeeld

Read More »
wijk pigneto rome

Pigneto is de upcoming wijk in Rome

Over Pigneto Voor wie al vaker in Rome is geweest, is de upcoming wijk Pigneto een aanrader. Een aantal decennia terug nog een achterbuurt, nu een plek van kunstenaars, moderne restaurants, jonge ondernemers en gezellige borreltuinen. Maar het rauwe randje

Read More »